HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #5 –Η ομάδα μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη

Στις 18 Μαΐου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε την ομάδα μαθητών από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη που δημιούργησαν τον Περίπατο.



Λίγα λόγια για τους Δημιουργούς

Η κινηματογραφική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη συμπληρώνει δυο χρόνια δημιουργικής δραστηριότητας. Στα πλαίσια του εργαστηρίου, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη θεωρία του κινηματογράφου, τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας καθώς και των ειδικοτήτων. Ο Περίπατος είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας της ομάδας με σημαντικές διακρίσεις. Η ταινία απέσπασε το 1ο Βραβείο στους Πανελλήνιους Αγώνες Τέχνης (2016), το Βραβείο Καλύτερης Μαθητικής Ταινίας στον Διεθνή Διαγωνισμό Ένας Πλανήτης μια Ευκαιρία (2016) καθώς και τιμητική Διάκριση στα MEDEA AWARDS 2017, ως ένας απο τα καλύτερα εκπαιδευτικά project παγκοσμίως. H δεύτερη ταινία της ομάδα με τίτλο MUTE κατέλαβε τη 2η θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες Τέχνης (2017). Η ομάδα έχει επίσης δημιουργήσει τα βραβευμένα μαθητικά ντοκιμαντέρ Δε ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ και Η Σφαγή των Προξένων. Οι επιτυχίες της ομάδας έχουν προβληθεί απο ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τέλος, οι μαθητές του εργαστηρίου πρωταγωνίστησαν στο επίσημο διαφημιστικό της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, με Πανελλαδική τηλεοπτική μετάδοση.


Λίγα λόγια για την ταινία

Σε μια δυστοπική μεταπολεμική χώρα, η δημόσια εκπαίδευση έχει καταρρεύσει. Στην προσπάθεια του να ανασυνταχθεί, το κράτος παρέχει επιλεκτικά τη μόρφωση στους εκπροσώπους της κάποτε μαθητικής κοινότητας. Ένα ψυχολογικό πείραμα με το όνομα Περίπατος, καθορίζει τους λίγους που θα έχουν πρόσβαση στη γνώση. Πέντε μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με το σύστημα. Νικητής θα είναι μόνο ένας.


Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Θέλαμε να θίξουμε ένα πρόβλημα που αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο και κυρίως το «μέλλον», δηλαδή τους μαθητές κι αυριανούς πολίτες. Το θέμα ήταν το εκπαιδευτικό σύστημα και το γεγονός ότι είμαστε άβουλα όντα κατά κάποιο τρόπο. (Μενέλαος Τσικάρας).

Αρχικά, θέλαμε να αποφύγουμε ορισμένα στερεότυπα όσον αφορά τον κοινωνικό κόσμο και πιο συγκεκριμένα θέλαμε να εξωτερικεύσουμε τις συνθήκες και την «άλλη» διάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος. (Ελένη Γεροθανάση)

Θέλαμε να θίξουμε προβλήματα που υπάρχουν στην σημερινή κοινωνία και έχουν άμεση σχέση με την ηλικία μας. Ένα από αυτά, και το επικρατέστερο κατά την άποψή μου, ήταν αυτό της σημερινής εκπαίδευσης, η οποία προωθεί την αποστήθιση κειμένων και πρακτικά, την μη ουσιαστική κατανόηση και αφομοίωση της γνώσης από τους μαθητές. (Γιώργος Μιχαηλίδης)


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Η διαδικασία δημιουργίας της ταινίας μας, από την αρχική ιδέα του σεναρίου, μέχρι και την ολοκλήρωσή της στο post production, διήρκησε περίπου δυο μήνες. Το μόνο που ίσως μας δυσκόλεψε, ήταν η απειρία μας, διότι δεν είχαμε ξανακάνει κάτι παρόμοιο. (Γιώργος Μιχαηλίδης)

Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο μέρες στις οποίες η μόνη δυσκολία ήταν η πίεση του χρόνου. (Ελένη Γεροθανάση)


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;

Βιώνουμε ένα κουραστικό και όχι τόσο αποδοτικό εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αφήνει τα παιδιά να διαμορφώσουν χαρακτήρα και τους αναγκάζει να μπουν σε «κουτάκια». (Μενέλαος Τσικάρας)

Θέλουμε να δείξουμε στους θεατές το εκπαιδευτικό σύστημα από μια άλλη ματιά, μια συμβολική αν θέλετε ματιά. Οι ήρωες πρέπει να υπακούσουν στους κανόνες μιας περίεργης συνθήκης.(Ελένη Γεροθανάση)

Βάση της εκπαίδευσης και του τρόπου διδασκαλίας δεν πρέπει να είναι η αποστήθιση, αλλά η ουσιαστική κατανόηση και αφομοίωση της διδακτέας ύλης. (Γιώργος Μιχαηλίδης)


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;

Η ταινία μας έχει κατακτήσει υψηλές θέσεις σε διάφορα φεστιβάλ, πράγμα το οποίο ήταν ουτοπικό ακόμα και να το σκεφτούμε. Διακριθήκαμε στον 2ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Ένας πλανήτης μια ευκαιρία κατακτώντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε πολλά σχολεία όλης της χώρας. Φέτος, μας ανακοινώθηκε πως η ταινία μας κατάφερε να κερδίσει εύφημο μνεία και βρίσκεται μέσα στις 16 πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο διαγωνισμό medea awards 2017 στις Βρυξέλλες στον οποίο συμμετείχαν και ταινίες από τις Η.Π.Α., την Ελβετία, την Μ. Βρετανία κτλ. Ευχόμαστε η κινηματογραφική της πορεία να μην σταματήσει εδώ! (Γιώργος Μιχαηλίδης)

Έχει σταλεί σε διαγωνισμούς και έχει βραβευτεί αλλά το σημαντικότερο προσωπικά είναι οι θεατές να ευχαριστηθούν με το αποτέλεσμα, να κατανοηθεί και να αποτελέσει μια πρωτότυπη ταινία. (Ελένη Γεροθανάση)


Πως είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης;

Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μαγευτική. Μπορεί κανείς να εμπνευστεί από κάθε τι στον δρόμο, από τον περαστικό, από την ιστορία της, από τα πάντα. Τώρα όσον αφορά τον κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη γενικότερα, κατ' εμέ, πρέπει κανείς να έχει μεράκι, υπομονή και επιμονή. Μία κινηματογραφική παραγωγή δε βασίζεται κατ' ανάγκη στα χρήματα Δε χρειάζεται να έχει κάποιος τρομερό προυπολογισμό για να κάνει κάτι αξιοσημείωτο. Ωστόσο, αν έπρεπε να βρω ένα αρνητικό είναι τα χρήματα που δεν επενδύονται σωστά –όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπή Ελλάδα- σε σύγκριση με το εξωτερικό και τις παραγωγές του. (Μενέλαος Τσικάρας)

Θεωρώ, ότι όπως σε όλες τις καταστάσεις και συνθήκες υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Το θετικό του να κάνεις γυρίσματα στην Θεσσαλονίκη είναι ότι αποτελεί μια πόλη που εμπλέκεται σε πάρα πολλές εκδηλώσεις με γνώμονα τον κινηματογράφο.(Ελένη Γεροθανάση)


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;

Συμμετέχουν οι μαθητές: Ελένη Γεροθανάση, Κων/νος Καραβασίλης, Κων/νος Μαρκόπουλος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Μπλιάτκας, Φένια Λαμπριανίδου, Λουκάς Παπαδημητρίου, Μυρσίνη Παπαδοπούλου, Χρήστος Παπάζογλου, Τηλέμαχος Παυλίδης, Μενέλαος Τσικάρας και Χρήστος Χωρινός καθώς και οι καθηγητές Αστέριος Λασκαρίδης, Κωνσταντίνος Σύρρης, Μαριέτα Ταβουλάρη και Δημήτρης Χατζάκης.

Υπεύθυνοι καθηγητές του κινηματογραφικού εργαστηρίου των Εκπαιδευτηρίων είναι ο Δημήτρης Χατζάκης και ο Παναγιώτης Κουντουράς.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Local Short Film Festival #5 είναι οι εξής:



1) Disclosure – Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος (5')
2) Each Other – Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου-Τζαρίδου (18')
3) Esy – Short Film – Srdjan Milosavljevic (13')
4) Ευλάβεια – Δημήτρης Βαβάτσης (15')
5) Ο Περίπατος – Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλιδη (19')
6) Ο Πρίγκιπας του Λόφου – Πάρης Γρηγοράκης (28')
7) Τοίχος – Μark Sargent, Μαγια Τσαμπρού, Χάρης Τσαμπάς (13')
8) Short Film – #NotAlone – Δημήτρης Τσακαλέας, Σωτήρης Πετρίδης (5')



Πέμπτη 18 Μαίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ


Με την υποστήριξη του Beater.gr, Amagi, Artcut Moving Image Productions


Τις κινηματογραφικές βραδιές του Εξώστη τις πλαισιώνει η Fischer Beer

Related stories

Στην Κονσέρβα ήπιαμε στην υγειά της αιώνιας καψούρας

Μπορεί να έχεις ακούσει για τον Χάρη της Κονσέρβας,...

ΘΕΑΤΡΟ | Τα 39 Σκαλοπάτια του Patrick Barlow στην Θεσσαλονίκη

«Τα 39 Σκαλοπάτια», το κωμικό θρίλερ κατασκοπείας που παρουσιάστηκε...

Η Μαρία που έγινε Κάλλας: Αξίζει να το δείτε;

Η σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας» ξετυλίγει τη...

Αστικοί Θρύλοι | Το 1ο Γυμνάσιο

της Μαρίας Ράπτη Εκείνοι που δεν γεννήθηκαν ποτέ, παίζουν στα...