HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #5 – Δημήτρης Βαβάτσης

Στις 18 Μαΐου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Δημήτρη Βαβάτση, σκηνοθέτη της Ευλάβειας.



Λίγα λόγια για τον Δημιουργό

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. με ειδικότητα στη σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας (Ευλάβεια, Bloody Lady, Σαρκοβόρος, Eye Candy) με συμμετοχές σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και διακρίσεις. Επίσης έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, βίντεο κλιπ, τηλεοπτικά σποτ και τρέιλερ για παραστάσεις. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη σε δύο μεγάλου μήκους ταινίες και σε πάνω από δέκα μικρού μήκους. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγής σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και σε διάφορες ειδικότητες σε μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες.


Λίγα λόγια για την ταινία

Ένας δικαστικός και ένας ιερέας παίζουν ένα σαδιστικό παιχνίδι με θύμα έναν ζωντανό άνθρωπο. Ένα μακάβριο παιχνίδι σφαγής και τρόμου ξεκινά.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; H «Ευλάβεια» ήταν η πρώτη μου ταινία και γυρίστηκε το 2012. Ήθελα να κάνω μια ταινία που να θίγει τους θεσμούς της εκκλησίας και της δικαιοσύνης και την ισχύ τους. Ήθελα μια ταινία που να χαρακτηρίζεται από τη σαδιστική βία (torture film) , την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο (exploitation) και την ωμή απεικόνιση βίας και αίματος (splatter). Αυτά τα στοιχεία τα πήρε ο Άρης Δεληγιαννίδης και έγραψε το σενάριο.

Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η δημιουργία της ταινίας αν θυμάμαι καλά μας πήρε μια έξι ημέρες γυρισμάτων και δύο-τρεις μήνες προπαραγωγής. Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν η διαχείριση του μικρού budget για ένα τέτοιο concept.

Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Δεν μου αρέσει να απαντώ σε αυτήν την ερώτηση καθώς το νόημα το βρίσκουν οι θεατές και πολλές φορές ο καθένας βρίσκει κάτι το διαφορετικό. Ο βασικός μου στόχος ήταν να θίξω τις δύο αυτές εξουσίες και μέσα από ένα αλληγορικό παιχνίδι το πώς διαχειρίζονται την ανθρώπινη αξία και συνείδηση.

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο με σημαντικές επιλογές από διάφορα φεστιβάλ (Νύχτες Πρεμιέρας, σπουδαστικό Δράμας, Atlanta Horrorquest Film Festival,After Dark Germany, Rojo Sangre Αργεντινή και πολλά άλλα σε Αμερική Ευρώπη και Αφρική). Έχει αποσπάσει 5 βραβεία εκ των οποίων το ένα από το φεστιβάλ του Βόρειου Χόλιγουντ ZedFest Film Festival και ένα από το International Horror Hotel του Cleveland.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Το να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη είναι μία πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία κυρίως λόγω έλλειψης πόρων. Οι οικονομικές δυνατότητες της πόλης και των ανθρώπων που επενδύουν είναι περιορισμένες και αυτό είναι και φυσιολογικό μέχρι ένα σημείο. Τα θετικά στοιχεία όμως είναι περισσότερα και αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει να έχουμε μια αισιόδοξη ματιά πάνω στο θέμα. Αρχικά, υπάρχουν αρκετοί κινηματογραφιστές που βοηθά ο ένας τον άλλον και προσπαθούν όλοι μαζί να φτιάξουν όμορφα πράγματα. Υπάρχει μια κινητικότητα ως προς αυτό το κομμάτι η οποία μας θυμίζει ότι όταν υπάρχει θέληση και πάθος τότε λύσεις βρίσκονται. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι ο κόσμος ξεκίνησε να στηρίζει όπως και όσο μπορεί τις μικρού μήκους ταινίες είτε πηγαίνοντας στα φεστιβάλ, είτε δίνοντας υλικές χορηγίες για να βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί μια ταινία. Διακρίνω μια σπίθα η οποία είναι στο χέρι μας να γίνει φωτιά. Οφείλει να γίνει φωτιά.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας τους οποίους και ευχαριστώ ιδιαίτερα είναι: Ηθοποιοί: Δημήτρης Δήμου, Νίκος Ταπλίδης,Χρήστος Ντόβας, Σωτήρης Γάκος,Ρήγας Γιοβαννόπουλος

Διεύθυνση,σχεδιασμός, εκτέλεση παραγωγής: Γιάννης Σωτηρόπουλος, Άννα Οβακιμιάν,Μάρη Κακαράτζη. Παραγωγή: Άρης Δεληγιαννίδης, Δημήτρης Βαβάτσης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζωή Δαλάϊνα. Ειδικά εφφέ,χρωματική διόρθωση: Κώστας Καρύδας. Σκηνοθεσία:Δημήτρης Βαβάτσης

Σενάριο,μοντάζ: Άρης Δεληγιαννίδης. Hχητικός σχεδιασμός,μίξη: Αδάμ Σιάγας

Μουσική επιμέλεια: Θάνος Ευθυμίου. Σκηνογραφία – Ενδυματολογία : Κατερίνα Κολλιοπούλου, Έλλη Ναλμπάντη. Ηχοληψία: Ειρήνη Καραγιάννη, Θανάσης Καφετζής. Καλλιτεχνική επιμέλεια:Λωρέττα Μπαλατσούκα. Μακιγιαζ: Παναγιώτης Αντωνίου, Χριστίνα Μιτικάκη. Σκριπτ:Γιάννης Παπαδόπουλος. Βοηθός Φωτογραφίας : Ευηρούλα Δούρου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Άρης Δεληγιαννίδης

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Local Short Film Festival #5 είναι οι εξής:



1) Disclosure – Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος (5')
2) Each Other – Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου-Τζαρίδου (18')
3) Esy – Short Film – Srdjan Milosavljevic (13')
4) Ευλάβεια – Δημήτρης Βαβάτσης (15')
5) Ο Περίπατος – Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλιδη (19')
6) Ο Πρίγκιπας του Λόφου – Πάρης Γρηγοράκης (28')
7) Τοίχος – Μark Sargent, Μαγια Τσαμπρού, Χάρης Τσαμπάς (13')
8) Short Film – #NotAlone – Δημήτρης Τσακαλέας, Σωτήρης Πετρίδης (5')



Πέμπτη 18 Μαίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ



Με την υποστήριξη του Beater.gr, Amagi, Artcut Moving Image Productions



Τις κινηματογραφικές βραδιές του Εξώστη τις πλαισιώνει η Fischer Beer

Related stories

Η Μαρίτα δίνει πνοή στην τέχνη των χειροποίητων φωτιστικών

Κείμενο, φωτογραφίες: Άντυ Φατσέας Η τέχνη της κατασκευής χειροποίητων φωτιστικών...

O Ηρακλής Τζαφέτας μιλά για τη νέα παράσταση LEBENSRAUM 3.000

Ποια είναι τα όρια της λογικής και της ηθικής...

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...