Στις 30 Μαρτίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο
Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Σταύρο Σιαγιαλίδη, σκηνοθέτη του Watery Grave.
Λίγα λόγια για τον Δημιουργό
Ο Σταύρος Σιαγιαλίδης έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το βίντεο και έχει εργασθεί στον τομέα των διαφημιστικών κλιπ για τουριστική εταιρία, όπου κατείχε τον ρόλο του χειριστή drone, μοντέρ και οπερατέρ. Έχει γράψει σενάρια για μικρού μήκους ταινίες και έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς σεναρίου. Υπήρξε μέλος ερασιτεχνικής ομάδας παραγωγής ταινιών και το Watery Grave είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος.
Λίγα λόγια για την ταινία
Ένας απομονωμένος άντρας, εγκλωβισμένος στις δεισιδαιμονίες του, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα κυνήγι που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους χειρότερους φόβους του.
Διάρκεια: 12', Είδος: Μυστηρίου
Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Αρχικά υπήρχε στο μυαλό μου η ιδέα για μία πειραματική ταινία χωρίς διαλόγους, όπου το περιβάλλον θα έπαιζε το ρόλο ενός χαρακτήρα δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Στην πορεία ανακαλύπτοντας όλο και περισσότερα μέρη κατά τη διάρκεια της εύρεσης τοποθεσιών, άρχισαν να εμφανίζονται νέες ιδέες για την ιστορία και με αυτόν τον οργανικό τρόπο δημιουργήθηκε το τελικό σενάριο.
Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η προπαραγωγή της ταινίας μαζί με την εύρεση τοποθεσιών κράτησε πάνω από δύο μήνες, τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε δέκα μέρες και το τελικό μοντάζ μαζί με τα εφέ και τη μουσική περίπου 4 μήνες. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν το μικρό περιθώριο χρόνου για να ολοκληρώσουμε τις σκηνές μας κατά τη διάρκεια του magic hour, που είναι το μικρό διάστημα λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Επίσης ο περιορισμένος αριθμός ατόμων στην ομάδα.
Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Στον πυρήνα της ιστορίας υπάρχει η πάλη του καλού με το κακό με όποιες συνέπειες κι αν έχει αυτή . Επίσης ο τρόπος με τον οποίο αναλώνεται κανείς όταν αποφασίσει να έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του.
Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία ολοκληρώθηκε εδώ και λίγο καιρό, οπότε ουσιαστικά ξεκινάει τώρα την πορεία της στα φεστιβάλ με πρώτη συμμετοχή στο Local Short Film Festival. Ελπίζουμε ότι θα αρέσει στον κόσμο και θα συνεχίσει και σε άλλα φεστιβάλ με επιτυχία.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Το αν είναι εύκολο η δύσκολο να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη Θεωρώ ότι εξαρτάται και από την ιστορία που θές να πείς και το μέγεθος της σε επίπεδο παραγωγής. Θεωρώ ότι στην Θεσσαλονίκη ευνοούνται οι μικρότερες, πιο προσωπικές παραγωγές λόγω της έλλειψης χρηματοδοτών. Αυτό θεωρώ οτι είναι και το μεγαλύτερο αρνητικό της. Στα θετικά θα συμπεριλάμβανα το σχετικά μικρό μέγεθος της πόλης που επιτρέπει ευελιξία σε συναντήσεις και μεταφορές. Επίσης η μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά φυσικά τοπία τα οποία όλα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση έξω από την πόλη.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Ο Αλέξανδρος Σταμάτης με τον οποίο κάναμε την εύρεση τοποθεσιών και συμμετείχε και ως ηθοποιός. Ο Δημήτρης Σιαγιαλίδης ως ηθοποιός και εναλλακτικά ως κάμερα. Ο Χρήστος Αυγερινός που έγραψε τη μουσική της ταινίας και ήταν υπεύθυνος για την τελική μίξη ήχου. Ο Νίκος Σιαγιαλίδης ο οποίος κατασκεύασε όλα τα σκηνικά αντικείμενα και βοήθησε στην τελειοποίηση των ενδυμάτων των χαρακτήρων.
***
8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.
Οι ταινίες που θα προβληθούν στο LSFF#4 είναι οι εξής:
1. e-Social – Ναταλία Λαμπροπούλου (15')
2. Η Αίτηση – Χριστίνα Διαμανταρα (9')
3. Σύναξις – Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος (6')
4. Watery Grave – Σταύρος Σιαγιαλίδης (12')
5. Ψωλοβροντές – Θανάσης Κωνσταντόπουλος (5')
6. My Dad is a Dracula – Κώστας Χαλιάσας (17΄)
7. Τhe last breath – Κωνσταντίνος Στάθης (3')
8. Goldie Hawn – Κωνσταντίνος Μενελάου (5')
Πέμπτη 30 Μαρτίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ