HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #4 | Ναταλία Λαμπροπούλου

Στις 30 Μαρτίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε την Ναταλία Λαμπροπούλου, σκηνοθέτη του e-Social.


Λίγα λόγια για τη Δημιουργό

Η Ναταλία Λαμπροπούλου είναι απόφοιτη του τμήματος Κινηματογράφου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες της, Το Μπαλόνι (2013), e-Social (2015) και White Collar (2016) έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε πληθώρα διεθνών φεστιβάλ ανά τον κόσμο, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, το Μεξικό, η Ινδία, η Σουηδία, η Ισπανία και το Μαρόκο.


Λίγα λόγια για την ταινία


Το e-Social διαδραματίζεται στο 2035, όπου υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ολογραμμάτων νεκρών προσώπων μέσα από τις πληροφορίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κατείχαν εν ζωή. Η Άννα, έχοντας χάσει πρόσφατα τον άντρα της, αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό του ολόγραμμα, κάτι που όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Διάρκεια: 15' Είδος: Sci-Fi

Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Η ιδέα ξεκίνησε από τον σεναριογράφο Σωτήρη Πετρίδη, ο οποίος και μας την παρουσίασε πριν ξεκινήσει να γράφει το σενάριο. Ήταν μια ενδιαφέρουσα ιδέα σχετικά με την εξέλιξη των social media και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα αυτά που αφήνουμε (φωτογραφίες, ποστ, προσωπικά μηνύματα) στα social media μετά το θάνατο μας.

Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; To δυσκολότερο κομμάτι ήταν αυτό των εφέ το ολόγραμμα – πώς θα είναι, όχι πολύ ψεύτικο όχι πολύ ανθρώπινο, πώς θα δημιουργηθεί πώς θα σβήσει αλλά και τα γυρίσματά του σε green screen. Τα γυρίσματα ήταν 7 μέρες. Φυσικά η προετοιμασία και το post production ήταν πολύ περισσότερο.

Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Δε νομίζω ότι θέλω ποτέ να περάσω κάποιο συγκεκριμένο νόημα μέσα από μία ταινία. Είναι περισσότερο μια έρευνα από όπου ο θεατής θα βρει τα δικά του νοήματα ανάλογα με το τι έχει ζήσει και τι τον απασχολεί. Για παράδειγμα υπάρχει μια λεπτομέρεια όπου η Άννα πάει να στείλει ένα μήνυμα στο προφίλ του νεκρού Πέτρου. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε ένα προφίλ στα social media σαν ανεξάρτητο από τον ιδιοκτήτη του είναι κάτι που με απασχολεί. Μπορεί να πούμε σε κάποιον κάτι που δεν θα λέγαμε ποτέ στην πραγματική ζωή. Εδώ βλέπουμε ότι το προφίλ του Πέτρου είναι ότι πιο κοντά υπάρχει στην ύπαρξή του και έτσι η Άννα νιώθει για λίγα δευτερόλεπτα ότι μιλώντας στο προφίλ θα μιλήσει στον ίδιο.

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία πήγε σε αρκετά φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό πήρε και κάποιες διακρίσεις. Η μεγαλύτερη χαρά μας ήταν το ότι προβλήθηκε στο Comic-Con international στο San Diego. Τώρα μπορεί κανείς να τη βρει και στο ίντερνετ. Από δω και πέρα θα ήθελα να τη δούνε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Υπάρχει υποστήριξη από την πόλη. Για παράδειγμα στη συγκεκριμένη ταινία ένα αρχιτεκτονικό γραφείο και μια κλινική μας παραχώρησαν τους υπέροχους χώρους τους για να κινηματογραφήσουμε και μάλιστα με μεγάλη χαρά. Επίσης καταστήματα με έπιπλα μας δάνεισαν ιδιαίτερα κομμάτια. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι χώροι καθώς και τα έπιπλα η ταινία θα είχε χάσει πολύ από την αισθητική της. Επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με το σινεμά στην Θεσσαλονίκη. Υπάρχει συνεχής δημιουργία. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά ίσως και αυτό να συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Οι ηθοποιοί Ματίνα Κουλουριώτη, Χρήστος Παπαδημητρίου, Τζόϋς Ευείδη

Σενάριο και Παραγωγή: Σωτήρης Πετρίδης Διεύθυνση Φωτογραφίας – Κώστας Καρύδας, Μοντάζ – Τάνια Ναναυράκη, Sound Design – Αναστάσης Πετρέλης, Συνθέτης – Θοδωρής Παπαδημητρίου, Σκηνογραφία και Ενδυματολογία – Μαρία Καβαλιώτη, Special Effects – Κώστας Καρύδας και Γιάννης Λιόλιος, Executive Producers – Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου και Χρύσα Καλουμένου, Βοηθοί Σκηνογραφίας/Ενδυματολογίας – Κατερίνα Κολλιοπούλου και Έλλη Ναλμπάντη, Ηχολήπτης – Αποστόλης Μπαρουξής, Βοηθός Ήχου – Αλέξανδρος Καντόρος, Color Correction – Βασίλης Χριστοδούλου, Graphic Designer – Τάνια Ναναυράκη, Μακιγιάζ – Ελευθερία Σαμαροπούλου και Σοφία Βουλαλά

***

8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Οι ταινίες που θα προβληθούν στο LSFF#4 είναι οι εξής:


1. e-Social – Ναταλία Λαμπροπούλου (15')
2. Η Αίτηση – Χριστίνα Διαμανταρα (9')
3. Σύναξις – Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος (6')
4. Watery Grave – Σταύρος Σιαγιαλίδης (12')
5. Ψωλοβροντές – Θανάσης Κωνσταντόπουλος (5')
6. My Dad is a Dracula – Κώστας Χαλιάσας (17΄)
7. Τhe last breath – Κωνσταντίνος Στάθης (3')
8. Goldie Hawn – Κωνσταντίνος Μενελάου (5')


Πέμπτη 30 Μαρτίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ

Related stories

Η Βάσω Λασκαράκη πιστεύει στο μαγικό ραβδάκι της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη στη Χρύσα Πλιάκου/ Φωτογραφίες: Nekti Δεν νομίζω ότι υπάρχει...

Γιατί διαλύθηκαν αρχικά οι Simon and Garfunkel μετά το πρώτο τους άλμπουμ

Η ιστορία του ντουέτου Simon and Garfunkel είναι γεμάτη...

Το τραγούδι των REM που αρνήθηκαν να παίξουν live

Το βράδυ της άνοιξης του 1980, η πόλη Athens...