Στις 30 Μαρτίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Κωνσταντίνο Μενελάου, σκηνοθέτη του Goldie Hawn.
Λίγα λόγια για τον Δημιουργό
Ο Κωνσταντίνος Μενελάου είναι σκηνοθέτης, μοντέρ και καλλιτεχνικός επιμελητής. Το 2001 μετακόμισε από την Θεσσαλονίκη στο Λονδίνο, όπου έμεινε για 14 χρόνια. Το 2004 αποφοίτησε από το University of Westminster με BA στο τμήμα Contemporary Media Practice με ειδικότητα στο πειραματικό φιλμ και βίντεο. Τον Σεπτέμβριο του 2009 συμπλήρωσε τιs μεταπτυχιακές σπουδές του στις Καλέs Τέχνες (Φιλμ, Βίντεο) στο Central Saint Martin' s College. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν παρακολούθηση μαθημάτων σεvαρίου στο University of the Arts, καθώς επίσης και δυο χρόνια στο τμήμα σκηνοθεσίας της κινηματογραφικής σχολής Παράλλαξη στην Θεσσαλονίκη. Το 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους η οποία βρίσκεται στο στάδιο του post production. Οι ταινίες μικρού μήκους που έχει σκηνοθετήσει έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ και αίθουσες τέχνης ανά τον κόσμο: BFI Flare, Pica Australia, Miami Art Basel, Centre Pompidou, Outview Festival, Mix Milano, Barbican Art Gallery και Queer Lisboa. Επίσης έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης, και μοντέρ με εταιρίες όπως Ellesse, Rankin, Vauxhall, Head Sportswear, Batty Bash Records, EMI Records, Charlie le Mindu και Alexander McQueen. Παράλληλα εργάζεται ως επιμελητής τέχνης και προγραμματιστής σε φεστιβάλ κινηματογράφου. Το 2010 και 2011 είχε την θέση του γενικού παραγωγού στο A shaded View on Fashion Film Φεστιβάλ Κινηματογράφου μόδας της Diane Pernet στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Έχει κάνει την παραγωγή και επιμεληθεί εκθέσεις και κινηματογραφικές εκδηλώσεις σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, τη Λισσαβόνα και το Παρίσι και από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι το τέλος του 2014 εργάστηκε ως προγραμματιστής και διευθυντής του καλλιτεχνικού τμήματος για το Fringe! Film and Arts Festival στο Λονδίνο.
Λίγα λόγια για την ταινία
To ΓΚΟΛΝΤΙ ΧΩΝ είναι μια ταινία μικρού μήκους, που ανήκει στο κινηματογραφικό είδος fashion art film και σχολιάζει την ανησυχητική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με τις αναδυόμενες ακραίες πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις και τη συνακόλουθη πολιτιστική παρακμή. Στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το ελληνικό πνεύμα και την κουλτούρα, όπως η λαϊκή μουσική, το σπάσιμο των πιάτων, ο ζεϊμπέκικος χορός και η ιδέα του παλικαριού υπονομεύονται από αντιδραστικά στοιχεία, τα οποία στην ταινία συμβολίζονται από τις ναζιστικές και τρομοκρατικές ενδυμασίες. Η αιματοχυσία έρχεται ως αποτέλεσμα της υπερβολής και του καταχρασμού της ελευθερίας της έκφρασης. Το ΓΚΟΛΝΤΙ ΧΩΝ είναι μια αλληγορία για την ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα, ένας τόπος που ανέκαθεν ενθάρρυνε το γλέντι και το χορό ως ψυχαγωγικές και απελευθερωτικές συνήθειες, τα βιώνει πλέον ως επιβεβλημένες, σκοτεινές και επώδυνες εμπειρίες. Διάρκεια: 5', Είδος: Fashion Art Film
Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; H πολιτική και κυρίως η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα η οποία άρχιζε να παίρνει τρομακτικές προεκτάσεις πριν 4-5 χρόνια, δημιούργησε την ιδέα για το φιλμ το οποίο βασικά μιλάει για την άγνοια των Ελλήνων μπροστά στους επικείμενους εχθρούς της που εισέβαλαν μεθοδικά μέσα στην καθημερινότητα τους και γίνανε καθεστώς.
Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η προετοιμασία πήρε περίπου 2 μήνες. Η βασικότερη δυσκολία ήταν η έλλειψη budget, αλλά με την βοήθεια καλών φίλων και συνεργατών δεν χρειάστηκε να κάνουμε πολλούς συμβιβασμούς.
Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Το υπερβολικό γλέντι και η άγνοια είναι βασικοί παράγοντες που μπορούν και έχουν οδηγήσει σε ολέθριες καταστάσεις. Πρέπει να ήμαστε πάντα ενημερωμένοι για να διατηρήσουμε καθαρό μυαλό σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας.
Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Centre Pompidou στο Παρίσι και μετά παίχτηκε στην Biennale του Arnhem και στην γκαλερί Exile στο Βερολίνο. Αυτή θα είναι η πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη όπου και γυρίστηκε.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Ήταν πολύ εύκολο που όμορφο που βρήκαμε συνεργάτες πρόθυμους και χαρούμενους να βοηθήσουν και να δουλέψουν στην ταινία. Με λιγοστά χρήματα επιτύχαμε κάτι που σε άλλη πόλη όπως στην Αθήνα θα χρειάζονταν περισσότερος κόπος και χρήματα για να πραγματοποιηθεί. Αρνητικό γενικά μπορεί να είναι το ότι δεν υπάρχουν studio, παραγωγοί και άλλοι συντελεστές στην πόλη για να γίνει εύκολα μια πιο μεγάλη παραγωγή.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;
Hθοποιοί: Μαρία Ντολορες, Μαίρη Καραπαναγιωτου, Χρυσα Πετρατου, Χορευτές:
Κωνσταντίνος Γεωργαλης, Αντώνης Δαλκιρανιδης, Παναγιώτης Τσιλιγκίρης, Τραγούδι: Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη, Stlyling: Δανάη Βαρδαλή, Αντώνης Δαλκιρανιδης, Αξεσουάρ: Φενια Σκλάβου, Έλενα Φωτοπουλου, Ιωάννα Σουρουδη, Make Up: Ειρήνη Ζουμπυλιδου, Τζενιφερ Τριπ, Μαλλιά: Κανακης Περιστερας, Επιχρωματιστής: Γιώργος Τσιουτσιας, Ήχος: Micke Lindebergh, Hχογραφηση Ἁναθεσις῾ – Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη, Άρης Καρακασης @ Στούντιο 54, Κάμερα: Ειρήνη Καραγιαννη, Κυριακος Νοχουτιδης, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κυριακος Νοχουτιδης Nohoot, Εκτέλεσης Παραγωγης: Δανάη Βαρδαλή, Αντώνης Δαλκιρανιδης, Βοηθοί Παραγωγής: Σοφια Μαπεντζιδου, Βαγγέλης Δαλκιρανιδης
Σενάριο Σκηνοθεσία Μοντάζ: Κωνσταντίνος Μενελαου
***
8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.
Οι ταινίες που θα προβληθούν στο LSFF#4 είναι οι εξής:
1. e-Social – Ναταλία Λαμπροπούλου (15')
2. Η Αίτηση – Χριστίνα Διαμανταρα (9')
3. Σύναξις – Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος (6')
4. Watery Grave – Σταύρος Σιαγιαλίδης (12')
5. Ψωλοβροντές – Θανάσης Κωνσταντόπουλος (5')
6. My Dad is a Dracula – Κώστας Χαλιάσας (17΄)
7. Τhe last breath – Κωνσταντίνος Στάθης (3')
8. Goldie Hawn – Κωνσταντίνος Μενελάου (5')
Πέμπτη 30 Μαρτίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ