Στις 30 Μαρτίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο
Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Αλκιβιάδη Παπαδόπουλο, σκηνοθέτη του Σύναξις.
Λίγα λόγια για τον Δημιουργό
Ο Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος σπουδάζει στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στο τμήμα Κινηματογράφου. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, κάποιες από τις οποίες έχουν αναγνωρισθεί από φεστιβάλ. Επίσης έχει ασχοληθεί με promotional video και μουσικά video clip. Έχει δημιουργήσει την δική του κινηματογραφική ομάδα και τώρα ετοιμάζουν την καινούργια παραγωγή τους.
Λίγα λόγια για την ταινία
Η Μαίρη ετοιμάζει ένα πλούσιο γεύμα για να υποδεχτεί το γιό της που σπουδάζει στην Ξάνθη. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν μοιράζονται τον ενθουσιασμό της.
Διάρκεια: 6' , Είδος: Δράμα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα γι' αυτήν την ταινία; Αφορμή για την σύλληψη της ιδέας και την υλοποίησή της ήταν ένα από τα μαθήματα σκηνοθεσίας του κυρίου Περικλή Χούρσογλου. Μας ζητήθηκε να κατέβουμε στη λαϊκή αγορά και να παρατηρήσουμε τους ανθρώπους της, ουσιαστικά να φανταστούμε ιστορίες από την πραγματικότητα τόσο των ανθρώπων γύρω μας όσο κι από την δική μας.
Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε Η προ παραγωγή της ταινίας διήρκησε έναν μήνα και τα γυρίσματα δύο μέρες με 8 μέχρι 10 ώρες γυρισμάτων. Η βασικότερη δυσκολία ήταν ο περιορισμένος χρόνος που διαθέταμε τον χώρο και το δύσκολο ωράριο των ηθοποιών.
Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Η ταινία ασχολείται με την ελληνική κρίση, ασφαλώς όχι την οικονομική, αλλά με μία στο επίπεδο των πιο στενών διαπροσωπικών σχέσεων, αυτών της οικογένειας. Πρόκειται για την ματαίωση του «ελληνικού ονείρου», της αγίας ελληνικής οικογένειας που παραμένει πάντα ενωμένη παρά τις όποιες αντιξοότητες.
Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία έχει επιλεχθεί από το ελβετικό φεστιβάλ: «Ouchy Film Awards Film Awards». Επίσης έχει κερδίσει στο φεστιβάλ «The Monkey Bread Tree Film Festival» του Λονδίνου στην κατηγορία: καλύτερη ταινία μικρού μήκους με κόστος παραγωγής λιγότερα από 5.000 $. Τώρα θα παιχτεί και στο Local film festival. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει το ταξίδι της στα φεστιβάλ με επιτυχία και να αγγίξει και άλλα άτομα που αγαπούν τον κινηματογράφο.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Κάποιες φορές είναι δύσκολο να κάνεις σινεμά στην Θεσσαλονίκη σήμερα. Δεν μπορείς να πάρεις χρηματοδότηση εύκολα και επίσης δεν υπάρχουν πολλά μέσα που μπορούν να σε βοηθήσουν. Παρόλα αυτά είναι το θετικό είναι ότι είναι ένας μικρός κύκλος που ασχολείται με τον κινηματογράφο και μπορείς εύκολα να βρεις άτομα να σε βοηθήσουν.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Η Έλενα Αγαπητού έγραψε το σενάριο και ασχολήθηκε με την σκηνογραφία και ενδυματολογία στην ταινία. Η Κατερίνα Αδαμίδου ήταν ο Δ. Φωτογραφίας. Ο Πασχάλης Ρετζέπης έκανε το μοντάζ. Την παραγωγή της ταινίας την ανέλαβε η Κωνσταντίνα Σαϊντί. Τον ήχο και το sound design τα έκανε ο Κώστας Κουτάνης.
***
Ο Εξώστης καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο.
8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.
Οι ταινίες που θα προβληθούν στο LSFF#4 είναι οι εξής:
1. e-Social – Ναταλία Λαμπροπούλου (15')
2. Η Αίτηση – Χριστίνα Διαμανταρα (9')
3. Σύναξις – Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος (6')
4. Watery Grave – Σταύρος Σιαγιαλίδης (12')
5. Ψωλοβροντές – Θανάσης Κωνσταντόπουλος (5')
6. My Dad is a Dracula – Κώστας Χαλιάσας (17΄)
7. Τhe last breath – Κωνσταντίνος Στάθης (3')
8. Goldie Hawn – Κωνσταντίνος Μενελάου (5')
Πέμπτη 30 Μαρτίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ