Ο Τάσος Ράτζος είναι γνωστός στη Θεσσαλονίκη. Πώς θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε αφού έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στα σημαντικότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Ελλάδας. Δίδαξε σε μερικές από τις σημαντικότερες σχολές θεάτρου, ενώ παραστάσεις των έργων του έχουν παιχτεί σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μιλάμε μαζί του για τα σπουδαία πρότζεκτ του Μικρού Βορρά, και την περίφημη παράσταση 'Ο Ραφτάκος των λέξεων' που πέρυσι έκανε 30 sold out και παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη. Ο Μικρός Βορράς του, φυσάει όπου υπάρχουν παιδιά και όπου υπάρχουν μεγάλοι που νιώθουν παιδιά! Οι ομάδες που βρίσκονται κάτω απο την ομπρέλα του παίζουν σε μεγάλες θεατρικές σκηνές αλλά και σε σχολεία, με μια ατζέντα παραστάσεων που φτάνει ως την επόμενη χρονιά… Μάλλον ο Τάσος Ράτζος κρατά το μαγικό ραβδάκι του θεάτρου!
Πώς αποφασίσατε να επιλέξετε το συγκεκριμένο παραμύθι για παρασταση;
Έχω μια κόρη και της διαβάζαμε πάντα παραμύθια και εγώ και η γυναίκα μου. Το παραμύθι το ξέραμε οικογενεικώς και το αγαπούσαμε. Όταν μου ζήτησε η κ. Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο να κάνουμε μαζί με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου μια φιλανθρωπική εκδήλωση-παρουσίαση του ραφτάκου δέχτηκα αμέσως με μεγάλη χαρά. Εκεί λοιπόν σ΄αυτή τη δημόσια παρουσίαση του βιβλίου, μέσα από τις αντιδράσεις των παιδιών, κατάλαβα πόσο βαθιά με αγγίζει. Και άρχισα να το φαντάζομαι πάνω στη σκηνή. Ο Αντώνης με γοήτευσε τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν ένας ικανότατος παρουσιαστής! Στον Μικρό Βορρά που όλα τα συζητάμε μου πήρε χρόνο να πείσω τους συνεργάτες μου, για την αξία και την αλήθεια που ήταν κρυμένη μέσα στο βιβλίο. Μόλις όμως το αποφασίσαμε όλα γίναν πολύ γρήγορα και θα έλεγα όπως ακριβώς θέλουμε να δουλεύουμε: με έρευνα και αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια.
Από την παράσταση Οδύσσεια
Περυσι η παρασταση ειχε 30 sold out! Τι πιστεύετε πως οδήγησε σε αυτή την επιτυχία;
Η μεγάλη επιτυχία όσο και η μεγάλη αποτυχία δεν είναι καθόλου εύκολα διαχειρίσημες. Το πρώτο πράγμα βέβαια που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι αυτό ακριβώς που ρωτάτε. Πως ακριβώς άρχισαν όλα αυτά…Κατ αρχήν έχουμε να κάνουμε με ένα best seller. Ένα βιβλίο που αγαπήθηκε και λατρεύτηκε φανατικά από πολλούς γονείς. Ο δεύτερος λόγος είναι: τα 7 χρόνια του Μικρού Βορρά, με συνέπεια και αφοσίωση στο ποιοτικό θέατρο για παιδιά, που έδωσαν μια ωριμότητα σε μας και κερδίσαμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αφήνω τελευταίο την ποιότητα της παράστασης. Γιατί ήταν μια πραγματικά πολύ ευλογημένη συνάντηση, τόσο με τους ηθοποιούς όσο και με τους συντελεστές σε όλη την πορεία που διανύσαμε για 6 ολόκληρους μήνες ώσπου να χτιστεί αυτή η παράσταση.
Η ομάδα παρέα με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου
Μια παρασταση που βλεπουν παιδιά μολις 4 ετων κ ανω. Καταφέρνει να περασει τα μηνύματά της;
Τα παιδιά πάντα μας εκπλήσουν, κι αυτό γιατί πραγματικά με τα αγνά τους μάτια βλέπουν πιο βαθιά από μας. Ναι βλέπουν καλύτερα, το διαπιστώνουμε κάθε μέρα. Είναι έτσι σχεδιασμένη η παράσταση που τα παιδιά έχουν ενεργό ρόλο, από την αρχή ως το τέλος της παράστασης. Αυτό τους κρατάει προσηλωμένους και συγκεντρωμένους στα σκηνικά δρώμενα γιατί με κάποιον τρόπο συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Τα μυνήματα ενός έργου σε μια θεατρική παράσταση είναι σαν τους σπόρους που σπέρνει ο γεωργός το Φθινόπωρο για να ανθίσουν την Άνοιξη. Είναι περισσότερο η φύση που αποφασίζει για την τύχη τους. Η δική ,μας η δουλειά είναι να κάνουμε συνειδητά, μια παράσταση βίωμα, με φαντασία και χιούμορ που περνάει στα παιδιά και κείνα σαν τις μέλισσες θα πάρουν αυτό που θέλουν.
Τι αλλες παραστάσεις παίζει αυτη την εποχή ο Μικρός Βορράς;
Η παιδική σκηνή μας παρουσιάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους ΜΗΝΕΣ, ένα Ελληνικό λαϊκό παραμύθι που κάθε μήνα αλλάζει και ζωντανεύουμε παραδοσιακά, ξεχασμένα, παιχνίδια και τραγούδια της Ελλάδας που αφορούν αυτό τον μήνα που διανύουμε κάθε φορά και συμμετέχουν με διαδραστικό τρόπο τα παιδιά. Επίσης συνεχίζει για 5η χρονιά το «ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ 2» του Σάκη Σερέφα, μια σύνθεση με 4 μύθους του Αισώπου που διασκεδάζουν αλλά και διδάσκουν. Την παράσταση αυτή έχουν δει πάνω από 20.000 παιδιά και έχουν πραγματοποιηθεί 600 και πλέον παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Και τέλος η παιδική σκηνή μας χτίζει «ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ», τη νέα μας παραγωγή, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο, βασισμένη σε ένα παραμύθι από την Κεφαλλονιά, που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες. Μια παράσταση που οι μικροί μας φίλοι θα συναντήσουν, πάλι με τη βοήθεια της παράδοσης, όλο τον κύκλο του ψωμιού, το κάθε παιδί θα ζυμώσει το δικό του αληθινό ψωμάκι που θα το πάρει όταν τελειώσει η παράσταση αχνιστό και φρεσκοψημένο.
Η Εφηβική μας σκηνή συνεχίζει τις πετυχημένες παραστάσεις «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» του Ομήρου για 2η χρονιά και για 5η χρονιά την «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη. Έχουμε οργώσει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα και κυριολεκτικά ενισχύουμε το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών, προσφέροντας στους έφηβους μαθητές μια σύγρονη οπτικοποίηση του στεγνού μαθητικού βιβλίου. Και πως αλλιώς και η εφηβική μας σκηνή ετοιμάζει το έτερο έπος του Ομήρου την «ΙΛΙΑΔΑ». Πρεμιέρα τον Μαϊο του 2020.
Από την παράσταση Ο Ραφτάκος των Λέξεων
Είναι πολυ ευχάριστο που τα τελευταία χρόνια τα σχολεία καλούν θεατρικές ομάδες για να παίξουν εκεί τις παραστάσεις τους. Πώς είναι για έναν ηθοποιο να παίζει εκτός θεατρικής σκηνής;
Όταν κάποιος ηθοποιός έρχεται στον Μικρό Βορρά το πρώτο πράγμα που τον ρωτάμε είνα: αν αγαπάει τα παιδιά, με την έννοια της καθημερινής αλληλεπίδρασης και άν του αρέσουν πραγματικά τα ταξίδια. Αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση, τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο Μικρός Βορράς. Οι παραστάσεις μας είναι χτισμένες με βάση τις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος.
Είναι επί της ουσίας διαδραστικές και εκπαιδευτικές. Αυτό κανει το έργο του ηθοποιού πολύ ιδιαίτερο. Ο ηθοποιός καλείται να ισοροπήσει ανάμεσα στο παίζω και ταυτόχρονα να αλληεπιδρά με παιδαγωγικά κριτήρια. Έτσι τη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας με τους πολυάριθμους θεατές την αντικαθιστούμε με την εγγύτητα και την συμμετοχή των μικρών μας θεατών. Αυτή είναι και η τεχνική του θεάτρου που πηγαίνει στα σχολεία. Ανάμεσα στον θεατή- παιδί και στον ηθοποιό δημιουργείται μια πολύ στενή σχέση, μια χημεία που δίνει την αίσθηση ότι πράγματι από κοινού χτίζουν αυτή την στιγμή με έναν μοναδικό τρόπο την συγγεκριμένη ιστορία.
Εχετε επίσης θεατρικά εργαστήρια για παιδια και ενήλικες. Μιλήστε μας για αυτά!
Είναι το κομμάτι του Μικρού Βορρά που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο. Τα εργαστήρια μας έχουν κάτι το μοναδικό. Είναι στηριγμένα στις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος και επιπλέον είναι τα μόνα εργαστήρια στην πόλη που έχουν κέντρο τους το θέατρο στην εκπαίδευση.Το εργαστήρι μας για παιδιά έχει στόχο να ξεδιπλώσει την έκφραση και τον αυθορμητισμό των παιδιών, να θρέψει την ανάγκη για κοινωνικοποίηση, αλληλεπίδραση και να ενισχύσει την ενσυναίσθηση. Οδηγοί και συνοδοιπόροι οι καταπληκτικές, γεμάτες φρεσκάδα, Φούλη Σγούρου και Ζωή Βαλιώτη με την επιμέλεια της Μελίνας Χατζηγεωργίου του ανθρώπου που μαζί με την Αύρα Αυδή φέραν το θέατρο στην εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη. Το θέατρικό μας εργαστήρι των εκπαιδευτικών απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε όσους χρησιμοποιούν το θέατρο στη δουλειά τους με παιδιά και εφήβους, σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να οξύνουν το δημιουργικό τους πνεύμα και φυσικά σε όσους θέλουν να κοιτάξουν το παιδί που κρύβεται μέσα τους! Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων, και κυρίως των εκπαιδευτικών, με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους θεατρικής αγωγής, με σκοπό να τις μεταφέρουν στη σχολική τάξη. Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ηθοποιός και μέλος του Μικρού Βορρά από την ίδρυσή του. Υπεύθυνη για τα μαθήματα του εκπαιδευτικού δράματος είναι η Μελίνα Χατζηγεωργίου, δασκάλα και θεατροπαιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Εκπαιδευτικό Δράμα.
Σε τακτική βάση πραγματοποιούνται πρόσθετα σεμινάρια από τους συντελεστές του Μικρού Βορρά, αλλά κι από έμπειρους συνεργάτες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής, με σκοπό ένα άρτιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Μόλις τελειώνει η παράσταση, τα παιδιά έχουν μια μικρή αποστολή! Να γεμίσουν τις πολύχρωμες κλωστές με λέξεις που ζεσταίνουν την καρδιά, όπως έκανε και ο ήρωας της παράστασης Ραφτάκος των Λέξεων
Μόλις ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της Οδύσσειας στο Μερκούρη. Τρέχετε και ένα παράλληλο προτζεκτ με αυτό το όνομα, το #odysseia. Τι ακριβώς περιλαμβάνει;
Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα #Odysseia οργανώνεται από την Ομάδα του Μικρού Βορρά και υποστηρίζεται από την EUNIC Thessaloniki (EU National Institutes for Culture) στην οποία συμμετέχουν τα Ευρωπαϊκά Εθνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη: British Council, Goethe Institute, French Institute, Italian Cultural Institute and the Hellenic-Spanish Center for Culture – Federico Garcia Lorca.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου, από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι στερούνται τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την τέχνη. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη και στην ενδυνάμωσή τους μέσω της θεατρικής τέχνης, της δημιουργικής κίνησης και της μουσικής. Η θεματική των εργαστηρίων βασίζεται στην «Οδύσσεια», που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή εκπαιδευτικού υλικού με μεγάλη παιδαγωγική αξία. Προσεγγίζοντας την ιστορία του πολύπαθου και πολυμήχανου Οδυσσέα, που ταξιδεύοντας ανακαλύπτει τον κόσμο και τον εαυτό του, οι έφηβοι διερευνούν ανάλογα θέματα που τους απασχολούν, καθώς αναζητούν την ταυτότητά τους και προβληματίζονται για τις σχέσεις τους με τους άλλους.
Στα θεατρικά εργαστήρια δίνεται η ευκαιρία στους εφήβους να βιώσουν μέσα από ρόλους περιπέτειες, κινδύνους, προβλήματα σχέσεων, καθώς και να αναστοχαστούν πάνω στις εμπειρίες τους, στα όνειρά τους και στις αξίες που αναζητούν. Στο εργαστήρι αυτό σχεδιάζουν και εμψυχώνουν οι:
Άβρα Αυδή, φιλόλογος, θεατροπαιδαγωγός, Χριστίνα Γιαγκούλη, θεατροπαιδαγωγός, Μελίνα Χατζηγεωργίου, θεατροπαιδαγωγός και
Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, ψυχολόγος, ΜSc ψυχοθεραπεύτρια. Την μουσική εκπαίδευση έχει αναλάβει η Έλσα Μουρατίδου και την κινισιολογική υποστήριξη η Δόμνα Βίκου. Δίπλα στα νέα παιδιά οι ηθοποιοί του Μικρού Βορρά: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Σοφία Φραγγή και Χρίστος Τσάβος.
Η Παράσταση Ραφτάκος των Λέξεων παίζεται
κάθε Κυριακή, στις 11:30, στο Δημοτικ
ό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά)
➡️Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6981720981