HomeΘέματαO Αλέξανδρος Θεοδωρίδης μας μιλά για το...

O Αλέξανδρος Θεοδωρίδης μας μιλά για το ''ΜΠΟΡΟΥΜΕ''.




''Μπορούμε''. την πρώτη φορά που διάβασα το όνομα της ομάδας, ομολογώ ότι μου άρεσε ιδιαίτερα. Πως ξεκινήσατε και πως έχετε διαχωρίσει τις αρμοδιότητες σας;

Η αρχική ιδέα είναι της Ξένιας Παπασταύρου το 2011 και το όνομα αντικατοπτρίζει τη στάση ζωής όλων των μελών της ομάδας, δηλαδή τη νοοτροπία αν βλέπεις κάτι γύρω σου που πιστεύεις ότι δεν είναι σωστό, μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από την πεποίθηση ότι είναι λάθος από τη μία να υπάρχουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια και από την άλλη να υπάρχουν τόσοι πολλοί συνάνθρωποι μας που χρειάζονται στήριξη για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Ο διαχωρισμός των καθηκόντων είναι συνάρτηση αυτών που μπορεί και θέλει ο καθένας να κάνει. Φυσικά, όλες μας οι προσπάθειες δεν θα ήταν εφικτές χωρίς την καθημερινή συμβολή των εθελοντών μας.


Είναι σίγουρο πως εξαιτίας της κρίσης, έχουμε γίνει πιο ευαίσθητοι σε κοινωνικά θέματα. Αν όλα πάνε προς το καλύτερο, πιστεύετε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να διατηρεί την ευαισθησία του;

Καταρχήν, έχουμε ακόμα τόσο πολύ δρόμο για να επανέλθουμε οικονομικά εκεί που θεωρώ εξαιρετικά πρόωρο να συζητάμε κάτι τέτοιο. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε από πριν. Ασφαλώς, υπάρχει μια ραγδαία άνοδος στην κοινωνική ευαισθησία και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε καθημερινά εδώ στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Προσωπικά, θέλω να πιστεύω ότι αυτό το κοινωνικό σοκ που έχουμε υποστεί ως κοινωνία θα αφήσει και κάποια θετικά απομεινάρια στο μέλλον, όπως π.χ. οι αλλαγές στα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς.



Πόσοι άνθρωποι κατά μέσο όρο εξυπηρετούνται καθημερινά;

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει δικτυώσει, ως σήμερα πάνω από 450.000 μερίδες φαγητού και πλέον δικτυώνουμε 1.000 μερίδες την ημέρα κατά μέσο όρο. Πέρα από τους τελικούς αποδέκτες των μερίδων, που πάντα δέχονται το φαγητό ή τα τρόφιμα μέσω φορέων που συνεργαζόμαστε, υπάρχουν και αρκετά τηλεφωνήματα ανθρώπων που μας ρωτούν για να μάθουν που θα μπορούσαν βρουν βοήθεια.



Μπορεί οποιοσδήποτε να προσφέρει εθελοντικά το γεύμα του, ή την βοήθεια του σε γενικό πλαίσιο, και πως το κάνει; 

Το μότο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι «καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», με άλλα λόγια, ναι, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει ώστε να μειωθεί η σπατάλη φαγητού στη χώρα μας και παράλληλα να αυξηθεί η βοήθεια προς αυτούς που την έχουν ανάγκη. Μένουμε πολλές φορές έκπληκτοι από τους τόσους πολλούς τρόπους που έχουν σκεφτεί οι φίλοι μας για να συμβάλλουν στις προσπάθειες μας. Μερικούς από τους βασικούς τρόπους στήριξης μπορεί κανείς να τους βρει εδώ: http://www.boroume.gr/mporeis-na-voithiseis/

Αντιμετωπίσατε καχυποψία στο ξεκίνημα σας;

Ο κόσμος έχει γίνει λίγο δύσπιστος όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις. Όχι, δεν αντιμετωπίσαμε καμία καχυποψία, ούτε στο ξεκίνημα, ούτε σήμερα. Αντιθέτως, έχουμε γευτεί πάρα πολύ συμπαράσταση, στήριξη, εμπιστοσύνη και αγάπη από πάρα πολλούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ούτε καν μας γνωρίζουν προσωπικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η όποια δυσπιστία ξεπερνιέται σχετικά εύκολα, όταν οι προθέσεις μιας οργάνωσης είναι ξεκάθαρες, όταν είναι εμφανές τι είδους άνθρωποι βρίσκονται πίσω από μία προσπάθεια και όταν ασφαλώς υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες, δηλαδή επαγγελματισμός στο χειρισμό κάθε περίπτωσης.


Να υποθέσω ότι εύχεστε σύντομα να μην υπάρχουν άνθρωποι που θα σας έχουν ανάγκη…

Ακριβώς, ο τελικός στόχος μας είναι η αυτοαναίρεση μας, αφού αν δεν έχουμε λόγο ύπαρξης δεν θα υπάρχει σπατάλη φαγητού γύρω μας, αλλά ούτε και άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη στήριξη όλων μας. 

*ευχαριστούμε το http://www.living-postcards.com/ για την παραχώρηση του άρθρου

Related stories

Η Βάσω Λασκαράκη πιστεύει στο μαγικό ραβδάκι της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη στη Χρύσα Πλιάκου/ Φωτογραφίες: Nekti Δεν νομίζω ότι υπάρχει...

Γιατί διαλύθηκαν αρχικά οι Simon and Garfunkel μετά το πρώτο τους άλμπουμ

Η ιστορία του ντουέτου Simon and Garfunkel είναι γεμάτη...

Το τραγούδι των REM που αρνήθηκαν να παίξουν live

Το βράδυ της άνοιξης του 1980, η πόλη Athens...