Στο Καβαλάρι φτιάχνεται μια σούπερ τάση στη γαστρονομία: Πώς ο Παναγιώτης Βαφειάδης έφτιαξε από το μηδέν μια νέα ασχολία που αποτελεί και τρομερή μόδα στη γκουρμέ κουζίνα. Τα μικρολαχανικά (γνωστά ως microgreens) είναι ανώριμα φυτά που συλλέγονται αμέσως μετά την ανάπτυξη των πρώτων φύλλων. Μερικές φορές αποκαλούνται «φυτικά κομφετί», και μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και υφές, ανάλογα με το είδος του σπόρου που καλλιεργείται.
Ένα άρθρο αρκούσε για τον Παναγιώτη για να ασχοληθεί με τις νέες καλλιέργειες, τα μικροπράσινα, που τα βλέπουμε όλο και συχνότερα σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική.
Παναγιώτη, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό τον κλάδο;
Η ενασχόληση μου με το συγκεκριμένο αντικείμενο προέκυψε τυχαία καθώς η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν διαφορετική και δεν είχα καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Διαβάζοντας ένα άρθρο για τα Microgreens που είχε πέσει στα χέρια μου την περίοδο εκείνη (2018) μου κίνησε το ενδιαφέρον και έτσι κάποια στιγμή βρέθηκα με έναν φίλο, ο οποίος μου σύστησε έναν γεωπόνο που τότε ξεκινούσε και αυτός να ασχολείται με την συγκεκριμένη καλλιέργεια και ουσιαστικά ήταν ο άνθρωπος που με παρότρυνε στο να ξεκινήσω δοκιμαστικά στην αρχή το όλο εγχείρημα.
Έτσι λοιπόν έγινε η πρώτη επαφή με το αντικείμενο όταν σε συνεργασία με τον Δημόσιο Οργανισμό ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ χρηματοδότησα ένα πείραμα στο οποίο έγινε πειραματική καλλιέργεια σε κλειστό θάλαμο μελετώντας τις συνθήκες ανάπτυξης και καλλιέργειας των microgreens σε διαφορετικά υποστρώματα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και μου δώσανε κίνητρο για να περάσω στο επόμενο βήμα και να αρχίσω και να ασχολούμαι επαγγελματικά.
Ο λόγος που με κέρδισε και με έκανε να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούμε τα microgreens διότι διαφέρει από τη συμβατική καλλιέργεια.
Σκεφτείτε ότι από τη στιγμή που θα κάνουμε τη σπορά μπορούμε τα πρώτα φυτά να τα πάρουμε σε λιγότερο από 10 μέρες (οι χρόνοι δεν είναι ίδιοι σε όλα τα φυτά) άρα για κάποιον που δεν έχει υπομονή θεωρώ πως ενδείκνυται η συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ο χώρος που καλλιεργούμε. Τα φυτά αναπτύσσονται σε κλειστό θάλαμο αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού φωτισμού led σε ελεγχόμενο περιβάλλον έχοντας υψηλή φωτοσυνθετική απόδοση και με το τρόπο αυτό μπορούμε και μειώνουμε σημαντικά τους κινδύνους που θα είχαμε σε μια καλλιέργεια εξωτερικού χώρου.
Πόσο διαρκεί η καλλιέργεια;
Όπως προανέφερα είναι μία σύντομη καλλιέργεια δηλαδή μπορεί να πάρεις τα πρώτα φυτά από 7-10 μέρες πχ τη μουστάρδα, το ρεπανάκι, τη μποράτζα και άλλα που θέλουν μεγαλύτερη διάρκεια για να αναπτυχθούν όπως είναι ο βασιλικός, το shiso το sorrel o αρακάς που μπορεί να θέλουν έως και 20 μέρες για τη πλήρη ανάπτυξη τους. Αλλά και πάλι θεωρείται πολύ σύντομο το διάστημα αυτό.
Σκεφτείτε ότι άλλες καλλιέργειες πχ ντομάτα – φράουλες-αγγούρι, μπορεί να ξεπερνάνε τους 2-3 μήνες.
Ποια είναι τα εμπόδια που συνάντησες στην πορεία σου;
Τα εμπόδια που συνάντησα κατά το ξεκίνημα ήταν πάρα πολλά και σε διαφορετικά επίπεδα καθώς γενικά μιλάμε για μία καλλιέργεια η οποία αρχίζει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και έτσι δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία.
Σε συνδυασμό κιόλας ότι προέρχομαι και από διαφορετικό κλάδο αντιλαμβάνεστε ότι για μένα το ξεκίνημα ήταν ακόμα πιο δύσκολο και έπρεπε να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια έτσι ώστε να καταφέρω να φτάσω στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η επιχείρηση.
Miλησέ μας για το πώς περνάς τις μέρες σου!
Οι καθημερινές ξεκινάνε από νωρίς το πρωί στις 6.30 οπού θα ετοιμαστώ για να φύγω για τη δουλειά αφού πρώτα κάνω μια στάση να πάρω έναν καφέ για να ξεκινήσει η μέρα μου.
Γύρω στις 7.30 βρίσκομαι στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Καβαλάρι όπου θα οργανώσω τη μέρα μου μαζί με τους συνεργάτες μου.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ετοιμαστούνε οι παραγγελίες για να παραδοθούνε στις εταιρίες, θα γίνουν νέες σπορές καθώς και ραντεβού με πελάτες. Κατά τις 5 θα αποχωρήσω από την εταιρία αλλά δεν θα κλείσει η μέρα μου εκεί καθώς θα πρέπει να αφιερώσω λίγο χρόνο και το απόγευμα για την οργάνωση της επόμενης ημέρας.
Όταν τελειώσω με τη δουλειά το απόγευμα θα επιστρέψω στο σπίτι όπου θα φροντίσω να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου και σίγουρα θα προσπαθήσω να κλέψω μια ώρα προς το βραδάκι για να πάω για περπάτημα οπού με χαλαρώνει και με βοηθάει στο να καθαρίσει το μυαλό από την ένταση της μέρας.
Σε ποιους απευθύνονται αυτά τα microgreens; Μπορούμε να τα πάρουμε κι εμείς στο σπίτι;
Tα προϊόντα μας απευθύνονται σε επαγγελματίες που ασχολούνται με την εστίαση σε εστιατόρια σε ξενοδοχεία και σε εταιρίες τροφοδοσίες τροφίμων.
Επίσης τα προϊόντα μας μπορεί να τα βρεί κάποιος στα παρακάτω μαγαζιά και να διακοσμήσει τα πιάτα που θα μοιραστεί με τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης/Κομνηνών 12
Το Παλιό Μανάβικο Βασιλέως/Ηρακλείου 35
Το Ζεμπίλι Ρωμανού 42/ΠΕΡΑΙΑ