Το Seikilo είναι το πρώτο διαδραστικό μουσείο αρχαίων μουσικών οργάνων στην Ελλάδα. Εκτός από τις οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία και μεμονωμένους επισκέπτες, δημιουργεί υψηλής ποιότητας μουσικά βίντεο για το YouTube, όπου σύντομα αναμένεται να ξεπεράσει τους 50.000 συνδρομητές. Σε αυτά τα βίντεο συμμετέχουν μουσικοί από όλο τον κόσμο. Το μουσείο διοργανώνει επίσης εργαστήρια εκμάθησης αρχαίας λύρας, σε συνεργασία με την παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα Lyre Academy, και φέτος συνδιοργάνωσε το πρώτο Lyre camp στην Αίγινα, με τη συμμετοχή 25 ατόμων από διάφορες χώρες.
Μεταξύ των δράσεών του είναι η έκδοση επτά μουσικών άλμπουμ και εκπαιδευτικού υλικού που επικεντρώνονται στην ιστορία της αρχαίας λύρας και στη σύγχρονη αναβίωσή της. Συναντήσαμε την ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτό το εξαιρετικό έργο.
Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τη δημιουργία του Seikilo;
Η ιδέα αυτή ξεκίνησε το 2015 μετά από την επιτυχημένη συμμετοχή στη διεθνή έκθεση μουσικών οργάνων Musikmesse το 2014. Στις αρχές του 2016, το Μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί και μέσα στα επόμενα χρόνια κατάφερε να βρεθεί στην 7η θέση με τα πιο σημαντικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης στο Tripadvisor με μερικούς πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες να το επισκέπτονται (ανάμεσα σε αυτούς οι Thievery Corporation, οι Tamikrest και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων).
O Ross Daly
Λουδοβίκος των Ανωγείων
Thievery Corporation
Ο πολυχώρος – μουσείο – εργαστήριο που κατασκευάζονται αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στη Θεσσαλονίκη
Τι είδους μουσικά όργανα κατασκευάζετε ή συντηρείτε στο Seikilo;
Τα όργανα που εκτίθενται στο Seikilo ανακασκευάζονται στον Ευρωπό Κιλκίς από την Οργανοποιία Αναστάσιος, γνωστή και ως Luthieros Music Instruments στο εξωτερικό, μετά από την σχετική έρευνα που πραγματοποίησε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Αφορούν κυρίως σε αρχαία Ελληνικά όργανα συμπεριλαμβάνουν ωστόσο και την λύρα της Μεγγιδώ καθώς και την λύρα της Ουρ, την παλαίοτερη αναπαράσταση έγχορδου μουσικού οργάνου σε όλο τον κόσμο. Στην οικογένεια της αρχαίας λύρας συμπεριλαμβάνονται το Επιγώνιο, η Σαμβύκη, η Κίθαρις, η Φόρμιγξ, η Βάρβιτος και η Χέλυς ενώ στο Μουσείο κάποιος θα δει και την Πανδούρα, τον πρόγονο των σημερινών αχλαδόσχημων νυκτών μουσικών οργάνων όπως το μπουζούκι.
Ο Δάνης Κουμαρτζής
Πώς ήταν η εμπειρία στο Φοίνιξ της Αριζόνα και το ΜΙΜ;
Το ΜΙΜ είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, Μουσείο Μουσικών οργάνων στον κόσμο και λειτουργεί στο Φοίνιξ της Αριζόνα με χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως. Η συλλογή των οργάνων του Μουσείο συμπεριλαμβάνει όργανα από όλο τον κόσμο ενώ διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις για σχολεία και ομάδες ενηλίκων που το επισκέπτονται. Η εμπειρία ήταν μοναδική μιας και όλες οι συναυλίες και τα εργαστήρια αρχαίας λύρας συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών (περί τις δυο χιλιάδες) μέσα σε ένα διήμερο γεμάτο μουσική. Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον των επισκέπτων και για τις μουσικές εκδόσεις του Seikilo Music και τις σχετικές μουσικές εκδόσεις του Seikilo books.
Ο Θεόδωρος Κουμαρτζής στο ΜΙΜ
Ισχύει πως έχουμε δει μουσικό όργανο που φτιάξατε εσείς σε σειρά του Νetflix;
Σωστά! Μια σύνθεση της Λίνας Παλερά, η οποία είναι και η υπεύθυνη σπουδών του Lyre Academy, ξεχώρισε από την ομάδα παραγωγής της πασίγνωστης σειράς Vikings Valhalla, και συμπεριέλαβαν τη ζωντανή ηχογράφηση που έγινε στο Μουσείο Seikilo στη Θεσσαλονίκη, σε ένα επεισόδιο της σειράς. Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα εδώ!
Ο Δάνης Κουμαρτζής
Πόσο διαδεδομένη είναι η γνώση γύρω από την αρχαία ελληνική μουσική και τα όργανά της;
Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για ένα πανάρχαιο όργανο, την αρχαία λύρα, που ωστόσο σώπασε για πολλούς αιώνες. Ενώ το ενδιαφέρον για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό δεν σταμάτησε ποτέ, σε ότι αφορά την αρχαία ελληνική μουσική συναντάμε διάφορες ακαδημαϊκές και μη προσεγγίσεις. Τα όργανα αυτά δυστυχώς πέρασαν στη λήθη ενώ σχετικές προσπάθειες αναβίωσης που έγιναν παλαιότερα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο είτε γιατί έγιναν μεμονωμένα είτε γιατί το καλλιτεχνικό περιεχόμενο τους δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση στο ευρύ κοινό.
Πώς εμπλέκεται το Seikilo στη διάδοση της αρχαίας μουσικής παράδοσης σήμερα;
Με συμμετοχές και συνεργασίες με φορείς στο εξωτερικό (εκτός από το MIM στο Phoenix της Αριζόνα, συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο UBC και το VIC στο Βανκούβερ του Καναδά, το ville Grecque Kerylos στη Γαλλία, το φεστιβάλ Pirenostrum στην Ισπανία, στο Braga Romana στη Πορτογαλλία καθώς και σε σειρά δράσεων σε όλη την Ευρώπη αλλά τον υπόλοιπο κόσμο). Παράλληλα έχει υποδεχτεί εκατοντάδες επισκέπτες τα τελευταία χρόνια που μυήθηκαν στον ήχο της αρχαίας λύρας με τρόπο διαδραστικό.
Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου όταν βλέπει ή ακούει τα όργανα που φτιάχνετε;
Είναι πολύ θετική. Συνήθως αυτό που συναντάμε είναι ότι οι επισκέπτες συγκινούνται από τον ήχο ενώ κάποιοι την περιγράφουν ως μια ανάμνηση από μια άλλη εποχή. Η πρώτη αίσθηση είναι αυτή του θαυμασμού στην όψη αλλά όταν ακούσουν τις πρώτες μελωδίες μαγεύονται (κάποιοι άλλοι κοιμούνται αλλά και αυτή είναι μια πολύ θετική επίδραση).
Κάνετε και ξεναγήσεις στους τουρίστες! Πώς αντιδρούν σε όσα βλέπουν;
Κάποιοι περιγράφουν την επίσκεψή τους στο Μουσείο ως την καλύτερη στιγμή της επίσκεψής τους στην Ελλάδα και αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για εμάς. Οι περισσότεροι παρακολουθούν τις δράσεις μας πριν μας επισκεφθούν και αυτό βοηθάει αρκετά γιατί ξέρουν ήδη τί ψάχνουν. Πριν λίγες μέρες είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε ομάδες επισκεπτών από την μακρινή Ταϊβαν ενώ επισκέπτες από την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία μας επισκέπτονται αρκετά συχνότερα.
Aλήθεια, συνδέεται η αρχαία μουσική με τη σύγχρονη μουσική ελληνική κουλτούρα;
Συνδέεται με την παραδοσιακή ελληνική μουσική αλλά με την σύγχρονη ελληνική κουλτούρα νομίζω πως όχι. Οι αξίες και τα ιδανικά που περιγράφονται στα κείμενα και στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία δυστυχώς έχουν αντικατασταθεί από ξενόφερτα και πιο “εύπεπτα” μουσικά είδη χωρίς φυσικά να αγνοούμε την πολύ σπουδαία σύγχρονη μουσική που ηχογραφείται σε όλο τον πλανήτη.
Ποιοι είναι οι κύριοι πελάτες σας; Μουσικοί, συλλέκτες, ερευνητές;
Είναι μουσικοθεραπευτές, ακαδημαϊκοί, μουσικόφιλοι, παιδαγωγοί αλλά και άτομα χωρίς κανένα μουσικό υπόβαθρο που αγαπούν την ιστορία και την ποιοτική μουσική. Φυσικά υπάρχουν και συλλέκτες που επιλέγουν τα όργανα αυτά καθώς και μουσικοί παραγωγοί όπως ο Marco Beltrami που ηχογράφησε μια λύρα κατασκευής μας στο remake της ταινίας Ben Hur, στο video game Humakind του Arnaud Roy ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το Titan, την μουσική του οποίου υπογράφει ο Bastian Kieslinger που έγραψε την μουσική αυτή με όργανα που ανακατασκευάσαμε.
Η Λίνα Παλερά