HomeInterviewsΟ Γάλλος πρόξενος Christophe Le Rigoleur μιλάει...

Ο Γάλλος πρόξενος Christophe Le Rigoleur μιλάει στον Εξώστη για το «Art 2 Rue – Street Art fest!»


Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και της Mission Laïque Française, και η ομάδα Ce Soir! διοργανώνουν ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο Φεστιβάλ με τίτλο «Art 2 Rue – Street Art fest!». Πρόκειται για μια συνύπαρξη Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών και εκπροσώπων της street κουλτούρας. Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαΐου στον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα θα γνωρίσουμε την street art των δύο χωρών. Πρώτα, όμως, ο ίδιος ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κος Christophe Le Rigoleur, μας λέει λίγα λόγια για το Φεστιβάλ, αλλά και για την σπουδαιότητα της συμμετοχής των νέων στις σύγχρονες κοινωνίες.




Ο κος Christophe Le Rigoleur στο WE | φωτογραφία: Κώστας Αργυριάδης




«Αυτή η εκδήλωση είναι κάτι διαφορετικό για εμάς. Θέλουμε, κατά κάποιον τρόπο, να ξεπεράσουμε την παραδοσιακή εικόνα που υπάρχει για την γαλλική κουλτούρα, καθώς είναι πολύ γνωστή για την λογοτεχνία της, τον κινηματογράφο, την γαστρονομία, την ποίηση. Υποτιμούμε όμως τη σύγχρονη γαλλική κουλτούρα και τη νέα τάση στον τρόπο που εκφράζονται οι νέοι. Με αυτή τη βάση, λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα. Υπάρχει μια ιδιαίτερη δραστηριότητα της νεολαίας εδώ στην Θεσσαλονίκη, κι έτσι εύκολα βρήκαμε τους δεσμούς μας εδώ και τους ανθρώπους που θα σμίξουμε. Δουλεύουμε με μια ομάδα εθελοντών που είναι είτε απόφοιτοι του Γαλλικού Ινστιτούτου, είτε νέοι που ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης και φυσικά με τους συνδιοργανωτές μας, τη Λούσυ Μπρόβα, την Αριάδνη Χατζητάτση και τον Γιώργο Γεωργιάδη και είναι μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία. Η κεντρική ιδέα είναι να συναντηθούν οι νέοι καλλιτέχνες των δύο χωρών, με σκοπό να ξεκινήσουμε κι άλλες συνεργασίες, να δημιουργηθούν νέοι δεσμοί. Είμαι σίγουρος πως θα πάει καλά και πιστεύω πως θα γίνει θεσμός αυτή η ένωση.»



Μπορεί η τέχνη να χτίσει γέφυρες;



«Μια εκδήλωση σίγουρα από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ή τις σχέσεις των κρατών. Όμως δημιουργεί βάσεις. Η ποιότητα των σχέσεων είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων. Οι σχέσεις βασίζονται πολύ στην κοινωνία των πολιτών. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον σ' αυτήν την εκδήλωση είναι πως η συνεισφορά των πολιτών, και όχι τόσο των φορέων, δημιουργούν τις συνθήκες για καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις. Για να βελτιώσουμε την κατάσταση που κυριαρχεί στην Ευρώπη γενικότερα, με όλες τις εκφάνσεις της κρίσης, αυτό είναι θεωρώ το πιο σημαντικό, η συμμετοχή των πολιτών σε όσα συμβαίνουν.»



Σε μια πόλη που είχαμε συνηθίσει η επιχειρηματικότητα να περιορίζεται στον χώρο της εστίασης και η μοναδική ψυχαγωγία είναι ο καφές, το ποτό και το φαγητό, ένας νέος χώρος που δίνει έμφαση και ώθηση στον αθλητισμό και στην εναλλακτική διασκέδαση, το WE, έρχεται να αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα…




«Το WE είναι πράγματι ένας καινοτόμος χώρος. Στην Ευρώπη και δη στη Γαλλία υπάρχει θεσμός «Το Σπίτι της Νεολαίας και του Πολιτισμού», δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να έχουν οι νέοι την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι σε γειτονιές και περιοχές, κι αυτό συντελεί στο να γίνεται η καθημερινότητα καλύτερη. Έχουν αλλάξει αρκετά τα δεδομένα, λόγω κρίσης βέβαια, όμως έχουμε ανάγκη από αυτές τις πρωτοβουλίες για να βγούμε προς τα έξω. Πρέπει να δρούμε αποφασιστικά. Η υποστήριξη των δραστηριοτήτων της νεολαίας είναι εν μέρει τρόπος καταπολέμησης των ναρκωτικών και της ανεργίας. Υπάρχει τρομερή απογοήτευση, απομάκρυνση των νέων από την πολιτική ζωή. Όταν είναι καθαρά βιοποριστικοί οι λόγοι, ο κοινωνικός ρόλος σε πάει πίσω.»




φωτογραφία: Κώστας Αργυριάδης




Σχετικά με τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους μας και αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στην Ευρώπη, συμπληρώνει…




«Το πολύ κακό που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ότι αναπτύσσονται τα στερεότυπα. Έχουμε ανάγκη ακριβώς από το αντίθετο, να είμαστε έτοιμοι στον διάλογο, να έχουμε πολιτική βούληση να βρούμε λύση. Σε μια διαπραγμάτευση το πιο σημαντικό είναι το ίδιο το αποτέλεσμα.»




Πριν κλείσουμε την κουβέντα μας και αναφερόμενοι στο τραγικό συμβάν του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo, ο κος Christophe Le Rigoleur έστειλε το δικό του μήνυμα:


«Ήταν ένα τραγικό συμβάν και πολλοί έσπευσαν να πουν πως θα ήταν η αρχή μεγάλων δυσκολιών, όμως αυτό που βλέπουμε είναι η ζωή να συνεχίζεται και η απάντηση τελικά είναι αυτή. Η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι πιο ισχυρές από την βία.»

***

Ραντεβού, λοιπόν στις 23 & 24 για να δώσουμε το δικό μας μήνυμα μέσα από την μουσική, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ελεύθερη έκφραση.



Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/events/949058751801550/

Related stories

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...

Ο Αντώνης είναι ο φωτογράφος που αποτυπώνει την ομορφιά της Ίριδας

Στον κόσμο της φωτογραφίας, η δημιουργικότητα δεν έχει όρια,...