Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την λειτουργία του το 2000. Σήμερα, λοιπόν, διανύει την εφηβεία του καθώς από τα 16 περνά στα 17 του χρόνια γεμάτο ανησυχίες και ανάγκες εξωστρέφειας και κοινωνικοποίησης, όπως κάθε έφηβος. Αυτές οι καλλιτεχνικές του, αν μη τι άλλο, ανησυχίες, οδήγησαν αυτόν τον ζωντανό οργανισμό να συνεργαστεί με άλλους φορείς της πόλης, να ανοιχτεί προς ένα ευρύτερο κοινό με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα το όποιο συνεχίζει και φέτος να ακολουθεί πιστά.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο η παρουσία του Μεγάρου στα μουσικά δρώμενα της πόλης ήταν σημαντική, αλλά και τον Οκτώβριο δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις που περιμένουμε να παρακολουθήσουμε. Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός του Οκτωβρίου είναι η όπερα Aida, που πρόκειται να ανέβει στις 15, 17 και 19 Οκτωβρίου, μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ Μουσικής σε συνεργασία με την Skull of Yorick Productions. Η σκηνοθεσία είναι της Zamira Pasceri, η μουσική διεύθυνση των Dariusz Mikulski και Χάρη Ηλιάδη, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι η Σοφία Μητροπούλου.
Στην εμβληματική αυτή όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι, συμμετέχουν περισσότεροι από 200 συντελεστές. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης σχεδιάστηκαν από τον Θεσσαλονικιό Αθανάσιο Κολαλά, ο οποίος μάλιστα προέβη και στην δημιουργία εργαστηρίου με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, εργαστήριο από το οποίο προέκυψε μέρος της δουλειάς που πρόκειται να παρακολουθήσουμε. Φοιτητές σκηνογραφίας του τμήματος Θεάτρου παρακολούθησαν επί δύο μήνες, σε θεωρητικό και σε πρακτικό πεδίο, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της παραγωγής, ενώ συμμετείχαν ενεργά στις κατασκευές, στις πρόβες και στην λειτουργία της παράστασης. Κατ'αυτόν τον τρόπο ο ΟΜΜΘ απέκτησε κι ένα πιο δραστήριο εκπαιδευτικό πρόσωπο. Όπως ανέφερε και στην συνέντευξη τύπου ο ίδιος ο σκηνογράφος, επιχείρησε να αναδείξει τη σύγκρουση των δύο διαφορετικών πολιτισμών, Αιγυπτίων και Αιθιόπων, οι οποίοι στο έργο παρουσιάζονται έχοντας διαφορετικές αξίες και ιδανικά.
Εκτός, όμως, απ'την πολυαναμενόμενη αυτή παραγωγή, τον Νοέμβριο περιμένουμε και μπαλέτο στο Μέγαρο. Συγκεκριμένα, την Λίμνη των Κύκνων από το The Guangzhou Ballet, που πρόκειται να πραγματοποιήσει πέντε παραστάσεις στην πόλη μας. Το σχήμα Guangzhou έχει περιοδεύσει σε πάνω από 20 χώρες και πάντα έχοντας ως σκοπό τη δράση στους τομείς των διεθνών ανταλλαγών και του εμπλουτισμού της πνευματικής ζωής των λαών.
Όμως και τα παιδιά τα περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις στο πρόγραμμα του Μεγάρου. Από την Κυριακή 23 Οκτωβρίου και μέχρι τον Δεκέμβριο, η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει την παράσταση για παιδιά Ο Κουρέας της Σεβίλλης, ενώ από τις 2 ως και τις 12 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας: ΘΕΣΣPUPPET '16. 39 παραστάσεις από 11 βραβευμένους θιάσους που προέρχονται από 6 διαφορετικές χώρες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Juanjo Corrales.
Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Για να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τις εκδηλώσεις, μπορείτε να αναζητήσετε και το booklet – πρόγραμμα του Μεγάρου, που κάθε χρόνο διανέμεται δωρεάν σε χώρους όπως καφέ και βιβλιοθήκες της πόλης. Σίγουρα κάτι θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.
***