HomeMind the artΗ Σοφία Βουλαλά μας μυεί στην τέχνη...

Η Σοφία Βουλαλά μας μυεί στην τέχνη του κινηματογραφικού μακιγιάζ

Εδώ και πολλά χρόνια, η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τον κινηματογράφο της – τόσο σε πολιτιστικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό. Πολλές ταινίες (μικρού και μεγάλου μήκους) γυρίζονται και παράγονται στην πόλη, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο επαγγελματιών που ενισχύουν την τοπική παραγωγή. Τον τελευταίο καιρό, ο τομέας του μακιγιάζ άρχισε να αποκτάει άλλη σημασία, με τα special effects να είναι σε μεγάλη ζήτηση εξαιτίας των ειδών που άρχισαν να γυρίζονται στην πόλη – από επιστημονική φαντασία έως ταινίες τρόμου. Ένα όνομα που ακούγεται πολύ γύρω από αυτή την ειδικότητα είναι η Σοφία Βουλαλά, μία ανερχόμενη make up artist της πόλης που ήδη μετρά πολλές συμμετοχές σε ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφίσεις, φεστιβάλ, shows και εκθέσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2017, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Make Up από το Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Αθήνας για τη δουλειά της στην ταινία White Collar, ενώ παράλληλα τα τελευταία επτά χρόνια διδάσκει σε ιδιωτικές σχολές της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας τις γνώσεις της γύρω από το επαγγελματικό μακιγιάζ. Είχαμε την τύχη να βρεθούμε λίγο μαζί της και να μας μιλήσει για την ίδια και για τη δουλειά της.

Πώς προέκυψε το μακιγιάζ στη ζωή σου; Υπήρχε αγάπη για τη ζωγραφική και ενασχόληση με τη δημιουργία κοσμημάτων και διάφορων αντικειμένων. Ήταν φυσικό επακόλουθο για εμένα η ενασχόλησή μου με τις τέχνες, να δημιουργώ, να αλλάζω μορφή σε οτιδήποτε. Έτσι, η μεταμόρφωση ενός προσώπου είναι κι αυτό ένα είδος τέχνης και συνεχόμενης πρόκλησης.

Σε ποιες κατηγορίες επαγγελματικού μακιγιάζ σου αρέσει να εργάζεσαι; Το μακιγιάζ καθαυτό έχει πολλές κατηγορίες. Όλες έχουν τη γοητεία τους, αλλά ξεχωρίζω το θεατρικό και κινηματογραφικό μακιγιάζ. Μου αρέσουν οι extreme μεταμορφώσεις. Έπειτα, δουλεύω πολύ στο bridal make-up, μου αρέσει να μεταμορφώνω καθημερινές γυναίκες στην ξεχωριστή τους ημέρα.


Πες μας λίγα λόγια για το κινηματογραφικό μακιγιάζ. Ποιες είναι οι μεταξύ τους διαφορές με τις υπόλοιπες κατηγορίες και πως το βλέπεις να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου; Το κινηματογραφικό μακιγιάζ έχει την ιδιαιτερότητα ότι μεταφέρει στην οθόνη του κινηματογράφου ακριβώς αυτό που βλέπουμε μπροστά μας, πράγμα που δεν γίνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες. Στην εποχή μας πλέον με τις ultra HD κάμερες γράφονται όλες οι λεπτομέρειες. Άρα, θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά special effects ή ακόμη και στο πιο απλό μακιγιάζ, που εφαρμόζονται πάντα υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη. Σε μία φωτογράφιση υπάρχει το κοινό σημείο του φωτισμού αλλά σίγουρα η διαφορά είναι στην επεξεργασία της εικόνας, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται περίεργα διότι σε πολλά effects υπάρχει η αντικατάσταση του make up artist με τον visual effect artist. Και καλά γιατί υπάρχει ευκολία στην εύρεση προϊόντων και γνώσεων πάνω στο είδος.


Που μπορεί κάποιος να μάθει κινηματογραφικό μακιγιάζ και ποια η κατάσταση της αγοράς εργασίας; Πλέον υπάρχουν σχολές που διδάσκουν και με σωστή αναζήτηση κάποιος μπορεί να εντοπίσει τις πιο εξειδικευμένες. Σίγουρα, έχει σημασία και η πρακτική έπειτα διότι αποκτάς εμπειρία και γνώσεις. Είναι δύσκολο και θέλει αρκετό κόπο ώστε να απορροφηθείς από την αγορά του κινηματογράφου διότι υπάρχουν πια λίγες εταιρίες παραγωγής. Μέσα από τη διδασκαλία προσπαθώ να περάσω ότι με υπομονή και στόχο, συνεχή αναζήτηση για γνώση, μπορείς να φτάσεις εκεί που θέλεις, ειδικά στο κομμάτι του κινηματογραφικού make up.

Είπες ότι στοχεύεις στο θεατρικό και κινηματογραφικό μακιγιάζ. Πες μας δυο λόγια. Αυτές οι δύο κατηγορίες πλαισιώνονται από την εφαρμογή των special effects και του body painting, τεχνικές που αγαπώ και προσπαθώ να εξειδικευτώ. Σαν αυτοδίδακτη κατά κύριο λόγο σε αυτά τα είδη, εξελίσσομαι και προσπαθώ να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με τη βοήθεια επαγγελματιών του χώρου ως καλούς συμβούλους μου.


Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Προετοιμάζομαι να συνδιοργανώσω για τέταρτη χρονιά το Thessaloniki Fashion Project, καθώς θα είμαι και υπεύθυνη στο make up στον Farrukh Shamuvatov hair artist στην επαγγελματική έκθεση HAIRPROF. Με την κινηματογραφική ομάδα που έχω συνεχή συνεργασία ετοιμάζουμε δύο νέες μικρού μήκους ταινίες για τη σεζόν που έρχεται.

Τέλος, συμμετέχω και σε μία μεγάλου μήκους ταινία με το όνομα «Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα. Η ταινία πραγματεύεται μία ιστορία στο 1822, και έρχεται να ακολουθήσει τη μεγάλη επιτυχία της «Έξοδος 1926», της προηγούμενης κινηματογραφικής ταινίας μας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τη δουλειά της Σοφίας Βουλαλά, μπορείτε να ακολουθήσετε την ιστοσελίδα της και την σελίδα της στο Facebook:

www.sophiavoulala.weebly.com

www.facebook.com/Sophia-Voulala-Make-up-artist-1403279343300205

Related stories

Η Φλώρινα του Αγγελόπουλου – Τότε και τώρα

κείμενο/φωτογραφίες Αλέξανδρος Βοζινίδης Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (Αθήνα, 27 Απριλίου 1935 - 24 Ιανουαρίου...

Όταν μια παράσταση γίνεται έμφυλο debate: Η σκηνή της κωμωδίας μιλά για ανισότητες

Ξεκίνησε έντονη συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις στον...

Λαδάδικα: Αιχμηρή απάντηση των καταστηματαρχών εστίασης σε δημοσίευμα περί ηχορύπανσης

Eπιστολή απάντηση και διαμαρτυρία σχετικά με δημοσιευμα που φαίνεται...

Όσκαρ 2025: Οι υποψηφιότητες

Η μεγάλη τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ, θα...