HomeCinemaΕξώστης ΘΒραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: “Σας παρακολουθούμε όλοι...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: “Σας παρακολουθούμε όλοι και αυτό είναι υπέροχο”

Σε εορταστικό κλίμα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις διεξάχθηκε το βράδυ της Δευτέρας η 6η τελετή απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην υπέροχη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Νικητές με διαφορά φέτος ήταν σαφώς το Xenia του Πάνου Κούτρα, που απέσπασε 6 βραβεία από τις 15 υποψηφιότητες που κατείχε- ανάμεσα τους το Βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, το Βραβείο Σεναρίου και Καλύτερου Β' Ανδρικού Ρόλου. Ακολουθούν Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη που από τις 14 υποψηφιότητες, απέσπασε τέσσερα βραβεία- μεταξύ των οποίων το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου και το Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου. Η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και άλλα τρία βραβεία από τις 8 του υποψηφιότητες- Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας, Σκηνογραφίας και το Βραβείο Καλύτερου Μακιγιάζ, ενώ με το πρωτοεμφανιζόμενο Βραβείο Κοινού, που παρέδωσε ο χορηγός της βραδιάς ΟΤΕ TV, αποχώρησε ο Θοδωρής Αθερίδης για την ταινία- μεταφορά του θεατρικού του έργου Από Έρωτα.

Η έναρξη της τελετής, σημάνθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας, Βασίλη Κατσούφη, και συνεχίστηκε υπό την παρουσίαση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο να κατευθύνει την γιορταστική βραδιά με εξαιρετική επιτυχία.

Η τελετή φέτος γιόρταζε τα 120 χρόνια από τη γέννηση του κινηματογράφου, θέμα που κυριάρχησε, θέτοντας το παγκόσμιο σινεμά στην κεντρική αισθητική της θεματολογία.

Δεν μου αρέσουν οι διακρίσεις και τα βραβεία. Αλλά είμαι εδώ διότι σας αγαπώ. Αγαπώ την Ελλάδα.»



Με έναν εξαιρετικά θερμό λόγο παρέλαβε το Τιμητικό Βραβείο για την Σημαντική Συνεισφορά της στον Χώρο της 7ης Τέχνης, η περίφημη Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν, η οποία και στο παρελθόν δεν έχει κρύψει την αγάπη της για τον τόπο. «Πιστεύω ότι σας οφείλω όσα ονειρεύτηκα στη ζωή μου. Νομίζω ότι όταν βρέθηκα σε ηλικία που μπορούσα να καταλάβω τις ιστορίες, εσείς μιλήσατε στην καρδιά μου. Μου μάθατε εσείς ότι δεν υπάρχει νικητής ή ηττημένος. Μου μάθατε όμως ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αγαπάς, στη ζωή. Αυτό της προσδίδει πάθος. Και σήμερα μου αρέσει που όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα.

Γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα του εφικτού. Η Ελλάδα είναι η χώρα του πειραματισμού, της ελευθερίας, της επινόησης. Όλοι σας παρακολουθούμε κι αυτό είναι υπέροχο»

Η Φανί Αρντάν βρέθηκε στην Αθήνα επίσης για να παρουσιάσει την πρεμιέρα της νέας της ταινίας Cadences Οbstinées στα πλαίσια της οποίας θα παραδώσει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ένα ανοιχτό στο κοινό masterclass.

Και επειδή η ζωή είναι άνιση και άδικη, δε θα πάρουμε αυτό το βραβείο, θα το αφήσουμε εδώ, με όλη την εκτίμηση στην ΕΑΚ, θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς.



Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της βραδιάς αποτελεί η ευγενική άρνηση του Πάνου Κούτρα να παραλάβει τα βραβεία που έλαβε η ταινία του Xenia, μέχρι να αλλάξουν οι νόμοι ιθαγένειας, μήνυμα που υποστηρίχθηκε έντονα από τα μέλη της Ακαδημίας με τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη να συμπληρώνει Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ψηφιστεί ο νόμος και τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και πάει σχολείο εδώ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς. Το μεγάλο βραβείο του Xenia απονεμήθηκε από τέσσερα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα αλλά δεν τους έχει δοθεί η ελληνική ιθαγένεια. Όταν ο Πάνος Κούτρας δε, άφησε στον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο το βραβείο σκηνοθεσίας του, ο Μπακογιαννόπουλος φέρεται να είπε μα εγώ δεν είμαι σκηνοθέτης με τον Κούτρα να απαντάει Ναι, αλλά σας αξίζει ένα βραβείο!.

Η σύλληψη και το συνολικό αφιέρωμα στα 120 χρόνια παγκόσμιου κινηματογράφου έπεσε στα χέρια των Αλέξη Καρδαρά και Χρήστο Γεωργίου, ενώ το φετινό νέο βραβείο της Ακαδημίας φιλοτεχνήθηκε από δύο φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τους Σταύρο Τακτικό και Ευαγγελία Μούρτζη.

Αναλυτικά τα Βραβεία:

Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Νορβηγία» – Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deep green sea

Βραβείο Μακιγιάζ
«Νορβηγία» – Δώρα Νάζου

Βραβείο Ήχου
«Το Μικρό Ψάρι» – Ντίνος Κίττου, William Ed. Franck και Κώστας Φυλακτίδης

Βραβείο Ενδυματολογίας
«Xenia» – Βασίλης Μπαρμπαρίγος

Βραβείο Σκηνογραφίας
«Νορβηγία» – Γιάννης Βεσλεμές

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Το Μικρό Ψάρι» – Μπάμπης Παπαδόπουλος

Βραβείο Μοντάζ
«Xenia» – Γιώργος Λαμπρινός

Βραβείο Φωτογραφίας
«Για Πάντα» – Κωστής Γκίκας

Βραβείο Κοινού
«Από Ερωτα» – Θοδωρής Αθερίδης

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
«Το Μικρό Ψάρι» – Βίκυ Παπαδοπούλου

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
«Xenia» – Άγγελος Παπαδημητρίου

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
«Στο Σπίτι» – Μαρία Καλλιμάνη

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
«Το Μικρό Ψάρι» – Βαγγέλης Μουρίκης

Βραβείο Σεναρίου
«Xenia» – Πάνος Χ. Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
«Νορβηγία» – Γιάννης Βεσλεμές

Βραβείο Σκηνοθεσίας
«Xenia» – Πάνος Χ. Κούτρας

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Βόλτα» – Στέλλα Κυριακοπούλου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
«Μια Οικογενειακή Υπόθεση» – Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Xenia» – Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας και Αλεξάνδρα Μπουσίου (παραγωγοί)

Related stories

Στην Κονσέρβα ήπιαμε στην υγειά της αιώνιας καψούρας

Μπορεί να έχεις ακούσει για τον Χάρη της Κονσέρβας,...

ΘΕΑΤΡΟ | Τα 39 Σκαλοπάτια του Patrick Barlow στην Θεσσαλονίκη

«Τα 39 Σκαλοπάτια», το κωμικό θρίλερ κατασκοπείας που παρουσιάστηκε...

Η Μαρία που έγινε Κάλλας: Αξίζει να το δείτε;

Η σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας» ξετυλίγει τη...

Αστικοί Θρύλοι | Το 1ο Γυμνάσιο

της Μαρίας Ράπτη Εκείνοι που δεν γεννήθηκαν ποτέ, παίζουν στα...