HomeCinemaΕξώστης ΘBe-Twin. Θα πεί μεταξύ... ΚΘΒΕ και TIFF56!

Be-Twin. Θα πεί μεταξύ… ΚΘΒΕ και TIFF56!

Τελείωσε. Θα μας λείπει μέχρι να έρθει το 57ο τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο η καταγραφή, είναι ένας τρόπος για να επαναφέρεις μνήμες, να μη ξεχνάς, να ξαναβιώνεις. Την αυλαία του φετινού φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε μια θεατρική παράσταση των φοιτητών της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του καθηγητή αυτοσχεδιασμού, Γιώργου Κολοβού. Ο Χρήστος Τουρλάκης, κινηματογραφιστής – φωτογράφος, μετατρέπει την παράσταση σε μια μικρού μήκους ταινία με προδιαγραφές εξωτερικού, δίνοντάς της φτερά και πνοή για να ταξιδέψει σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και οι δίδυμες Ελεονόρα και Πηνελόπη, έχουν κάτι να μας πουν…



Τους συναντώ στο χώρο που τους ταιριάζει, τη Μονή Λαζαριστών όπου και βρίσκεται η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ. Όσο αναρωτιέμαι κατά πόσο το να κάνουμε σήμερα βωβό κινηματογράφο έχει νόημα, ή αν πρόκειται για ένα είδος που ανήκει πιά στο παρελθόν, ο Χρήστος Τουρλάκης εξηγεί πως η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, κι εφόσον υπάρχει αισθητική από τους δημιουργούς, αυτό σίγουρα θα φανεί. Δανειζόμαστε κομμάτια από τους παλαιότερους αλλά η τέχνη εξελίσσεται και Εξελίσσεται μέσα από τη διαχρονικότητά της όπως προσθέτει η Ελεονόρα Βασιλείου. Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζεις το κάθε τι. Τα υπόλοιπα είναι μια διδαγμένη από τους παλαιότερους τεχνοτροπία, την οποία χρησιμοποιείς όπως θέλεις. Το θέατρο είναι η αγωνία μας, οπότε όλο αυτό περνάει μέσα στον κινηματογράφο σύμφωνα με τον Γιώργο Κολοβό.

Δουλέψαμε σε επιμέρους λήψεις με την αισθητική του 1920. Το φορμά ήταν εποχής, ο φακός στα 35mm. Η λήψη έγινε εξαρχής σε ασπρόμαυρο. Έπειτα στο μοντάζ η ταχύτητα έπεσε χαμηλά για να παραπέμπει στην εποχή, ενώ η κίνηση έπρεπε να πέφτει επάνω στη μουσική, όπως σημειώνει ο Χρήστος Τουρλάκης.







Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ιδέα της συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το φεστιβάλ κινηματογράφου, ήταν του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Αναστασάκη και της αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριας κ. Τσιμά.

Όσο για το ενδεχόμενο να γυρίσει βωβή ταινία, ο Χρήστος Τουρλάκης μας απαντά:


Δουλεύω με χοροθεατρικές λήψεις από τις οποίες απουσιάζει ο λόγος. Ένα παράδειγμα είναι το The Pelican Dance που αυτή τη στιγμή τρέχει σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και το οποίο έχει πάρει κριτικές ότι πατάει στην αισθητική του '20. Κινησιολογία, μουσική και μοντάζ, τα πάντα δουλεύτηκαν έτσι. Ναι. Θεωρώ ότι μου πηγαίνει αυτό το πράγμα, μου αρέσει, το αγαπώ. Είναι κάτι με το οποίο μεγάλωσα και το βλέπω με τα ίδια μάτια που έβλεπα μια ταινία όταν ήμουν δέκα χρόνων. Έτσι τη βλέπω και τώρα, δεν αλλάζει κάτι.

Την αίσθησή μας για το ζεστό και γεμάτο κέφι κλίμα που νιώθουμε καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, επιβεβαιώνει η ηθοποιός Πηνελόπη Βασιλείου, καθώς όπως μας λέει η οικογένειά της είναι οι καθηγητές της: Δεν μπορώ να διαχωρίσω το θέατρο από τη ζωή μου. Σκέφτηκα πολλές φορές τι προτιμάς;. Δεν προτιμάς. Είναι όλο μαζί.

Το Be-Twin Shots που δεν δημιουργήθηκε με την προοπτική να φύγει σε φεστιβάλ, τελικά όπως αναφέρει ο Χρήστος Τουρλάκης, θα ταξιδέψει σε Ιαπωνία, Αμερική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ως entry film, σαν μια μικρή σταγόνα της ιστορίας του κινηματογράφου.

Φαίνεται λοιπόν, πως αέρας ανανέωσης πνέει στο ΚΘΒΕ από την νέα διοίκησή του, η οποία μοιάζει ανοιχτή σε νέες προοπτικές και έχει τη διάθεση αλλαγών, ώστε το θέατρο να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να το οριοθετεί στα σύνορα της πόλης μας. Το ταλέντο των ηθοποιών – οι οποίοι είναι φοιτητές ακόμη – και η καθοδήγησή τους από τους δασκάλους τους, δεν αφήνει περιθώρια να σκεφτούμε πως υπήρξε ερασιτεχνισμός σε αυτό το εγχείρημα, και φυσικά η ιδιαίτερη ματιά του κινηματογραφιστή και η θεατρική αισθητική του, καταφέρνουν να αποδώσουν σε εμάς το γεμάτο ζωντάνια κλίμα. Για αυτούς τους λόγους, αξίζουν ένα μπράβο.

Κι εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!



* Οι φωτογραφίες από τις πρόβες καθώς και τα πορτρέτα της Ελεονόρας και Πηνελόπης Βασιλείου είναι από το αρχείο του Χρήστου Τουρλάκη.



Συντελεστές:

Ηθοποιοί: Έλσα Πασσά, Ελεονόρα Βασιλείου, Πηνελόπη Βασιλείου, Χρήστος Διαμαντούδης, Γιώργος Βραχνός, Άννη Χούρη, Δημήτρης Μήτρου

Κινηματογράφηση-Μοντάζ: Χρήστος Τουρλάκης

Σκηνοθεσία-Ιδέα: Γιώργος Κολοβός

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Ραφτόπουλος

Related stories

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...

Ο Αντώνης είναι ο φωτογράφος που αποτυπώνει την ομορφιά της Ίριδας

Στον κόσμο της φωτογραφίας, η δημιουργικότητα δεν έχει όρια,...