HomeΘέματα"Τρέχουσες εκθέσεις από το ΚΜΣΤ & το...

"Τρέχουσες εκθέσεις από το ΚΜΣΤ & το ΚΣΤΘ"


 

      Έκθεση «Τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας –  Έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Αφιέρωμα στην Πρωτοπορία της Πετρούπολης»

επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλoυ, Αγγελική Χαριστού

χώρος: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)

έως 2 Σεπτεμβρίου 2012

ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00 (το διάστημα 11-20.08 το ΚΜΣΤ θα παραμείνει κλειστό)

 

Τα αριστουργήματα της συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας – Έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Αφιέρωμα στην Πρωτοπορία της Πετρούπολης» στον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών, έως τις 2 Σεπτεμβρίου (ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00. Το διάστημα 11-20.08 το ΚΜΣΤ θα παραμείνει κλειστό)

Η έκθεση παρουσιάζει τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας σε χρονολογική σειρά, από τον συμβολισμό και τον μετεμπρεσιονισμό στον κυβοφουτουρισμό, τον σουπρεματισμό και τον κονστρουκτιβισμό, καθώς και αντιπροσωπευτικά έργα λιγότερο γνωστών εικαστικών κινημάτων, ενώ τονίζεται και η συνέργεια των άλλων τεχνών με τις εικαστικές τέχνες, τονίζοντας το φαινόμενο της οργανικής σύνθεσης των τεχνών που χαρακτηρίζει ευρέως την εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας. Στην έκθεση γίνεται επίσης μια ευρύτερη παρουσίαση έργων που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας που γεννήθηκαν ή εργάσθηκαν στην Πετρούπολη / Λένινγκραντ κατά το διάστημα από το 1905 ως το 1935.

Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό και κείμενα τεκμηρίωσης, ενώ ειδικά διαμορφωμένος χώρος είναι αφιερωμένος στον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη.

 

 

        Έκθεση Its the Political Economy, Stupid

επιμέλεια: Oliver Ressler και Gregory Sholette

συντονισμός: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου

χώρος:  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη B1, λιμάνι)

έως 30 Σεπτεμβρίου 2012

ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00 (το διάστημα 11-20.08 το ΚΣΤΘ θα παραμείνει κλειστό)

 

Τον εξαιρετικά επίκαιρο τίτλο Its the Political Economy, Stupid έχει η διεθνής έκθεση που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 (ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00. Το διάστημα 11-20.08 το ΚΜΣΤ θα παραμείνει κλειστό)

Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως αναφέρουν οι επιμελητές, προέκυψε από το φαινόμενο της αλλαγής στη ροή του οικονομικού κεφαλαίου, που έχει ξεφύγει από τα στενά χωρικά όρια και έχει διαλύσει όλα όσα θεωρούνταν κάποτε στέρεα στην κερδοσκοπία των αγορών, ενώ ο τίτλος προέρχεται από τη φράση του υποψήφιου Μπιλ Κλίντον στην καμπάνια του το 1992 “Its the economy, stupid”, τροποποιημένη εδώ από τον Σλοβένο φιλόσοφο Slavoj Žižek.

Η έκθεση “Its the Political Economy, Stupid” αποτελεί χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών, όλα αυτά που έχουν οδηγήσει τις περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη στην ολική η μερική εγκατάλειψη του μέχρι πρόσφατα ρόλου τους ως διαιτητών  μεταξύ της ασφάλειας της πλειοψηφίας και των κερδοσκόπων του εταιρικού τομέα.

 

 

      Έκθεση «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το ΚΜΣΤ παρουσιάζει την ιστορία της συλλογής Κωστάκη»

επιμέλεια: Αγγελική Χαριστού

χώρος: Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, Δίον

έως 14 Οκτωβρίου 2012

ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-13:15, 18:00-21:15

 

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ Ολύμπου με την έκθεση «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Το ΚΜΣΤ παρουσιάζει την ιστορία της συλλογής Κωστάκη». στις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, έως τις 14 Οκτωβρίου 2012 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-13:15, 18:00-21:15),  μετά από σχετική πρόσκληση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου,

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά αντιπροσωπευτικά έργα της συλλογής σε πιστά αντίγραφα, καθώς και από ψηφιακές εκτυπώσεις του φωτογραφικού υλικού του Αρχείου Κωστάκη, τμήμα του οποίου εκτίθεται για πρώτη φορά, ενώ ένας ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος είναι αφιερωμένος στο συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη.

        INFO

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123

www.greekstatemuseum.com,  [email protected]

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποθήκη Β1, Λιμάνι – Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 593270 & 546683, F: 2310 593271

www.cact.gr , [email protected] , www.myspace.com/cact_

 

 

 

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ

[email protected], pr@greekstatemuseum.com / Τ: 2310 589152

Related stories

The Bear. Στα άδυτα της κουζίνας.

γράφει ο Γιώργος Καρακασίδης Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5 ταινίες για τον Υγρό Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Υγρός στίβος περιλαμβάνει τα αθλήματα...

Ο Χάρης Βαρθακούρης στον Εξώστη

του Χρήστου Σατανίδη Ήθελα από καιρό τώρα να συνομιλήσω με...

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....