HomeNewsroomTo EuroPride συνέβη και γέμισε ελπίδα για...

To EuroPride συνέβη και γέμισε ελπίδα για έναν ίσο κόσμο

Το EuroPride ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεμίζοντας χαρά και ελπίδα για ισότητα, συμπερίληψη και ορατότητα όσους όσες και όσα συμμετείχαν σε αυτό. 

Περισσότερα από 27.000 άτομα έλαβαν μέρος στη μεγάλη παρέλαση του «EuroPride 2024» στη Θεσσαλονίκη, στις 29 Ιουνίου, ενώ συνολικά οι μοναδικές συμμετοχές σε όλο το εννιαήμερο των εκδηλώσεων πλησίασαν τις 36.000. Παράλληλα, πάνω από 200 διοργανωτές Pride από όλη την Ευρώπη βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και στην παρέλαση, στην οποία ξεχώρισαν οι ιδιαίτερες συμμετοχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, των διπλωματικών αποστολών, που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Diplomats for Pride», καθώς και πολιτικών ομάδων από το Ευρωκοινοβούλιο.

Άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου, με αφετηρία το πάρκο της ΧΑΝΘ, σχημάτισαν το πολύχρωμο ποτάμι που πλημμύρισε με θετική ενέργεια τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας στον φωτισμένο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο. Στη συνέχεια, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία, με την οποία έκλεισε το εννιαήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ υπερηφάνειας!

Για εννέα ημέρες, από τις 21 ώς τις 29 Ιουνίου, η Θεσσαλονίκη γιόρτασε την αγάπη και την αποδοχή, με σύνθημα  «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία) και με δεκάδες εκδηλώσεις: το Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραστάσεις και προβολές, εκθέσεις κι εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις στην queer ιστορία της πόλης, συναυλίες και πάρτι.

Η πόλη έζησε μια μεγάλη γιορτή και ταυτόχρονα γνώρισε τα σοβαρά και επίμονα προβλήματα, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ στους κόλπους της οικογένειας, στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ζωή ευρύτερα.

Όπως το έθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του EuroPride, «το μίσος δεν έχει θέση στην Ευρώπη». Ο κ. Σχοινάς τόνισε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση της Ένωσης Ισότητας και την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Παρά τα βήματα μπροστά, είπε, οι προκλήσεις παραμένουν. «Γι’ αυτό, καθώς η αποδοχή της διαφορετικότητας, η δημοκρατία και η εξωστρέφεια αποτελούν συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού DNA, θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να προωθούν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» υπογράμμισε.

«Όλοι στην EE κι οπουδήποτε στον κόσμο πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους. Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ήπειρο, στην οποία “μπορείς να είσαι αυτός που είσαι, να αγαπάς όποιον θέλεις και να στοχεύεις όσο πιο ψηλά μπορείς“» είπε στο ίδιο συνέδριο, κατά την έναρξη των εργασιών, η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος, Helena Dalli.

Το EuroPride 2024 ήταν αδειοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διοργανωτών Pride (European Pride Organizers Association, www.epoa.eu), ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Φωτογραφίες: Joana Concalves / Marianna Mate/ ΑΥLO STUDIO

 

Related stories

The Bear. Στα άδυτα της κουζίνας.

γράφει ο Γιώργος Καρακασίδης Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5 ταινίες για τον Υγρό Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Υγρός στίβος περιλαμβάνει τα αθλήματα...

Ο Χάρης Βαρθακούρης στον Εξώστη

του Χρήστου Σατανίδη Ήθελα από καιρό τώρα να συνομιλήσω με...

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....