HomeΘέματαΤι είδαμε στο Thess parade 2012

Τι είδαμε στο Thess parade 2012

Τι είδαμε στο Thess parade 2012

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς. Το πρωί στα κιόσκια είχαν βρει χυδαία συνθήματα με σπρεϊ. Ήταν η προειδοποίηση για το απογευματινό μενού.

Τίποτα όμως δεν στάθηκε δυνατό να σταματήσει αυτή την παρέλαση. Η αστυνομία τους απώθησε και τους περιόρισε σε μια γωνιά. Ο κόσμος ξεκίνησε. Κάποιοι αρκετά ευέξαπτοι ακολουθούν την πορεία και προκαλούν αλλά κανείς δεν καταλαβαινει τίποτα. Τα αίματα κάποια στιγμή ανάβουν σε μια αψιμαχία αλλά οι πιο ψύχραιμοι μαζεύουν την κατάσταση.

Με πανό και πλακάτ οι αριστερές παρατάξεις, με τον Συριζα να ξεχωρίζει. Με πανό και συνθήματα οι ομάδες ομοφυλοφίλων για ισότητα και αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Μια κοπέλα κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε Η αδερφή μου είναι gay και αυτό είναι ΟΚ. Οι Paranue στην κορυφή να δίνουν έναν ξέφρενο ρυθμό.

Κι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μαζί με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Πέγκα να είναι εκεί, παρόντες και να συμμετέχουν στην πορεία μαζί με τον κόσμο. Λίγο νωρίτερα στον λόγο του ήταν ουσιαστικός και ξεκάθαρος. Μια πονηρή σκέψη τρέχει στο μυαλό μου. Τι θα γινόταν άραγε αν το σύστημα Παπαγεωργόπουλου ήταν ακόμα στα πράματα? Ρητορική ερώτηση γιατι θυμάμαι τι συνέβη στην πρώτη γυμνή ποδηλατοπορεία πριν 5 χρόνια.

Μια τρανς νύφη με αντιασφιξιογόνο μάσκα και δύο άλλες τρανς καμαρωτές, καμαρωτές πάνω σε ένα ντατσουν με μπαλόνια και ηχεία που έπαιζαν στη διαπασών club μουσική. Από κάτω gay χορευτικό σε απόλυτη έκσταση. It's raining men…

Δεν ήταν απλά μια gay parade. Ήταν μια πορεία γιορτάσιμη όλων των ανθρώπων της πόλης με ένα κοινό στόχο. Χωρίς υπερβολές και φλυαρίες. Ίσως για τους ομοφυλόφιλους αυτή η παρέλαση και το 2ήμερο συνολικά να έχει τη σημασία μιας πολύχρονης διεκδίκησης και εξωστρέφειας. Το έβλεπα στα πρόσωπα τους. Στο χαμόγελο τους όταν τελείωσε η παρέλαση και ξεκίνησε μια ξέφρενη γιορτή με μουσική και πολλά χαπενινγκς. Για όλους όμως όσους περπατήσαν στη Λεωφ. Νίκης και στην Τσιμισκή νιώσανε ότι η Θεσσαλονίκη κάνει μικρά βήματα εξωστρέφειας προσπαθώντας μια μεγάλη υπέρβαση.

Το Thess Parade ξεκίνησε από μια ομάδα παιδιών. Μέχρι την Πέμπτη δεν είχαν ιδέα αν θα έχουν ρεύμα στα περίπτερα και στην μουσική σκηνή της Αγ. Σοφίας. Το μόνο θετικό σημάδι ήταν η υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά κανείς δεν ήξερε αν όντως ο Δήμαρχος θα έδινε το παρόν. Τελικά όλα πήγαν καλά. Διαβολεμένα καλά θα έλεγα. Δεν φοβήθηκαν τίποτα γιατί δεν ένιωσαν την ανάγκη να το κάνουν κι ας ήξεραν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Επιστρέφοντας από την παρέλαση μάθαμε πως κάποιοι οξύθυμοι χτύπησαν δύο από τους συμμετέχοντες, ευτυχώς όμως όχι σοβαρά. Η εκτίμηση τους είναι πως πάνω από 3000 κόσμου (Θεσσαλονικείς και επισκέπτες) συμμετείχαν στο parade και στις εκδηλώσεις του 2ημέρου.

Related stories

Το κόκκινο χρώμα στο ποιητικό σινεμά του Wong Kar-Wai

Ο Wong Kar-Wai ξεχωρίζει ως μία από τις πιο...

Όχι τέλος, μα κατάληξη για το “Η αγάπη το βάζει στα πόδια” του Φρανσουά Τριφό

της ipolinstinplage (Instagram: ipolinstinplage) "Η αγάπη το βάζει στα πόδια"...

6 νέες κυκλοφορίες βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Οι ταινίες της εβδομάδας 18-24.07.2024 Καλοκαίρι, ζέστη,...

Ερωτευτήκαμε ένα φεστιβάλ

Υπάρχει κάτι ωραιότερο από τους φίλους και την οικογένεια...

Γιάννης Κυριακίδης | Ο αλησμόνητος φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης

Ο Γιάννης Κυριακίδης μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες...