HomeΘέματαΘεσσαλονίκη: Μια πόλη 100 Μαΐων

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη 100 Μαΐων

Το ΟΞΥΓΟΝΟ αφιερώνει τον μήνα Μάιο στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος. Εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για το ΟΞΥΓΟΝΟ, εκδηλώσεις για παιδιά, βραδιές με αφορμή βιβλία για το χτες και το σήμερα της πόλης και ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα συνθέτουν το πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΙΑ ΠΟΛΗ 100 ΜΑΪΩΝ. Ενημερωθείτε και ελάτε να γιορτάσουμε την πόλη μας μαζί!

Δευτέρα 7, 14, 21 και 28 Μαΐου 2012, στις 8 μ.μ.

Thessaloniki: FinalCut!
Κινηματογραφικές προβολές με τους συντάκτες του CineDogs.gr.

Δευτέρα 7 Μαΐου: «Ζ» (1969) του Κώστα Γαβρά
Στις 27 Μαΐου 1963, ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς, σε καθεστώς υποτιθέμενης δημοκρατίας. Η ταινία που καθιέρωσε τον Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, με τον Υβ Μοντάν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δευτέρα 14 Μαΐου: «Ο φάκελος Πολκ στον αέρα» (1988) του Διονύση Γρηγοράτου
Στις 16 Μαΐου 1948, το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ βρίσκεται να επιπλέει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με τις συνθήκες της δολοφονίας να παραμένουν σκιώδεις μέχρι και σήμερα. Ένα άκρως ενδιαφέρον υβρίδιο μεταξύ σκηνοθεσίας και ντοκιμαντέρ που αναζητά το νήμα της αλήθειας.

Δευτέρα 21 Μαΐου: «Το ξυπόλυτο τάγμα» (1953) του Γρηγόρη Θαλασσινού (Γκρεγκ Τάλλας)
Μια αληθινή ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα χρόνια της Κατοχής, η οποία έλαβε διαστάσεις μύθου. Η πρώτη ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία έλαβε τιμητική διάκριση σε Φεστιβάλ του εξωτερικού, ένα νεορεαλιστικό πόνημα γυρισμένο με πενιχρά μέσα και με σωρεία ερασιτεχνών ηθοποιών.

Δευτέρα 28 Μαΐου: «Βαλκανιζατέρ» (1997) του Σωτήρη Γκορίτσα
Για το τέλος, κάτι διαφορετικό και πιο ανάλαφρο. Ένα road movie δύο αταίριαστων φίλων που πασχίζουν να πιάσουν την καλή, γεμάτη ηθογραφικά στοιχεία μιας Ελλάδας πρόσφατης και ταυτόχρονα μακρινής. Η Θεσσαλονίκη ως χροιά, ως γεύση, ως κοσμοπολίτικο διαπολιτισμικό χωνευτήρι.

Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 15 Μαΐου 2012, στις 7 μ.μ.

«Μέσα στα στενά σου τα σοκάκια…»: Ένα βράδυ για τη Θεσσαλονίκη

Μια βραδιά αφιερωμένη στο λεύκωμα του Θωμά Κοροβίνη Θεσσαλονίκη 1912-2012. Θα μιλήσει ο συγγραφέας Δημήτρης Μίγγας. Θα ακολουθήσει προβολή της ψηφιακής έκδοσης του ΕΛΙΑ «Θεσσαλονίκη, πόλη των Βαλκανίων, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα (1900-1930)».

Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 22 Μαΐου 2012, στις 7 μ.μ.


Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Ι. Τζανακάρη Ο «κόκκινος σουλτάνος»: Ο Αβδούλ Χαμίτ και η άγνωστη Θεσσαλονίκη

Θα μιλήσουν ο Γιώργος Αναστασιάδης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας, και ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου, διευθυντής της εφημ. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ.

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 5 Μαΐου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι – Σάββατο 19 Μαΐου 2012, στις 5:30 το απόγευμα


«Το παιχνίδι των πόλεων. Αναζητώντας τις άλλες πόλεις στον χάρτη της Θεσσαλονίκης»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8-12 ετών, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Πού κρύβονται οι άλλες πόλεις μέσα στη Θεσσαλονίκη; Ο χάρτης της πόλης ζωντανεύει με τις ιστορίες έξι παιδιών που πέρασαν από αυτήν: αναζητούμε τα ίχνη τους, που μπορεί να κρύβονται σε κτίρια, τόπους, εικόνες ή ήχους της πόλης. Ψάχνοντας και συνδυάζοντας τα στοιχεία, οι αφηγήσεις των παιδιών θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη των πόλεων μέσα στην πόλη.

Βασισμένο στο βιβλίο Αόρατες Παρενθέσεις: 27 Πόλεις στη Θεσσαλονίκη, το παιχνίδι είναι μια πολυφωνική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής ιστορίας της πόλης. Ως εκπαιδευτικό στόχο έχει να έρθουν τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε επαφή με τις ιστορίες που μας λένε οι τόποι της πόλης για τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς που συνθέτουν το παζλ της ιστορίας της.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν η αρχιτέκτονας και συγγραφέας του βιβλίου Φυλλιώ Κατσαβουνίδου και η μουσικοπαιδαγωγός Εύα Ιεροπούλου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά)

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ για μία συνάντηση

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο 2310 260085 (ώρες 13.00-21.00 καθημερινά) και στο e-mail: [email protected] (Θέμα: Το παιχνίδι των πόλεων). Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Τετάρτη 2 Μαΐου για τη συμμετοχή στη συνάντηση του Σαββάτου 5 Μαΐου, και έως την Τρίτη 8 Μαΐου για τη συμμετοχή στη συνάντηση του Σαββάτου 19 Μαΐου.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012, στις 11:00 το πρωί – Σάββατο 19 Μαΐου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι


«Γνωρίζουμε τη Θεσσαλονίκη μέσα από τις τέχνες»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 3-8 ετών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με τη μουσικό- θεατροπαιδαγωγό Ρένα Αθανασοπούλου.

Τα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες ζωντανεύουν πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα και τραγούδια με θέμα τη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από θεατρικές τεχνικές οι μικροί μας φίλοι δίνουν ζωή στα παλιά μαγαζάκια της Θεσσαλονίκης, διασχίζουν τα σοκάκια της, ταξιδεύουν με το τρένο στην ιστορία της και γεμίζουν χρώματα τη μοναδική της παραλία. Συνοδοιπόροι στην ξεχωριστή αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια είναι η ποίηση και οι μαγικές νότες αγαπημένων κομματιών που παίρνουν τα παιδιά από το χέρι και τα καλούν να δημιουργήσουν τη Θεσσαλονίκη των ονείρων τους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά)

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ για μία συνάντηση

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο 2310 260085 (ώρες 13.00-21.00 καθημερινά) και στο e-mail: [email protected] (Θέμα: Γνωρίζουμε τη Θεσσαλονίκη). Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Τετάρτη 2 Μαΐου για τη συμμετοχή στη συνάντηση του Σαββάτου 5 Μαΐου, και έως την Τρίτη 8 Μαΐου για τη συμμετοχή στη συνάντηση του Σαββάτου 19 Μαΐου.

Το ΟΞΥΓΟΝΟ σας ενημερώνει πως λόγω εκλογών αναβάλλονται τα εγκαίνια του χώρου που ήταν προγραμματισμένα για την Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012, στις 7 μ.μ.

Το ΟΞΥΓΟΝΟ θα γιορτάσει τα εγκαίνιά του την Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012, και σας περιμένει όλους και όλες! Η ώρα των εγκαινίων και το τι θα συμβεί θα ανακοινωθούν σύντομα!

Related stories

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου της Βιολέτας Λεμόνα Μήνας: Ιούλιος Μέρος:...

«Λάφυρο η ζωή» Ένα ντοκιμαντέρ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Μια ζεστή ματιά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μετά το...

Hit Man. Η ‘ανυπόκριτη’ γοητεία του Εκτελεστή.

Από το Γιώργο Καρακασίδη Ο Richard Linklater είναι ένας αυτοδημιούργητος...

Σήμερα η ανοιχτή εκδήλωση για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Δημαρχείο

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει απόψε στις 21:00 στο...

Η πολυβραβευμένη ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη “ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ” σε ελεύθερη προβολή

«ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ» μια ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη Μόνο αγάπη και...