HomeCinemaΚριτική ταινίαςTDF19 | Το μυστικό ταξίδι του Αγίου...

TDF19 | Το μυστικό ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου


Ελλάδα 2016, έγχρωμο. Κατηγορία: Ελληνικό πανόραμα. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξηρουχάκης. Διάρκεια: 55'.

Το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Ξηρουχάκη είναι ένα χτύπημα για όσους θεωρούσαν την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μακρυά από τη Χριστιανική Θρησκεία. Μια κινηματογραφική δουλειά που κρύβει από πίσω της μεγάλη έρευνα έρχεται για να αποδείξει το αντίθετο. Αρχιτέκτονες, ιστορικοί και ιερείς τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία μιλούν για την ανακάλυψη των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στο κοσμοπολίτικο νησί της Λέσβου.

Αν και σαν θέμα η ταινία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον,καθώς ο δημιουργός της έχει επιτελέσει μια εμπεριστατωμένη έρευνα τα στοιχεία της οποίας παρέχει αβίαστα στον θεατή, δεν θα λέγαμε το ίδιο και για την σκηνοθετική προσέγγιση.

Σε κάποια σημεία η αφηγηματική δομή της ταινίας κάνει κοιλιά δημιουργώντας στον θεατή μια αίσθηση σύγχυσης. Η κάμερα είναι στο χέρι με συνέπεια τα πλάνα να βρίσκονται σε πλεύση. Αυτό φωτογραφικά εντείνει την φιλμική ένταση και βάζει τον θεατή σε ένα πλαίσιο εξερεύνησης μαζί με τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ.

Το μυστικό ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου είναι η πρώτη κινηματογραφική προσπάθεια του σκηνοθέτη που προβάλλεται στην μεγάλη οθόνη.Δημιουργεί ερωτήματα και ταυτόχρονα δίνει απαντήσεις. Το αξιόλογο είναι ότι οι απαντήσεις είναι τεκμηριωμένες και έχουν προκύψει από έρευνα, ένα κομμάτι που είναι απαραίτητο στο είδος του ντοκιμαντέρ.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...