HomeCinemaΚριτική ταινίαςTDF19 / Οι κυβερνήσεις λένε ψέματα.

TDF19 / Οι κυβερνήσεις λένε ψέματα.

Οι κυβερνήσεις λένε ψέματα. Ενότητα Καλειδοσκόπιο

Καναδάς 2016 του Fred Peabody

O Ι.Φ. Στόουν ήταν ένας αμερικάνος δημοσιογράφος που από το 1953 μέχρι το 1971 εξέδιδε και ταχυδρομούσε ο ίδιος ένα εβδομαδιαίο δελτίο, με τολμηρά και οξυδερκή ρεπορτάζ, βασιζόμενα σε λεπτομερέστατη έρευνα, με τα οποία αμφισβητούσε θέσεις και επιλογές των αρχών. Ο δημοσιογράφος αυτός αποτελεί σημαντικότατη μορφή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Αμερική και αποτέλεσε το έναυσμα για αυτό το ντοκιμαντέρ που φέρει το όνομα του Όλιβερ Στόουν ως executive producer. Η ταινία λοιπόν εστιάζει στις προσπάθειες ανεξάρτητων δημοσιογράφων, που στα βήματα του Στόουν επιχειρούν στη σύγχρονη Αμερική, απέναντι στους κολοσσούς της δημοσιογραφίας, να παρέχουν έγκυρη ενημέρωση, ανεπηρέαστη από πολιτικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα.

Προσπαθεί παράλληλα να αποδείξει ότι οι μεγάλες δημοσιογραφικές εταιρίες, λειτουργούν ως κοινές επιχειρήσεις, ακολουθώντας τις ορέξεις του κοινού τους και υποκύπτοντας συχνά σε συμφέροντα που τους υποτάσσουν να παρουσιάζουν την αλήθεια λειψή ή και αλλοιωμένη. Σε αυτό το σημείο ωστόσο το ντοκιμαντέρ φαίνεται να υστερεί, καθώς μάλλον έχει υποπέσει στο ίδιο λάθος για το οποίο κατακρίνει τα αντικείμενά του. Το μεγαλύτερο μέρος του φιλμικού χρόνου αναλώνεται σε συνεντεύξεις επιφανών μεν ατόμων τα οποία παρέχουν όμως γνώμες και όχι στοιχεία ούτε γεγονότα, σε μια ταινία που όχι μόνο ευνοούσε την έρευνα και την έκθεση γεγονότων, αλλά έχει ως θέμα ακριβώς αυτό, την αξία της έγκυρης ενημέρωσης δηλαδή, που βασίζεται σε αλήθειες και όχι σε εντυπώσεις. Με ελάχιστες εξαιρέσεις λοιπόν η ταινία περιορίζεται σε βαρύγδουπες και εντυπωσιακές στο άκουσμα δηλώσεις περί σύγχρονης χούντας, μυστικών πραξικοπημάτων και άλλα παρόμοια, που μοιάζουν με υστερίες όταν δε βασίζονται σε έρευνα και έκθεση γεγονότων.

Υπολείπεται λοιπόν του στόχου της η ταινία και είναι κρίμα γιατί πρόκειται για ένα στόχο κρίσιμο και επίκαιρο όσο ποτέ, σήμερα που η παραπληροφόρηση έχει γεννήσει τέρατα και η διακυβέρνηση υπερδυνάμεων φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια αφελών, που τρέφονται με την ηλιθιότητα το μίσος και το ψέμα.

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...