HomeΘέματαΓρηγόρης Τανός

Γρηγόρης Τανός

Ο Γρηγόρης Τανός MD είναι Πλαστικός Χειρουργός με Ευρωπαϊκό Πτυχίο Πλαστικής Χειρουργικής EBOPRAS. Γεννήθηκε στο Βόλο, το 1978 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Αθήνα, στο Ογκολογικό Θεραπευτήριο «Γ.Γεννηματάς» και εξειδικεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία .Δραστηριοποιείται ως Πλαστικός Χειρουργός στην Αθήνα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Πλαστικη Χειρουργική αλλάζει τη ζωή μας. Ποιά είναι τα πέντε πιο βαριά περιστατικά που χρήζουν της δικής σας επέμβασης?
Η Πλαστική χειρουργική είναι μια θαυμάσια χειρουργική ειδικότητα που συνδυάζει την ιατρική επιστήμη με την αισθητική. Βασίζεται σε αρχές χειρουργικής τεχνικής και αισθητικής αντίληψης του χειρουργού. Στόχος της είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής με σκοπό την επίτευξη ενός αρμονικού και λειτουργικού αποτελέσματος.
Βαριά περιστατικά που η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να βελτίωσει δραματικά την ποιότητα της ζωής είναι η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή ή η αποκατάσταση του εγκαύματος ή μετά απο βαρύ τραύμα στο πρόσωπο. Ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα συχνά χρήζουν θεραπείας από Πλαστικό Χειρουργό. Τέλος, μια νέα κατηγορία ασθενών που βλέπουν τη ζωή τους να αρχίζει ξανά μέσα από την Πλαστική Χειρουργική, είναι οι ασθενείς μετά απο μεγάλη απώλεια βάρους, όπου στόχος είναι η επίτευξη ενός αρμονικού και συμμετρικού αποτελέσματος.

Η πιο διαδεδομένη επέμβαση είναι αυτή του στήθους, Πόσο καιρό θα χρειαστεί μια γυναίκα να αναρρώσει και πόσο οικονομικά εφικτή είναι μια τέτοια επιλογή?
Το στήθος αποτελεί σύμβολο της γυναικείας σεξουαλικότητας και μαζί με τη λιποαναρρόφηση αποτελούν τις δύο πιο συχνές επεμβάσεις που ζητά μια γυναίκα από τον Πλαστικό Χειρουργό .
Είτε πρόκειται για αυξητική του στήθους είτε για μείωση και ανόρθωση του μαστού, η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη και ανώδυνη. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της την ημέρα της επέμβασης, ενώ η επάνοδος στις δραστηριότητες μπορεί να γίνει απο την επόμενη του χειρουργείου και σταδιακά πλήρως μέσα σε δύο εβδομάδες.
Σε ότι αφορά το κόστος, πιστεύω πως είναι αρκετά προσιτό και όχι απαγορευτικό, όπως νομίζουν πολλοί. Στόχος μου είναι πρωτίστως η επίτευξη ενός αρμονικού αποτελέσματος, ενώ το κόστος περνά σε δεύτερη μοίρα και μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ του γιατρού και την ασθενή.

Botox vs Υαλουρονικό. Ποιές οι διαφορές και ποίο μας συστήνετε? Υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος?
Πριν απαντήσω στην ερώτηση σας, πρέπει να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στις δυναμικές ρυτίδες ή ρυτίδες έκφρασης, συνήθως για γύρω από τα μάτια και το μέτωπο, και στις στατικές ρυτίδες ή ρυτίδες βαρύτητας, συνήθως γύρω από το στόμα. Το Botox απαλύνει τις πρώτες, ενώ το υαλουρονικό δίνει όγκο και γεμίζει τις δεύτερες, άρα οι δύο ουσίες είναι περισσότερο συνεργάτες παρά ανταγωνιστές στο να δώσουν ένα αρμονικό αποτέλεσμα, εξατομικευμένο στο πρόσωπο του κάθε ενδιαφερόμενου.
Η συμβουλή μου είναι να απευθύνεται κανείς σε καλά εκπαιδευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς, που θα αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο να μελετήσουν τις εκφράσεις του προσώπου σας και επιπλέον δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια με καλή αντίληψη του αισθητικής. Το κόστος είναι αρκέτα προσιτό, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά διαφημίζονται ευκαιρίες για τέτοιες θεραπείες σε τιμές πολύ χαμηλές, που περισσότερο θα έπρεπε να μας προβληματίζουν για την ποιότητα του ιατρικού προσωπικού και των υλικών που χρησιμοποιούν.

Υπάρχουν ηθικά ζητήματα στην Πλαστική Χειρουργική?
Η απάντηση είναι πως ναι, φυσικά. Συχνά ο ασθενής μπορεί να πέσει θύμα εκματέλλευσης από εταιρείες και διαφημίσεις για υπηρεσίες σε τιμές ευκαιρίας με μόνο γνώμονα το κέρδος και την παραπλάνηση. Είναι προτιμότερο κανείς να βασιστεί στην εμπιστοσύνη που θα του δημιουργήσει προσωπική γνωριμία με το γιατρό του. Ο Πλαστικός χειρουργός εκτός από καλά εκπαιδευμένος χειρουργός, με αντίληψη της αισθητικής και της καλαισθησίας που πρέπει να εκπέμπεται από τον ίδιο και το χώρο εργασίας του, οφείλει να τον υποδεχτεί με ειλικρινές ενδιαφέρον, να αντιληφθεί το συγκεκριμένο αίτημα του και να του προτείνει λύσεις εξατομικευμένες σε κόστος προσιτό.

Related stories

Ο πρώτος ηλεκτρικός ανεμιστήρας που εμφανίστηκε στην Eλλάδα

Αργύρης Τσιάπος Όταν η πολλή ζέστη καθιστά το σπίτι δύσκολα...

Τέσσερις ιστορίες Ελλήνων ηθοποιών που κλέφτηκαν για να ζήσουν τον έρωτά τους

Αργύρης Τσιάπος Τα παλιά κακά χρόνια, τότε που οι γονείς...

Τα παιδικά μου καλοκαίρια στην Καλλικράτεια: Στα κεραμίδια της κυρίας Κωνσταντίας

Θυμάται και γράφει ο Χρήστος Σατανίδης Τα παιδικά μου καλοκαίρια,...

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν “Νόμπερ”

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν "Νόμπερ" (μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου) , Eκδόσεις:...