HomeCinemaΚριτική ταινίαςΤαινίες στο ΦΚΘ58: Κολόμπους / Columbus (ΗΠΑ,...

Ταινίες στο ΦΚΘ58: Κολόμπους / Columbus (ΗΠΑ, 2017)

Section: Out of Competition (OoC)



Ο Kogonada κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την πρώτη του μεγάλου μήκους δραματική ταινία Columbus.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην πόλη Κολόμπους της Ιντιάνα. Η Κέισι (Haley Lu Richardson) είναι μια νεαρή κοπέλα που εργάζεται στην κεντρική βιβλιοθήκη και ζει με την μητέρα της. Της αρέσει πολύ η αρχιτεκτονική και ονειρεύεται να σπουδάζει. Στην πόλη φτάνει ο Τζιν (John Cho), ένας άντρας που εργάζεται ως μεταφραστής στην Κορέα, αφότου ο πατέρας του, ένας διάσημος καθηγητής αρχιτεκτονικής, παθαίνει εγκεφαλικό. Οι δυό τους έρχονται κοντά χάρη στην αγάπη τους για τα μοντέρνα κτίρια.

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ της ταινίας, Kogonada, κινηματογραφεί ένα οπτικά όμορφα διαμορφωμένο φίλμ. Με πλάνα κυριώς γενικά, ελάχιστα μεσαία και κανένα κοντινό αφηγείται την ιστορία της Κέισι και του Τζιν. Τα αργά σε διάρκεια, πολύ γενικά και συχνά επαναλαμβανόμενα πλάνα αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική της πόλης πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η ταινία.

Παρουσιάζει το μεγαλείο των αρχιτεκτονικών πειραμάτων του μοντερνισμού που δημιούργησαν σημαντικοί αρχιτέκτονες του εικοστού αιώνα. Κτίρια όμορφα, ψηλά και λεπτοδουλεμένα ξετυλίγονται στην οθόνη σύμφωνα με τις προτιμήσεις της Κέισι, καθώς αυτή ξεναγεί τον Τζιν στα αγαπημένα της κτίρια, τα οποία μάλιστα αριθμεί σύμφωνα με την σημαντικότητα που έχει το καθένα στην καρδιά της.

Πράγματι, άνθρωποι από όλον τον κόσμο ταξιδεύουν εκεί για να θαυμάσουν τον αρχιτεκτονικό καμβά της πόλης. Τα κτίρια δεν είναι μνημεία, χτίστηκαν για λειτουργική χρήση, είναι βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, γραφεία, εκκλησίες, τράπεζες.

Ο Kogonada συνήθως τοποθετεί τους χαρακτήρες στο κέντρο του κάδρου, ενώ σχεδόν όλα τα πλάνα διέπονται από απόλυτη συμμετρία. Το κάθε κάδρο είναι φοβερά μελετημένο, σαν φωτογραφία.

Ένα άλλο στοιχείο για το οποίο ξεχωρίζει η ταινία είναι η σκηνογραφία της, την οποία επιμελήθηκε ο Andriaan Harsta. Τα έντονα χρώματα των επίπλων και των διακοσμητικών αντικειμένων πλουτίζουν το εσωτερικό των κτιρίων, σαν μια Αλμοδοβαρική, θα έλεγε κανείς, mise en scene. Χρώματα φωτεινά και έντονα, όπως το κόκκινο, το μπλέ, το πράσινο, το κίτρινο, διακοσμούν τα κάδρα και προσδίδουν στους χώρους βάθος και ζεστασιά.

Πρόκειται για μια ταινία του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου που χρήζει κυρίως φεστιβαλικής κατανάλωσης. Είναι μια ταινία φόρμας, με καλές ερμηνείες, άριστη χρήση της μουσικής και καλό φωτισμό. Υποδεικνύει μέσα από τα λεπτοδουλεμένα κτίρια τις εύθραυστες δομές πάνω στις οποίες είναι χτισμένες οι ερωτικές σχέσεις. «Σπάνε», όπως σπάει το γυαλί που διακοσμεί τα κτίρια της πόλης.

Η ταινία προβάλλεται ξανά την Δευτέρα 6/11 στις 23:00 και την Πέμπτη 9/11 στις 13:00 στην αίθουσα Φρίντα Λιάπα στην αποθήκη Δ' στο Λιμάνι.

Related stories

Φεστιβάλ Επταπυργίου: Πρεμιέρα με Ρεμπούτσικα, επί σκηνής 270 καλλιτέχνες

Επτά παραγωγές και 15 παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν συνολικά...

Τραπεζάκια έξω: 3 επιλογές για τα ανοιξιάτικα ποτά σου

Είμαστε έτοιμοι για την άνοιξη και όπως φαίνεται και...

Μια διαφορετική trattoria στα ανατολικά που δεν μοιάζει με τις άλλες

Το όνομά σημαίνει τηγάνι στα Ιταλικά – συνδυάζει την...

Το νεανικό ταβερνείο στην πόλη που έχει και δικό του κόμικ

Στην καρδιά των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται μια κρυμμένη...

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...