HomeMind the artΤα δέκα καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο

Τα δέκα καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο

Όπου και αν βρίσκεσαι ανά τον κόσμο, η επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο είναι τόσο ευχάριστη σαν ένα γλυκό κέρασμα αλλά με τον αριθμό τους να μειώνονται, τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που έχουν να προσφέρουν κάτι μοναδικό γίνονται πλέον ένας προορισμός από μόνα τους. Παρακάτω βρίσκεται η λίστα με τα δέκα καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο σύμφωνα με τους αναγνώστες του Guardian.

  • 1.Powell’s City of Books, Πόρτλαντ (Όρεγκον, Η.Π.Α.)

Αυτό το μυθικό μαγαζάκι στο Πόρτλαντ είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων βιβλίων, ένα αληθινό διαμάντι, που λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων στον πλανήτη. Το Powell’s προσφέρει ακόμη και χάρτη στους πελάτες του. Είναι ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με πολλά πατώματα βιβλίων. Διαφέροντας από τα συνηθισμένα βιβλιοπωλεία, το Powell’s έχει μια τεράστια συλλογή από κάθε βιβλίο που μπορείτε να φανταστείτε. Διαθέτει, επίσης, ένα καφέ και μία συλλογή από αντίκες υπολογιστών. Είναι ο απόλυτος παράδεισος για τους βιβλιοφάγους!

  • 2. Acqua Alta, Βενετία (Ιταλία)

Στο Acqua Alta (ψηλό νερό), βάρκες, γόνδολες και κανό λειτουργούν σαν ράφια καινούριων αλλά και μεταχειρισμένων βιβλίων. Ένα μείγμα νέων και χρησιμοποιημένων βιβλίων ξεπηδά από κάθε επιφάνεια και από κάθε τοίχο και κάποιες φορές μετατρέπεται σε κομμάτι της διακόσμησης. Παράδειγμα αποτελεί μια σκάλα από πανάρχαιες εγκυκλοπαίδειες που προσφέρει θέα στην πίσω πλευρά του καναλιού. Κι όταν αυτό ανυψωθεί και το βιβλιοπωλείο πλημμυρίσει, τουλάχιστον θα διασωθούν τα βιβλία που βρίσκονται σε αυτό το σημείο της γόνδολας.

  • 3. El Ateneo, Μπουένος Άιρες (Αργεντινή)

Ένα παλιό θέατρο έχει μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, το El Ateneo, διατηρεί ακόμα και σήμερα μια γεύση της αλλοτινής του δόξας. Σχεδιάστηκε το 1919 από τους αρχιτέκτονες Pero και Torres Armengol και μετατράπηκε σε βιβλιοπωλείο 81 χρόνια αργότερα. Οι αναγνώστες μπορούν να δουν τις τοιχογραφίες ψηλά στο ταβάνι, τα θεωρεία, τα σκαλιστά, ακόμα και την αυλαία. Μέσα στο El Ateneo οι πελάτες διατηρούν με σεβασμό την ησυχία, όπως ακριβώς κάνει το κοινό πριν αρχίσει η παράσταση. Καθίστε στο καφέ, παραγγείλτε ένα «cafecito», ξεφυλλίστε έναν τουριστικό οδηγό του Μπουένος Άιρες και απολαύστε τη μοναδικότητα αυτού του επίνειου των βιβλίων. Η σκηνή λειτουργεί ως αναγνωστήριο και καφέ και τα εκδοτήρια των εισιτηρίων ως μικροσκοπικές αίθουσες ανάγνωσης.

  • 4.City Lights Books, Σαν Φραντσίσκο (Καλιφόρνια, Η.Π.Α.)

Ένας προορισμός από μόνος του για κάθε επισκέπτη του Σαν Φραντσίσκο, το City of Lights ιδρύθηκε το 1953 από τον ποιητή Lawrence Ferninghetti και Peter D Martin και δεν ήταν μόνο ένα μέρος συγκέντρωσης των συγγραφέων της εποχής αλλά διαμόρφωσε και πολλά από τα έργα τους. Το πρώτο βιβλιοπωλείο χαρτόδετων βιβλίων στην Αμερική, το City of Lights εξέδιδε πάντα σαν «χρυσό», μία παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με περισσότερους από 20 νέους τίτλους να εκδίδονται κάθε χρόνο. Μπορείτε ακόμα να κατευθυνθείτε στο δρόμο όπου βρίσκεται το Vesuvio Café, το μέρος όπου οι Kerouac και Ginsberg σύχναζαν.

  • 5.Shakespeare and Company, Παρίσι (Γαλλία)

Το αγαπημένο με διαφορά βιβλιοπωλείο των αναγνωστών του Guardian, Shakespeare and Company, τα έχει όλα: μια καταπληκτική συλλογή από λογοτεχνικά έργα, ένα εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, μια αίσθηση κοινότητας και μία εξαίρετη ιστορία. Το Shakespeare and Co συγκεντρώνει όλα όσα ένα βιβλιοπωλείο θα έπρεπε να έχει. Αυτό το μικρό αγγλικό βιβλιοπωλείο στην αριστερή εκβολή του ποταμού Σηκουάνα, απέναντι από τη Notre Dame, εγκαινιάστηκε από τον αμερικανό George Whitman.

«Δημιούργησα αυτό το βιβλιοπωλείο σαν ένας άνθρωπος που θα έγραφε ένα μυθιστόρημα, χτίζοντας κάθε χώρο σαν ένα κεφάλαιο και μου αρέσει οι άνθρωποι να ανοίγουν την πόρτα με τον τρόπο που ανοίγουν ένα βιβλίο, ένα βιβλίο που τους οδηγεί στο μαγικό κόσμο των φαντασιώσεών τους», είχε πει ο ίδιος.

Η έμπνευσή του, ωστόσο, αποδίδεται στην Sylvia Beach, μια άλλη αμερικανή βιβλιοπώλισσα που είχε στην κατοχή της ένα ακόμα βιβλιοπωλείο με το ίδιο όνομα το 1919 («ένα μέρος συγκέντρωσης για καταξιωμένους αλλοεθνείς λογοτέχνες της εποχής –Joyce, Hemingway, Stein, Fitzgerald, Eliot, Pound- καθώς και ηγετικές μορφές της γαλλικής λογοτεχνίας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους). Κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αναγκάστηκε να το κλείσει, αφού αρνήθηκε να το πουλήσει σε υπάλληλο των Ναζί. Με γελωτοποιούς και μικροπωλητές έξω, συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος κόσμου. Μέσα πάλι, τα ράφια είναι γεμάτα μέχρι το ταβάνι και νέοι εθελοντές διαχειρίζονται το μαγαζί. Στον επάνω όροφο υπάρχει ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για παιδιά, ένα αναγνωστήριο και ένα πιάνο. Όπου δεν υπάρχουν βιβλία να ακουμπούν στους τοίχους, υπάρχουν χειρόγραφες σημειώσεις για την αγάπη απέναντι σε πρόσωπα, μέρη και τη λογοτεχνία. Δεν μπορείτε να φύγετε χωρίς να πάρετε έστω και ένα βιβλίο και την αίσθηση ότι βρεθήκατε σε ένα μέρος πολύ ιδιαίτερο, σχεδόν μαγικό, όπου η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση δεν παίζουν κανένα ρόλο.

  • 6.Strand, Νέα Υόρκη (Η.Π.Α.)

Θα έλεγε κανείς ότι είναι αμαρτία να επισκεφτείτε το Big Apple χωρίς να σταματήσετε στο μαγευτικό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο δίπλα στην Union Square. Με ιδιαίτερα προσεγμένους διαδρόμους και ράφια, μία εκπληκτική συλλογή τόσο από καινούρια όσο και από προσφορές μεταχειρισμένων βιβλίων, σπάνιων και συλλεκτικών, και ένα υπέροχο πρόγραμμα εκδηλώσεων, είναι ένας οργανισμός της Νέας Υόρκης που σας περιμένει για να τον εξερευνήσετε.

  • 7.Wild Rumpus, Μινεάπολις (Η.Π.Α.)

 

Αυτή η πρόταση μπορεί να μην προσφέρεται για τον καθένα αλλά υπάρχουν και κάποιοι που ενθουσιάζονται με την ιδέα. Το Wild Rumpus είναι γεμάτο με βιβλία… και ζώα. Η Tilly και η Pip είναι δυο μικροί αρουραίοι που ζουν κάτω από τα σανίδια σε ένα γυάλινο κλουβί, οπότε και μπορείτε να τους δείτε να περιφέρονται δεξιά και αριστερά. Υπάρχουν ακόμη δύο τσιντσιλά, η Amelia και ο Mr Skeeter, δύο νυφίτσες, η Doodle και ο Ferdinand, τρεις γάτες, δύο περιστέρια, τρεις παπαγάλοι, δύο κοτοπουλάκια, μία σάυρα, ο Spike, και μία ταραντούλα που ακούει στο όνομα Thomas Jefferson. Και κάτι άλλο, το βιβλιοπωλείο έχει μια μωβ πόρτα, χτισμένη σε παιδικές διαστάσεις, οπότε τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα!

  • 8.Mr B’s Emporium of Reading Delights, Μπαθ (Αγγλία)

Αυτό το «indie» βιβλιοπωλείο κεντρικά του Μπαθ δεν έχει μόνο μια μεγάλη συλλογή βιβλίων και μία χαλαρή ατμόσφαιρα με αναπαυτικούς καναπέδες αλλά προσφέρει ακόμα υπηρεσίες όπως βιβλιοθεραπεία και spa ανάγνωσης, κατά τα οποία το προσωπικό αναλαμβάνει ατομικές συζητήσεις με τους αναγνώστες μαζί με μία κούπα καφέ και συνιστώμενα βιβλία που θεωρεί ότι ταιριάζουν στον καθένα.

  • 9.Word on the Water, κάπου στα κανάλια του Λονδίνου

Αν δεν είστε γρήγοροι, μπορεί και να το χάσετε. Χαρήκαμε όταν αυτή η μαούνα με τα βιβλία σταμάτησε δίπλα στο γραφείο. Από τότε που ο Paddy Screech παράτησε την προηγούμενη δουλειά του το 2011, αυτό το πλεούμενο κατάστημα περιφέρεται στα κανάλια του London’s Regent’s και κυρίως δίπλα στη στάση Paddington. Μην αποθαρρύνεστε από το φαινομενικά μικρό του μέγεθος (δε θα μπορούσε εξάλλου να είναι και τόσο μικρό- είναι επίσης το σπίτι του!). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων σε προσφορά στο εσωτερικό του όπως επίσης και γάτες και εξαιρετική μουσική. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι του προσφέρθηκε μόνιμη κατοικία δίπλα στην Granary Square, στην King’s Cross. Όπως ο Screech είπε: «Είναι ένα σύμβολο ανεξαρτησίας. Τα βιβλιοπωλεία είναι πολιτισμός και τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία παλεύουν να επιβιώσουν αφού ο κόσμος δεν τα προτιμάει πια. Εκτός αυτού, το να ζεις πάνω στο νερό, πάνω από την πόλη, σου κάνει καλό».

  • 10.Βιβλιοπωλεία σε τέσσερις τροχούς

Σε παρόμοια διάθεση, αυτά τα μικροσκοπικά βιβλιοπωλεία φέρνουν την ανάγνωση οπουδήποτε. Οι αναγνώστες του Guardian στάθηκαν σε κάτι ντόπιους από το Arma de Instruccion Masiva στην Αργεντινή και ακούμε ότι τώρα βρίσκονται στο Βέλγιο. Υπάρχει επίσης και το φορτηγάκι Tell a Story και οι ντόπιοι του Dylan Mobile Bookstore.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...