HomeMind the artΕικαστικάSTORIES UNTOLD ART FROM SYRIA ΙΙ |...

STORIES UNTOLD ART FROM SYRIA ΙΙ | Μία έκθεση που πρέπει να επισκεφτείς!

Στα πλαίσια των 53ων Φεστιβάλ Δημητρίων, εντοπίσαμε μία έκθεση Σύριων καλλιτεχνών που ακούει στο όνομα STORIES UNTOLD II | Art from Syria. Η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει έργα, τα οποία θέλουν να τοποθετηθούν μακριά από το σκοτάδι και να μας δώσουν ένα μάθημα ανθρωπιάς, δύναμης κι ελπίδας.

Πρόκειται γι ανθρώπους, που αν και ζουν τον πόλεμο της χώρας τους, χαίρονται να αγαπούν, να ζούνε, να ερωτεύονται. Συνεχίζουν αδιάκοπα να εμπνέονται και να δημιουργούν. Αυτό το φως του Συριακού λαού είναι και που κάνει την αγάπη και την ελπίδα να ξεπερνά τον πόνο και την απώλεια. Μας μαθαίνουν πως η ζωή συνεχίζεται και οφείλει να συνεχιστεί για πολλούς λόγους, που μας υπενθυμίζουν μέσα από την Τέχνη τους. Διεκδικούν, λοιπόν μία ζωή που δεν είναι στιγματισμένη από το γεγονός του πολέμου, αντιθέτως μας αποδεικνύουν πως η αισιοδοξία είναι στάση ζωής.

Ο τίτλος Stories Untold παραπέμπει σε ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί. Μέσα από την τέχνη βρίσκουν τον τρόπο και τον τόπο οι καλλιτέχνες να εκφράσουν ιστορίες, οι οποίες ζουν στο παρασκήνιο;

Η έκθεση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η αθέατη πλευρά της ζωής του Συριακού λαού. Όχι αυτή που φαίνεται μέσα από το προσφυγικό ζήτημα, αλλά η άλλη πλευρά, αυτή των ανθρώπων που επιμένουν να ζουν εκεί και να συνεχίζουν την καθημερινότητά τους με κάθε τρόπο.


Ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν τα έργα της έκθεσης στους επισκέπτες; Ταξιδεύουν από πολύ μακριά τι έρχονται να μας διδάξουν;

Μια καθημερινότητα που έχει αγάπη, τρυφερότητα, ελπίδα, αισιοδοξία παρά την σκληρή πραγματικότητα, που βιώνουν καθημερινά. Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν, αυτό της αισιοδοξίας, της ελπίδας ότι η ζωή τους θα ξαναγίνει όπως ήταν.


Όπως για κάθε καλλιτέχνη σκοπός τους είναι να αποτυπώσουν σκέψεις και συναισθήματα, να μοιραστούν βιώματα. Η σκληρή συριακή πραγματικότητα κατά πόσο χρωματίζει τα έργα της έκθεσης;

Η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτό που δεν βγαίνει από την έκθεση αυτή. Παρά το ζοφερό περιβάλλον, τίποτε δεν μαρτυρά τον πόνο παρά μόνο μια θλίψη στο βλέμμα.


Τα έργα συνδέονται μεταξύ τους ή όχι; Θα θέλατε να μοιραστείτε μία ανείπωτη ιστορία που κρύβετε πίσω από κάποιο έργο;

Τα παιδιά παίζουν μουσική, παίζουν μεταξύ τους, οι άνθρωποι εμπνέονται, δημιουργούν έστω κι αν κινδυνεύουν καθημερινά.

Η κοπέλα παίζει τσέλο τη στιγμή, που έξω βομβαρδίζουν. Τα ξύλινα έργα είναι ενός καλλιτέχνη, ο οποίος ζει στην πόλη Μααλούλα, η πόλη αυτή καταστράφηκε και από τα συντρίμμια εκκλησιών και σπιτιών πήρε κομμάτια στα οποία ζωγράφισε την πόλη του. Έτσι, όπως ήταν και όπως ελπίζει να γίνει ξανά κάποια στιγμή!


Η έκθεση «Stories Untold ΙΙ» έχει ήδη επισκεφτεί την Αθήνα. Μέχρι πότε θα φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη και ποιες είναι οι επόμενες της στάσεις;

Η έκθεση ταξίδεψε στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και θα ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

Αυτό που εισπράξαμε από τις αντιδράσεις του κόσμου είναι ότι τους άγγιξε πάρα πολύ κατ'αρχήν η ιδέα του θέματος της έκθεσης και φυσικά τα έργα που άγγιξαν την ψυχή τους, γιατί το μήνυμα που βγαίνει μέσα από την αισιόδοξη ματιά των καλλιτεχνών είναι η αγάπη για ζωή!


Μέχρι στιγμής ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου, που επισκέπτεται το Γυάλινο Περίπτερο;

Η έκθεση λειτουργεί 6 με 9 το απόγευμα!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

TIΤΛΟΣ: Stories Untold II / Art from Syria

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 19 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου

ΤΟΠΟΣ: Γυάλινο Κτίριο του Κήπου των Γλυπτών της Νέας Παραλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Related stories

Η Ντόμινι φτιάχνει τις πιο ροκ εν ρολ κούκλες: Από τον Mick Jagger έως τον… Μανώλη Χιώτη

Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Ντόμινι Λυμπέρη είναι μια ροκ τύπισσα...

Φωταγωγήθηκε και φέτος το πιο εντυπωσιακά στολισμένο σπίτι με χιλιάδες λαμπιόνια

Κάθε χρόνο το πιο εντυπωσιακά στολισμένο σπίτι στην Κοζάνη...

Δεκεμβριανά 1944 – Η αποτύπωση στον Θίασο του Θ. Αγγελόπουλου

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σαν σήμερα πριν 79 χρόνια ξεκίνησε...

Έκθεση | Με τίτλο «Σύμβολα Εξουσίας στην Υφαντική Τέχνη»

Η Galerie Dora Penga, βγαίνει από τον γνώριμο χώρο...