HomeCinemaΚριτική ταινίαςΣε ρηχά νερά | "Ένα θρίλερ επιβίωσης,...

Σε ρηχά νερά | "Ένα θρίλερ επιβίωσης, 200 μέτρα από την ακτή".

Η.Π.Α., 2016 Σκηνοθεσία: Ζομ Κολέ-Σερά Πρωταγωνιστούν: Μπλέικ Λάιβλι, Όσκαρ Τζενάντα, Σεντόνα Λέγκε

Η Νάνσι, έμπειρη σέρφερ βρίσκεται σε μια απομονωμένη παραλία του Μεξικού όταν της επιτίθεται ένας λευκός καρχαρίας, Εγκλωβισμένη σε ένα βράχο έχει λίγες ώρες μέχρι την παρήλια ώστε να βρει τρόπο να επιβιώσει.


Η ταινία του Κολέ-Σερά, γνωστός από το Orphan και από κάποιες πρόσφατες περιπέτειες με τον Λίαμ Νίσον ( Non Stop, Ο Άγνωστος) είναι ένα θρίλερ επιβίωσης φτιαγμένο με τη λογική των ταινιών κλειστού δωματίου καθώς η δράση του έξυπνα τοποθετείται στο μεγαλύτερο μέρος της σε ένα βράχο 200 μέτρα από την ακτή. Πρόκειται για μια ταινία εξαιρετικά απλή στην ιδέα της, με ελάχιστους διαλόγους, μία ηθοποιό, περιορισμένο χώρο και χρόνο και ένα ξεκάθαρο στόχο. Ο σκηνοθέτης δημιουργεί επιδέξια την αίσθηση εγκλεισμού και απομόνωσης της ηρωίδας άλλοτε με το να την απομονώνει με τα πλάνα του στο βράχο όπου έχει εγκλωβιστεί, και άλλοτε με το να υπενθυμίζει ειρωνικά πόσο κοντά βρίσκεται στην ακτή και στη πιθανή σωτηρία της. Παράλληλα με κάποιες εντυπωσιακές υποβρύχιες λήψεις αξιοποιεί το πανέμορφο φυσικό τοπίο της δράσης του, που από φιλικό εξελίσσεται σε απειλή και δημιουργεί κάποιο στοιχειώδες σασπένς. Στο στοιχείο αυτό του σασπένς είναι που η ταινία άλλωστε τόσο υπολείπεται της κλασσικής ταινίας του Σπίλμπεργκ ( Jaws) με το οποίο αναπόφευκτα γίνεται συσχετισμός στο μυαλό του θεατή αφού εκεί που ο Σπίλμπεργκ περίτεχνα έχτιζε ένταση δημιουργώντας με ξεκάθαρα μοτίβο την αίσθηση της απειλής, ο Κολέ-Σερά εδώ έχοντας πλέον τη τεχνολογία με το μέρος του εστιάζει στη δράση και γεμίζοντας απλόχερα την οθόνη με αίμα, τσιρίδες και απειλητικές δαγκωματιές και δίνοντας μας τελικά μια ταινία περισσότερο περιπέτεια παρά θρίλερ.

Έτσι οι γρήγοροι ρυθμοί της ταινίας κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι ένα θεαματικό αλλά εξωφρενικό φινάλε (που παραπέμπει στα κυνηγητά του road runner) ενώ η Μπλέικ Λάιβλι δίνει μια δυναμική ερμηνεία που δεν καταφέρνει να απογειώσει όμως τις σκηνές της, καθώς σε άλλες στιγμές είναι ανέκφραστη σε άλλες ελαφρώς υστερική, χωρίς ποτέ να ξεχνά βέβαια να επιδείξει το καλογυμνασμένο σώμα της. Παράλληλα το ανόητο χιούμορ και τα ακόμη πιο ανόητα τραγούδια της ταινίας, μαζί με κάποιες βεβιασμένες σκηνές-ξεπέτες που επιχειρούν να δώσουν ένα απλοϊκό ψυχολογικό υπόβαθρο στην ηρωίδα αλλά και να περάσουν το απαραίτητο μήνυμα της δύναμης της θέλησης και όλα τα συναφή, οδηγούν σε μια ταινία έτοιμη και πακεταρισμένη προς κατανάλωση, η οποία θα ήταν πολύ καλύτερη αν είχε περιοριστή στη καθαρόαιμη περιπέτεια. Έτσι η ταινία μαζί με την ηρωίδα της περιορίζεται στο να τσαλαβουτήσει στα ρηχά, καθώς είναι ανεπαρκής για οτιδήποτε περισσότερο.

Στη Θεσσαλονίκη παίζεται στις αίθουσες:

– Cineplexx One Salonica
– Cineplexx One Salonica Αίθουσα 8 (θερινή)

– Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 1

– Ster Cinemas Μακεδονία
– Village Mediterranean Cosmos 10 (Comfort)

– Village Mediterranean Cosmos 11 (Θερινός)
– Village Mediterranean Cosmos 8

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...