HomeMind the artΜουσεία - ΓκαλερίRem Brand Name - Η γνησιότητα του...

Rem Brand Name – Η γνησιότητα του καλλιτέχνη

Rem Brand Name – Η γνησιότητα του καλλιτέχνη: έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 11:54

Η Gallery Λόλα Νικολάου σας καλεί να παίξετε σε μία επιτοίχια art-monopoli. Στην τελευταία έκθεση του καλοκαιριού με τίτλο “Rem Brand Name – Η γνησιότητα του καλλιτέχνη” καλείστε να αποκτήσετε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!

Η έκθεση αυτή είναι ένα νέο εικαστικό project των φοιτητών του 3ργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και βασίστηκε σε μια ιδέα του Γαβριήλ Φτελκόπουλου.

Η έκθεση γίνεται παράλληλα και στη Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος στην Αθήνα(25/6-5/8), δίνοντας την ευκαιρία το παιχνίδι να δικτυωθεί.

Το φιλότεχνο κοινό καθώς εισέρχεται στο χώρο της γκαλερί θα βλέπει κρεμασμένο ένα ομοίωμα του πορτραίτου του Ρέμπραντ (αυτοπορτραίτο με τραγιάσκα)να δεσπόζει στο χώρο. Τα υπόλοιπα έργα τα οποία έχουν δημιουργήσει 60 καλλιτέχνες θα βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο, ένα ιδιότυπο ντεπό, μια τράπεζα φύλαξης έργων τέχνης .

Οι όροι για αυτό το επιτοίχιο παιχνίδι της art-monopoli λειτουργούν ως εξής:

Ο καθένας από εμάς μπορεί να «παίξει» δοκιμάζοντας την τύχη του και να κερδίσει ένα έργο πιθανά με ελάχιστα χρήματα.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πλειοδοτήσει για κάθε ένα από τα έργα αγοράζοντας ΦΗΜΕΣ (κόστους 5€ η μία) και τοποθετεί το έργο σε θέση επιλογής του σε σχέση με το πορτραίτο του Ρέμπραντ, δίνοντας του ιδιαίτερη αξία.

Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος ένα έργο στην προκαθορισμένη τιμή του (οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα προσιτές και κυμαίνονται μεταξύ 80 και 300€.)

Ο επισκέπτης που θα αποκτήσει ένα έργο αγοράζοντάς το στην προκαθορισμένη τιμή, θα έχει επίσης το δικαίωμα και την ευκαιρία να επιλέξει και να αγοράσει και άλλα έργα στα 2/3 της προκαθορισμένης τιμής τους.

Σε περίπτωση που ένα έργο αποκτηθεί στην αρχική του τιμή και ενώ έχει ήδη πλειοδοτηθεί με κάποιες ΦΗΜΕΣ από άλλους ενδιαφερόμενους, εκείνοι θα πρέπει να μεταφέρουν τις μειοδοτήσεις τους (ΦΗΜΕΣ) σε άλλα έργα. Γνωστοί ιστορικοί τέχνης, ο Γιώργος Δάβος, η Λουίζα Καραπιδάκη, η Μαρία Κενανίδου, ο  Μάνος Στεφανίδης και η Θάλεια Στεφανίδου,  θα επισημάνουν πριν το άνοιγμα της έκθεσης τα έργα της προτίμησής τους.

Στο τέλος της έκθεσης στις 8 Αυγούστου όλα τα έργα τα οποία δεν πωλήθηκαν στην προκαθορισμένη τους αξία θα κληρωθούν ένα-ένα μεταξύ εκείνων που έχουν αγοράσει ΦΗΜΕΣ για αυτά, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιον τυχερό να αποκτήσει ένα έργο πιθανά και με 5€. Όσες περισσότερες ΦΗΜΕΣ δώσει κάποιος για ένα έργο τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να το αποκτήσει.

Ο Χάρης Κοντοσφύρης υπεύθυνος καθηγητής του 3ργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας γράφει σχετικά:

«Με αφορμή το αυτοπορτραίτο του Rembrandt με τραγιάσκα θα διερευνήσουμε στιγμές υποκειμενικότητας και αυθεντικότητας στην εικαστική καθημερινή ζωή. Ζωγράφος, γλύπτης ή καλλιτέχνης. Η γνήσια ατομικότητα δεν μπορεί παρά να είναι η σύνθεση μιας συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας με το καθολικό. Για να μπορέσει το υποκείμενο ζωγράφος-γλύπτης να εμφανιστεί ως καλλιτέχνης πρέπει ταυτόχρονα να είναι πλούσιο σε ένα περιεχόμενο ιδιότυπο και ωστόσο γενικεύσιμο.Αυτή η ολοκλήρωση έρχεται με μια σειρά ενδιάμεσων δραστηριοτήτων που μας προμηθεύει η αισθητική. Τι εκκλήσεις εκπέμπει μέσα στην κοινωνία ο καλλιτέχνης; Η Αγορά της τέχνης τι συνδιαμορφώνει; Παραμένει ανάρμοστη ως προς τον καλλιτέχνη; Θα ενδώσουμε στις πλάνες της χαμένης παράδοσης ή θα σταθούμε στο επίπεδο της πρόκλησης που εκτοξεύει η απόσυρση του καταναλωτικού κόσμου; Πώς ένας καλλιτέχνης βλέπει τον καλλιτέχνη-εαυτό;»

Πληροφορίες

Τοποθεσία: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία: Εγκαίνια Τρίτη 25 Ιουνίου 2013, 19.30 – 23.00. Διάρκεια: 25.06 – 05.08.2013. Ώρες λειτουργίας :Τρ, Πε, Πα…12.00 -20.00 / Τε, Σα….12.00 – 15.00

Πληροφορίες: Τηλ.: 2310 240416

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...