HomeCinemaΚριτική ταινίαςRacing Extinction | Η αντίστροφη μέτρηση για...

Racing Extinction | Η αντίστροφη μέτρηση για τη μαζική εξαφάνιση ειδών στον πλανήτη έχει αρχίσει.

Το ντοκιμαντέρ του Louie Psihoyos
Racing Extinction δίνει μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη απάντηση στο περιβαλλοντικό ερώτημα. Ναι, ο άνθρωπος είναι ήδη υπεύθυνος για την ολοκληρωτική εξαφάνιση κάποιων ειδών και ακόμη επιβαρύνεται για τον κίνδυνο εξαφάνισης χιλιάδων άλλων ειδών που απειλούνται. Ο άνθρωπος είναι αυτός που κυριαρχεί στο Ανθρωπόκαινο· τη νέα εποχή, την εποχή του είδους μας. Αν βέβαια, συνυπολογίσουμε το ότι πέρα από την εξαφάνιση των ειδών έχουμε αυξήσει ραγδαία τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα και κατ' επέκταση τη θερμοκρασία του πλανήτη ίσως να μην είμαστε τόσο περήφανοι για την απόλυτη τυραννία μας επί της φύσης.

Μετά το αποκαλυπτικό
The Cove το οποίο αφορά την εκμετάλλευση, κακοποίηση και σφαγή άγριων δελφινιών στην Ιαπωνία, ο δημιουργός επιστρέφει με ένα τολμηρό και σφαιρικό πορτραίτο για το μέλλον των άγριων ειδών και το περιβαλλοντικό ζήτημα, που εκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Στόχος του, να επιδείξει την ιδιαίτερη ομορφιά των απειλούμενων ειδών και των ειδών που έχουν ήδη εξαλειφθεί, για να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς, καθώς οι περισσότεροι είμαστε ανίδεοι με αυτό που συμβαίνει. Νομίζουμε πως έχουμε χρόνο, πως το περιβαλλοντικό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες, πως είμαστε μικροί και αθώοι απέναντι στην ίσως πιο απειλητική σύγχρονη παγκόσμια καταστροφή. Και είναι τόσο απειλητική, γιατί μας αφορά όλους. Από το παιδί στην Αφρική μέχρι την ηλικιωμένη γυναίκα στην Αμερική. Γιατί το παιδί καλείται να παραλάβει έναν κόσμο τοξικό και η γυναίκα τού τον κληροδοτεί χωρίς καμία ευθύνη.

Ο Psihoyos και η ομάδα του ταξιδεύουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη αποκαλύπτοντας, καταγγέλλοντας και δημοσιοποιώντας το παράνομο εμπόριο ζώων, τη σφαγή της άγρια ζωής, τους κινδύνους της παγκόσμιας υπερκατανάλωσης κρέατος, την αύξηση της θερμοκρασίας στο πλανήτη. Όλα αλληλένδετα κι όλα συμβάλλουν στο σημερινό πρόβλημα. Στην Κίνα η ομάδα κατευθύνεται με κρυφές κάμερες στην υπεραγορά των ειδών προς εξαφάνιση, όπου εντοπίζει εκατοντάδες χιλιάδες πτερύγια καρχαριών να αφυδατώνονται κάτω από τον ήλιο, σαλάχια που υποτίθεται ότι έχουν θαυματουργικές ιδιότητες, χαυλιόδοντες λαξεμένους σαν γλυπτά. Στην Ινδονησία σε ένα μικρό χωριό οι κάτοικοι για να επιβιώσουν κυνηγούν σαλάχια. Το κρέας φάλαινας και καρχαρία θεωρούνται εκλεκτά εδέσματα σε πολυτελή εστιατόρια ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, ταξιδεύουμε στις υπερμεγέθεις φάρμες παραγωγής αγελαδινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αμερική. Δεν είναι τυχαίο που το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη γη χρησιμοποιείται για παραγωγή κρέατος και έχει σαν αποτέλεσμα την εκπομπή μεθανίου-που είναι ακόμη πιο καταστροφικό από το διοξείδιο του άνθρακα- στην ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται σε τεράστιες ποσότητες μολύνει τους ωκεανούς, καθιστώντας τους όξινους για την υδρόβια ζωή. Ο μαζικός θάνατος των ωκεανών έρχεται παράλληλα με μια δυσοίωνη πραγματικότητα για το ανθρώπινο είδος και όχι μόνο. Εάν σε διάστημα τριών χρόνων η θερμοκρασία αυξηθεί κατά έξι βαθμούς τότε πλέον θα αρχίσουμε να μιλάμε απτά για μαζικές εξαφανίσεις ειδών. Το Ανθρωπόκαινο- η εποχή του ανθρώπου θα είναι η έκτη κατά σειρά μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της γης. Και δε θα ευθύνεται ένας μετεωρίτης, αλλά η απληστία μας.

Το μέλλον σίγουρα φαντάζει επιεικώς τρομακτικό. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν ότι έχει απομείνει στον πλανήτη μας. Η ομάδα του Psihoyos αποτελεί εξέχον παράδειγμα, αφού κατορθώνει κάτι τόσο σημαντικό· να προβάλλει και να αναδείξει το πρόβλημα στο ευρύ κοινό, καθώς επίσης και να συμπεριλάβει ένα απειλούμενο είδος στα προστατευόμενα είδη του CITES. Η ταινία ολοκληρώνεται με μια αισιόδοξη τροπή, όπως αρμόζει σε ένα έργο που στόχο έχει όχι μόνο να ενημερώσει, αλλά και να κινητοποιήσει, να εμπνεύσει, να ενεργοποιήσει μια οικολογική επανάσταση. Καθώς εικόνες άγριων ζώων που απειλούνται ή έχουν ήδη εκλείψει προβάλλονται στα κτίρια της πόλης και συγκεντρώνουν κόσμο που τα κοιτά, άλλοι συγκινούνται, άλλοι θαυμάζουν, άλλοι θλίβονται. Όλοι, όμως, θυμόμαστε ότι ο πλανήτης, το σπίτι μας χρειάζεται προστασία από τον καθένα από εμάς.

Δες την ταινία-είναι μία από τις σπάνιες ταινίες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο- και δράσε.

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...