HomeΘέματα"Πόλεμος" χαρακωμάτων για τις αρχαιότητες του Σταθμού...

"Πόλεμος" χαρακωμάτων για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου

Πόλεμος χαρακωμάτων για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου

Χωρίς απόφαση έληξε πριν απο λίγο η ειδική συνεδρίαση για το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Η συζήτηση κινήθηκε σε μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ ή κατά της μεταφοράς των αρχαίων.

Παραμονή των αρχαιοτήτων ίσον ακύρωση του έργου, είπε ο γγ Δημοσίων Έργων Στ. Σιμόπουλος, καλώντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του. Παράλληλα οι εκπρόσωποι της εταιρίας Αττικό Μετρό έκαναν σαφές πως οι επιλογές που υπάρχουν είναι είτε μετακίνηση των αρχαιοτήτων είτε εγκατάλειψη του σχεδιασμού και κατασκεύςη του Σταθμού Βενιζέλου, πράγμα που θα έχει οικονομικές και κοινωνικές πειπτώσεις για το ίδιο το έργο, στο κομμάτι που αφορά το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι τα αρχαία που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό πρέπει να παραμείνουν στο σημείο που εντοπίστηκαν και να συνυπάρξουν με το έργο.

Όπως τόνισε η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Μακροπούλου η συνύπαρξη μεταξύ αρχαιοτήτων και μετρό είναι εφικτή καθώς θα αυτό το γεγονός θα αποτελέσει τρόπο για να γίνει πόλος έλξης τουριστών, κάτι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Βελένη, τόνισε πως τα αρχαία που βρέθηκαν είναι ο Παρθενώνας της Θεσσαλονίκης, μια Πομπηία που ανακαλύφθηκε μετά από τόσα χρόνια και τώρα που την βρήκαμε θελουμε να την καταστρέψουμε.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ  Γιάννης Μυλόπουλος ζήτησε να γνωμοδοτήσει ειδικά επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ για τυχόν εναλλακτικές λύσεις που θα διατηρήσουν τις αρχαιότητες, χωρίς να καθυστερήσει το έργο χωρίς να τίθενται ψευτοδιλήμματα, όπως μετρό ή αρχαία αφού δεν πρόκεται για κάτι αποσπασματικό, αλλά για ένα ολοκληρωμένο αρχαιολογικό εύρημα. Παράλληλα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου πρότεινε και την αναζήτηση πόρων μέσω ΕΣΠΑ για την καταγραφή και άναδειξη των αρχαιοτήτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης είπε ότι ειδική επιστημονική ομάδα του επιμελητηρίου θα αποφανθεί για τυχόν τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν, σπεύδοντας να προσθέσει πάντως ότι, με τα στοιχεία που έχει υπόψη του ο ίδιος μέχρι σήμερα, παραμονή των αρχαιοτήτων θα σημαίνει τεράστιο κόστος σε χρόνο και χρήμα για το έργο του μετρό.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο μετρό, Χάρης Κυπριανίδης, τόνισε ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση το θέμα των αρχαιοτήτων, αλλά αναρωτιέμαι γιατί έξι χρόνια τώρα δεν ασχολήθηκε κανείς με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αγίας Σοφίας και την παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία στο Συντριβάνι.

Μετά απο τοποθέτηση όλων των εμπλεκομενων μερών το δημοτικό συμβούλιο δεσμέυτηκε να τοποθετηθεί σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει προσεχώς.

Πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας

Πέρα όμως απο το επίμαχο θέμα του σταθμού Βενιζέλου το δημοτικό συμβούλιο ασχολήθηκε χτες και με ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για την πειραματική πεζοδρόμηση της οδού Αγ. Σοφίας, η οποία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Η πεζοδρόμηση αφορά το τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας από την πλατεία έως την οδό Τσιμισκή. Η απόφαση επιτρέπει την διέλευση αυτοκινήτων έκτακτης ανάγκης και για φορτοεκφορτώσεις των καταστημάτων σε συγκεκριμένες πρωινές και απογευματινές ώρες.

Παρά τις ενστάσεις και τον προβληματισμό της αντιπολίτευσης σχετικά με την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής και τους χώρους στάθμευσης και πρόσβασης για τα ΙΧ απο την πλευρά της αντιπολίτευσης το έργο εγκρίθηκε. Την ανάγκη να σκεφτούμε τη ζωή μας με ελάχιστη χρήση αυτοκινήτου, επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Related stories

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου της Βιολέτας Λεμόνα Μήνας: Ιούλιος Μέρος:...

«Λάφυρο η ζωή» Ένα ντοκιμαντέρ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Μια ζεστή ματιά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μετά το...

Hit Man. Η ‘ανυπόκριτη’ γοητεία του Εκτελεστή.

Από το Γιώργο Καρακασίδη Ο Richard Linklater είναι ένας αυτοδημιούργητος...

Σήμερα η ανοιχτή εκδήλωση για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Δημαρχείο

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει απόψε στις 21:00 στο...

Η πολυβραβευμένη ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη “ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ” σε ελεύθερη προβολή

«ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ» μια ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη Μόνο αγάπη και...