HomeMind the artΕικαστικάΠεδίο δράσης Κόδρα 2013

Πεδίο δράσης Κόδρα 2013

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013, με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, εμπνέεται από το ποίημα «Τείχη» και με βάση τους στίχους του, καλείται να αρθρώσει έναν ακέραιο καλλιτεχνικό λόγο. Έναν λόγο που αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από τις αναγομώσεις που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Στο κεντρικό πρόγραμμα του Πεδίου Δράσης Κόδρα θα παρουσιαστούν φέτος συνολικά έξι εκθέσεις. Οι 4 πρώτες αποτελούν τα κύρια επιμελητικά προγράμματα του φεστιβάλ, πραγματεύονται την θεματική των «Τειχών» και συγκροτούν τον βασικό κορμό της διοργάνωσης, του θεωρητικού της πλαισίου και του καλλιτεχνικού έργου που παρουσιάζεται.

Πρόγραμμα

6-20 / 09 /2013 Κόδρα Fresh: Πλωτά Τείχη σε επιμέλεια του Βασίλη Ζωγράφου. 

Η καθιερωμένη έκθεση αποφοίτων και τελειοφοίτων των σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού συστήνει τους νέους καλλιτέχνες, προσκαλώντας τους σε διάλογο με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες.

10/09-31/11/2013 ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ σε επιμέλεια της Άννας-Μαρίας Κάντα.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα είναι το δρώμενο που θα σηματοδοτήσει τη συνεργασία του Πεδίου Δράσης Κόδρα με την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

6-20 / 09 /2013 «ΑΙΔΩ/ΕΔΩ»

σε επιμέλεια του Βασίλη Αμανατίδη. 

Η έκθεση θα στεγαστεί στο κτίριο των Κοιτώνων και θα φιλοξενήσει έργα 16 καλλιτεχνών που θα χρησιμοποιούν όλα τα μέσα της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης, με κυρίαρχο το video.

6-20 / 09 /2013 Aesthetics of the Small Act σε επιμέλεια της Adela Demetja. 

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί επίσης στο κτίριο των Κοιτώνων. Επικεντρώνεται στην προβολή έργων από καλλιτέχνες που είναι κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητοι απέναντι στις συνθήκες που βιώνουν.

6-20 / 09 /2013 Cyber Art Space σε επιμέλεια του Δημήτρη Μιχάλαρου και του Μπάμπη Βενετόπουλου. 

H διαδικτυακή έκθεση Cyber Art Space επιχειρεί μια πειραματική προσέγγιση του κυβερνοχώρου ως πραγματική διάσταση διερευνώντας τα λεπτά τείχη/ όρια μεταξύ πραγματικού και εικονικού-δυνητικού.

6-20 / 09 /2013 Heroes TV σε επιμέλεια της Αγάθης Δαρλάση.

H έκθεση Heroes TV παρουσιάζει μία σειρά δέκα ντοκιμαντέρ 26 Νορβηγών φοιτητών, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα αναζητώντας τους ήρωες της καθημερινότητας στην Ελλάδα της κρίσης.

6-20 / 09 /2013 Διεθνές Συνέδριο «Τέχνη-Αισθητική-Πολιτική: Τείχη» 

Σημαντικό κομμάτι του κεντρικού προγράμματος αποτελεί το διεθνές συνέδριο «Τέχνη-Αισθητική-Πολιτική: Τείχη» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», με τη συμμετοχή θεωρητικών διεθνούς κύρους και αναγνώρισης και με κεντρικές συντονίστριες του συνεδρίου την Δρ. Ελένη Φιλιππάκη και την Fatos Ustek

6-20 / 09 /2013 This Wall Will Fall σε επιμέλεια των: Ιωάννα Σουρούδη, Κατερίνα Σύρογλου και Μάρω Ψύρρα. 

Η έκθεση This Wall Will Fall συνιστά μια εξίσου σημαντική συνεργασία με έναν ακόμα κορυφαίο θεσμό της πόλης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. «Πέντε νέοι καλλιτέχνες «προσπερνούν» τα τείχη του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κόδρα 2013 με έργα που σήμερα ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του»

6-20 / 09 /2013 CUT Project/ DE-FENCES σε επιμέλεια της Μαρίλλης Μαστραντώνη. 

Το CUT Project/DE-FENCES είναι μία βίντεο-εγκατάσταση με παράλληλες performances και θα στεγαστεί στους Κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

6-20 / 09 /2013 «Από το Τσαρσί στο Καραμπουρνάκι»

Δύο εκθέσεις με αρχειακά τεκμήρια του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, οι οποίες συνδέονται με παρεμβάσεις εικαστικών φοιτητών, θα φιλοξενηθούν στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo

Related stories

The Bear. Στα άδυτα της κουζίνας.

γράφει ο Γιώργος Καρακασίδης Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5 ταινίες για τον Υγρό Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Υγρός στίβος περιλαμβάνει τα αθλήματα...

Ο Χάρης Βαρθακούρης στον Εξώστη

του Χρήστου Σατανίδη Ήθελα από καιρό τώρα να συνομιλήσω με...

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....