HomeΘέματαΠαγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού - 13 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού – 13 Φεβρουαρίου

Γιατί χρειάζεται η ημέρα του προφυλακτικού;
Γιατί το AIDS στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση πάνω από 1000%! Για αυτό!!
Τα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, αγγλιστί STDs: Sexually Transmitted Diseases) δεν υποχωρούν, δεν υποχωρούν! 
Μια στα γρήγορα:
Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, οι οποίες προκαλούνται απο το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Είναι λοιμώξεις οι οποίες επηρεάζουν αναλογικά περισσότερα τα νέα άτομα.  Συμπτώματα: στη γυναίκα η τραχηλίτιδα ενω η λοίμωξη στους άνδρες μπορεί να εντοπιστεί στην ουρήθρα, το φάρυγγα ή τον πρωκτό, ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής.
Η σύφιλη προκαλείται απο το βακτρήριο Treponema pallidum. Ο χρόνος επώασης της σύφιλης κυμαίνεται από 10-90 ημέρες (συνήθως 21 ημέρες). Η σύφιλη χωρίζεται σε κλινικά στάδια: στην πρωτόγονο, στη δευτερογόνο, στη λανθάνουσα σύφιλη και στη τριτογόνο. Συμπτώματα: κυρίως ως ανώδυνο, περιγεγραμμένο έλκος (πληγή), που μπορεί να εμφανιστεί κυρίως στη γεννητική χώρα αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, αναλόγως με τον τύπο της σεξουαλικής επαφής -τα είπαμε αυτά. Ενώ στα πρώτα στάδια της λοίμωξης η σύφιλη αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται εύκολα, εάν δε θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
AIDS σημαίνει (Acquired Immune Deficiency Syndrome) δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV. HIV σημαίνει (Human Immunodeficiency Virus) δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας, ένας ιός που για να μείνει στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό γιατί είναι ρετροϊός, δηλαδή έχει γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγράφιση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. 
Τα συμπτώματα ποικίλα: Χρονικά, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στο 87% των ατόμων που μολύνονται των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, εκδηλώνονται 2-4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες λοιμώξεις. Επειδή το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια μπορεί΄να προκαλέσουν συμπτώματα σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και αν  δεν έχουν HIV, προτείνουμε να κάνετε ένα check-up δωρεάν είτε σε κάποιο ΚέντροΛοιμώξεων του Ε.Σ.Υ., είτε σε κάποια ιδιωτική μονάδα όπως το Ath Checkpoint (http://athcheckpoint.gr) με την υποστήριξη του περιοδικού Antivirus (http://www.avmag.gr).
Όπως πολύ πετυχημένα μας γράφει το HIVAIDS.gr, ο HIV δεν μεταδίδεται με: σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα (αλλά μην το παρακάνετε!), αγκαλιά (εδώ παρακάντε το!), φιλί, μασάζ, χειραψία, τσιμπήματα εντόμων, συγκατοίκηση με κάποιο οροθετικό, ούτε με την κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους.
Το προφυλακτικό (ή κοινώς καπότα) είναι ένα αντικείμενο που συνήθως φτιάχνεται από λάτεξ ή πολυουρεθάνη και χρησιμοποιείται κατά τη σεξουαλική πράξη, με σκοπό την αποφυγή εκγυμοσύνης και μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως η σύφιλη και το AIDS. Υπάρχουν τόσο αντρικά όσο και γυναικεία προφυλακτικά, αλλά τα πρώτα είναι πιο διαδεμέ΄να. [Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/Προφυλακτικό]
Να υπογραμμίσουμε μόνον ότι για την πρωκτική ή κολπική επαφή τα καλύτερα προφυλακτικά είναι αυτά απο latex και με μια τζούρα λιπαντικό (όχι ελαιόλαδο! όχι αφρόλουτρο!). Τα προφυλακτικά που δεν είναι από latex δεν εμποδίζουν από τον HIV ή άλλα ΣΜΝ. Τα προφυλακτικά από πολυουρεθάνη εμποδίζουν τον HIV αλλά θα πείς συχνότερα το όχι γαμώτη μου, έσπασε πάλι!. 
Τα ΣΜΝ δεν διαλέγουν χαρακτήρα, δεν τιμωρούν, δε διαχωρίζουν ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, ούτε έχουν ρατσιστικές προτιμήσεις μεταξύ γκέι ή στρέιτ. Η αφέλεια, η ανευθυνότητα και η μαλάκυνση όμως τιμωρούν συχνά -όπως δείχνουν τα νούμερα της Ελλάδας.
Αυτά! Βάλε ένα στην κωλότσεπη και … καλοφόρετο!

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...