HomeCinemaΕξώστης ΘΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #3 – Ελένη Πνευματικού

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο
Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε την Ελένη Πνευματικού, σκηνοθέτη του Προσεχώς Ενήλικας.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό


Η Ελένη Πνευματικού είναι απόφοιτη σκηνοθέτης του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει συμμετάσχει στην ομάδα της παραγωγής και στην ομάδα της σκηνοθεσίας σε 4 ταινίες μεγάλου μήκους και σε 9 ταινίες μικρού μήκους και videoclips. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει και μοντάρει πολυάριθμα προωθητικά βίντεο και βίντεο κάλυψης εκδηλώσεων, καθώς και βίντεο παρουσίασης προγραμμάτων, εκδηλώσεων κλπ. Από το 2015 είναι μέλος της ομάδας του TEDx Thessaloniki, στο μοντάζ (2015, 2016) και τη σκηνοθεσία (2016) των ομιλιών. Από το 2015 συνεργάζεται με τον αδερφό της στην εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών έργων
PNEVMA Productions , όπου –εκτός των ταινιών- ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή εκπαιδευτικών βίντεο σε συνεργασία με Μουσεία και Δήμους, όπως το Ολυμπιακό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ στα Ιωάννινα.


Λίγα λόγια για την ταινία

Η πορεία προς την πραγματική ενηλικίωση και τον απογαλακτισμό από τους γονείς…

Περιμένοντας μια απάντηση από Μεταπτυχιακό για αρώματα στο Παρίσι, η Χαρά ψάχνει δουλειά ως χημικός, αλλά καταλήγει στη γραφιστική εταιρία ενός γνωστού του πατέρα της. Οι συνεργάτες την αγκαλιάζουν και το κλίμα είναι θετικό. Δεν εκφράζει όμως αυτό που θέλει η Χαρά, οπότε εκείνη αναζητά την ισορροπία της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.
Διάρκεια: 17' Είδος: Coming of Age Film



Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Η ταινία ξεκίνησε ως η Πτυχιακή μου Εργασία στη Σκηνοθεσία, στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ. Αναζητώντας να σκηνοθετήσω ένα σενάριο που να με εκφράζει, κατέληξα –ως
αναδυόμενη ενήλικας κι εγώ!- στην ιστορία της Χαράς, που ώντας στο μεταβατικό στάδιο της αναδυόμενης ενηλικίωσης, δηλαδή στην περίοδο από την εφηβεία στην ενηλικίωση, αναζητά την ταυτότητά της, την ανεξαρτησία και την ισορροπία στη ζωή της.


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Η όλη δημιουργία, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την πρώτη παρουσίαση της ταινίας, κράτησε πάνω από έναν χρόνο. Κάθε στάδιο της παραγωγής, από το σενάριο στα γυρίσματα και στο post-production, είχε τις δικές του δυσκολίες και απρόοπτα, αλλά με πολλή δουλειά, θέληση και στήριξη, τα ξεπεράσαμε. Τα περισσότερες τουλάχιστον!


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;

Η ταινία «Προσεχώς… Ενήλικας» αναφέρεται –όπως φανερώνει και ο τίτλος- στη μετάβαση προς την ενήλικη ζωή.

Οι ψυχολόγοι αναφέρονται σε αυτό το μεταβατικό στάδιο με τον όρο «
αναδυόμενη ενηλικίωση» (emerging adulthood). Κάποια από τα χαρακτηριστικά της αναδυόμενης ενηλικίωσης είναι η αναζήτηση της ταυτότητας, της ανεξαρτησίας και της ισορροπίας, στα προσωπικά και στα επαγγελματικά. Η περίοδος αυτή ξεκινάει στα 18, με το τέλος της εφηβείας και φτάνει μέχρι τα 26, τα 30 ή και στα 35 έτη…

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, σε κάθε μου ταινία θέλω να συγκινώ και να προβληματίζω τους θεατές, οπότε ο καθένας, είτε ως «παιδί», είτε ως «γονιός», μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα…

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;

Μετά την προβολή της ταινίας ως Πτυχιακή μου Εργασία, έγιναν μονταζιακές αλλαγές, και αφού κατατέθηκε σε κάποια κινηματογραφικά φεστιβάλ, το director's cut έχει ακολουθήσει μια πιο ακαδημαϊκή και επιστημονική, παρά φεστιβαλική πορεία. Με άλλα λόγια, η ταινία «Προσεχώς… Ενήλικας» έχει προβληθεί στην Ημερίδα «Εφηβεία και Αναδυόμενη Ενηλικίωση» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο και τον Δεκέμβριο που μας πέρασε προβλήθηκε στην 7
η Ημερίδα για την Εφηβεία, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Δ' Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ.

Παράλληλα, η ταινία έχει προβληθεί στα πλαίσια μαθημάτων Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Απ'όσο γνωρίζω, η ταινία πρόκειται να προβληθεί και σε άλλα Μαθήματα Ψυχολογίας σε αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελλάδα.

Η ταινία προβάλλεται ανοιχτή και στο YouTube.


Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης;

Δύσκολο! Όπως γενικότερα στην Ελλάδα του σήμερα. Όχι όμως ακατόρθωτο! Στη Θεσσαλονίκη η διαφορά είναι ότι από τη μια δεν υπάρχει η πληθώρα της Αθήνας, από την άλλη είμαστε πιο «οικογενειακά», που πολλές φορές μας βγαίνει σε καλό!


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;

Την πρωτοεμφανιζόμενη Ζωή Κατσιλέρου, πλαισιώνει ένα cast καταξιωμένων ηθοποιών: ο Σπύρος Σαραφιανός στο ρόλο του Μπαμπά, η Γιολάντα Μπαλαούρα στο ρόλο της Άννας, ο Ιάκωβος Μυλωνάς στο ρόλο του Θάνου. Τη μικρή Χαρά υποδύεται η Μαριλίζα Αλεξανδρή. Επίσης εμφανίζονται οι: Δημήτρης Τσιλινίκος, Γιώργος Δερνίκας, Πέτρος Μαλιάρας, Βασίλης Κανελλόπουλος, Γιάννης Λάσκος και ο Gilles Drag.

Ως προς τους υπόλοιπους συντελεστές, την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Κώστας Χαλιάσας, την Δ.Φωτογραφίας ο Πάρης Γρηγοράκης με την υποστήριξη του Φίλιππου Τσίχλη, του Γιάννη Βούτσικα, του Χρήστου Σαγιά και της Νεφέλης Ντακοζούδη στα φώτα και στην κάμερα. Την Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία επιμελήθηκε η Στέλλα Τάνη με την Μαριαλένα Χρυσογονίδου και την βοήθεια της Ειρήνης Χατζηκυριακίδου και του Γιώργου Στογιάννη. Στον Ήχο εργάτηκαν ο Αποστόλης Μπαρουξής, ο Ευθύμης Δεβριάδης, ο Αναστάσης Πετρέλης και ο Billy Crabbe. Το Μακιγιάζ επιμελήθηκε η Δήμητρα Γκίρλου, στο Μοντάζ συνεργαστήκαμε με τον Γιάννη Κυπραίο και η γραφιστική επιμέλεια της αφίσας είναι του Γιώργου Δερνίκα. Και φυσικά βοηθός μου στην παραγωγή ήταν η Βίκυ Εδιάρογλου.

***

Ο Εξώστης καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο.


8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου

WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη

Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00

Είσοδος: 2 ευρώ

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...