HomeMind the artΕικαστικάΟ πόλεμος των άστρων στο σημείο τομής

Ο πόλεμος των άστρων στο σημείο τομής


– Δεν τον αντέχω άλλο, ξέρεις τι έκανε σήμερα;

– Να σου πω κάτι; Δε θέλω ν' ακούσω. Βαρέθηκα. Βαρέθηκα να τον κατηγορείς. Δε σ' άκουσα
ποτέ να μου πείς τι θες.

– Τι εννοείς, τι πρέπει να κάνω;

– Τομές. Θα σου το θέσω απλά, να εδώ, με ένα πρόχειρο διάγραμμα.

– Οι εκκινήσεις μας ποτέ δεν είναι ίδιες. Για παράδειγμα, ο Νίκος (δηλαδή αυτός) ζεί στον πλανήτη Χ και η Έλλη (δηλαδή εσύ) ζει σε έναν άλλον.

– Σε ποιόν;

– Δε ξέρω! Εν πάση περιπτώσει αυτοί οι δυο δεν είναι γείτονες. Όσο οι κόσμοι τους κινούνται σε παράλληλα σύμπαντα, περιστρεφόμενοι γύρω από τους εαυτούς τους και με κατεύθυνση μόνο εμπρός, απουσιάζει η πιθανότητα συνάντησης, πόσο μάλλον σύμπλευσης. Καμιά φορά, η τύχη φέρνει αυτούς τους κόσμους κοντά, δίνοντας την ευκαιρία παρέκκλισης από την ευθεία τους και τη δυνατότητα συνάντησης στο σημείο τομής (σ.τ.). Η τιμή της γωνίας αυτής, καθορίζει τον χρόνο έλευσης στο σ.τ.. Μικρή γωνία σημαίνει ότι οι κόσμοι αυτοί θα συναντηθούν σύντομα. Η γωνία σχετίζεται με τη διάθεσή μας να ξεφύγουμε από την ευθεία, να καμπυλώσουμε λίγο ώστε να βρούμε τον άλλον. Κοίτα γύρω μας. Δύσκολα θα δεις ευθείες. Υπάρχουν περισσότερες καμπύλες και τεθλασμένες γραμμές.


Συχνά, οι διαφορές μας είναι αγεφύρωτες και τα “θέλω” παράτερα, παράγοντες που καθιστούν συγκρουσιακό κάθε ραντεβού στο σ.τ..


Επίσης, το σημείο δεν είναι μονοδιάστατο, έτσι συναντάμε κατηγορίες αυτού:

i. Το εκλογικευμένο σ.τ.: το ορίζεις με βάση τα συμφέροντά σου. Υπολογίζεται ζυγίζοντας τις καταστάσεις. Και ποιός ψάχνει τώρα για ζυγαριά; Πάμε στο ii.

ii. Το “καλύτερα_να_μην_υπήρχε” σ.τ.: σχετίζεται με τον αριθμό των υποχωρήσεων και το βαθμό της συναισθηματικής μας ανωριμότητας. Εδώ ο καθένας σου φορτώνει όλη του την αθλιότητα και άντε βγαλ' τα πέρα. Από τη μια είναι ο καθένας, αλλά από την άλλη δεν είναι, εφόσον τον επέλεξες εσύ. Όσο αποδέχεσαι μια τέτοια κατάσταση, βυθίζεσαι σε μια αχόρταγη μαύρη τρύπα που αδειάζει το μέσα σου.

iii. Τα πολλαπλά σ.τ.: εδώ χρειάζεσαι στατιστική, παίζεις με τις πιθανότητες, ωστόσο είναι υπαρκτή η μετάπτωση στην περίπτωση iv… και ταυτόχρονα ψυχοφθόρα.

iv. Το “είσαι_όλα_όσα_θέλω” σ.τ.: ή έτσι μοιάζει τουλάχιστον. Ο χρόνος, ο χώρος και οι καταστάσεις μεταβάλλονται, γιατί το σ.τ. αλλάζει… Αναβαθμίζεται προς Σ.Τ. αλλά πρόσεξε, χωρίς να μετατρέπεται σε κέντρο του κόσμου, φέρει μεταφυσικές ιδιότητες επηρεάζοντας την περιστροφή των πάντων. Εσύ συνεχίζεις το βάδισμά σου εμπρός αλλά πλέον σε δυο κόσμους, τον δικό σου και του άλλου.

Κατάλαβες τώρα;
– Δυσκολεύομαι. Δεν ήμουν καλή στη γεωμετρία, λες να φταίει αυτό;

– Αυτό θα φταίει…

– Δεν μου το λες λίγο πιο θεωρητικά;

– Αμέ. Σταμάτα να βάζεις κόμματα, άνω τελείες και αποσιωπητικά προκειμένου να υπάρχει μια πρόταση που δεν σε εκφράζει. Γράψε μια καινούρια. Δε την κάνουμε σιγά σιγά, ξημερώνει.

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...