HomeInterviewsΟ Μιχάλης & ο Παντελής Καλογεράκης μιλάνε...

Ο Μιχάλης & ο Παντελής Καλογεράκης μιλάνε στον Εξώστη λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του Αυλαία

Οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης προτείνουν τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου.

Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης. Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τούς οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μια περιγραφή αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων.

Βασικός άξονας του δίσκου είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πενταετούς σχέσης τους μέσα από 9 επιστολές τους που μεταλλάχθηκαν σε 9 ρεμπώτικα τραγούδια: από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη του 1871 που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πώλ Βερλαίν, που ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και το χωρισμό τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για το μουσικό σας σχήμα και την καλλιτεχνική σας ταυτότητα.


Μ. Με τον Παντελή τραγουδάμε μελοποιημένα ποιήματα από το 2008. Η ταυτότητα μας γράφει πάνω τη λέξη ποίηση με λατινικούς χαρακτήρες και emoji.

Π: Το μουσικό μας σχήμα απαρτίζεται από εμένα, ένα queen προϊόν, τον αδελφό μου, τον συνθέτη της παρέας και τον κιθαρίστα μας, τον Αλέξη Στενάκη, το κλαρινέτο της καρδιάς μας και τον Στράτο Γκρίντζαλη, με το μπουζούκι του, τις ευαίσθητες χορδές του σχήματος. Η καλλιτεχνική μας ταυτότητα είναι το γλέντι. Ο Μιχάλης βάζει μουσική πάνω σε ποιήματα, τις περισσότερες φορές βάζω κι εγώ κάτι μικρά ψαλιδίσματα.

Πείτε μας 5 λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την παράσταση

M. Είναι από τις λίγες φορές που έχουμε συνυπάρξει στην σκηνή με τον Φοίβο Δεληβοριά και την Νεφέλη Φασούλη, θα παίξουμε για πρώτη φορά κάποια νέα μελοποιημένα ποίηματα που έχω φτιάξει και θέλω να τα τραγουδήσουμε στους φίλους της Θεσσαλονίκης. Επίσης η αναβολή της περσινής παράστασης λόγω του ξαφνικού Lockdown έχει ανεβάσει την λαχτάρα μας να τραγουδήσουμε στη θέατρο Αυλαία.

Π: ένα, γιατί είναι η πρώτη μας συναυλία στην Θεσσαλονίκη μετά τον covid που θα πει πως ερχόμαστε με σκοπό την εξάλειψη της νόσου. Δύο, γιατί είμαι σε πολύ καλό μουντ και θα περάσουμε σούπερ. Τρία, γιατί θέλω να σας δω. Τέσσερα, γιατί η νεφέλη Φασούλη θα τραγουδήσει όλα τα ρεμπώτικα κι αυτό είναι σχεδόν οργασμικό και πέντε γιατί το φεστιβάλ κινηματογράφου τελειώνει εκείνο το βράδυ κι ίσως η κυρία Τεπενδρή, κάνει μια βόλτα από το θέατρο αυλαία.

Έχετε αγαπημένους καλλιτέχνες; Ποιους;

Μ. Όλοι οι καλλιτέχνες είναι αγαπημένοι, διότι κάνουν καλά την τέχνη τους, όπως λέει και ο Νίτσε: Θέλω να μαθαίνω όλο και περισσότερο να βλέπω ως ωραίο αυτό που είναι αναγκαίο στα πράγματα -έτσι θα γίνω ένας από κείνους που κάνουν ωραία τα πράγματα. Amor fati. Οι συνεργασίες μας στα Ρεμπώτικα αλλά και στις προηγούμενες δισκογραφικές μας δουλειές μπορούν να αναδείξουν κάποιους από τους πολύ κοντινούς και αγαπημένους μας καλλιτέχνες.

Π: Αγαπημένους έχω πάρα πολλούς, ωστόσο αυτήν την περίοδο ακούω κι αγαπάω πιο πολύ τον aljoshua, τον Μουντάκη, τη rupaul, την Αλέκα Κανελίδου, την Νεφέλη Φασούλη, τον louis hofman, τον sam albatros…

Ο έρωτας αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μουσικό σας αυτό έργο. Ποιες είναι γενικότερα οι δημιουργικές αναφορές σας;


Μ. Τα Ρεμπώτικα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος ξεκινούν την ιστορία τους με αυτόν τον θυελλώδη έρωτα του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όμως θεωρώ πως καταλήγουν σε άλλα επίπεδα. Καθώς κανείς ακούει τα Ρεμπώτικα κανείς να εντοπίσει το ζήτημα του χρόνου, της υπομονής, της επαναστατικής συμπεριφοράς και αυτά τα μεγάλα όχι του Καβάφη, που τελικώς τα πληρώνεις με κόστος αλλά που δεν θέλεις να κάνεις κι αλλιώς.


Οι αναφορές μου λοιπόν θα μπορούσαν να είναι οι ελεύθερες προσωπικότητες που με εμπνέουν και με γοητεύουν ιδιαίτερα, οι αλήθειες που πονάνε και το χιούμορ που σκοτώνει.

Π: Ο έρωτας είναι η πηγή έμπνευσης για τα πάντα σε αυτήν τη ζωή! Τελευταία, η δημιουργικές μου αναφορές, είναι το rupauldragrace και οι εργατικές κατοικίες στον Άγιο Σώστη.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει και σας κρατάει ενεργούς;

Μ. Η καθημερινότητα με κρατάει ενεργό, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου, οι γάτες μου, το τέννις, η τέχνη.

Π: Ο έρωτας όπως προείπαμε με εμπνέει πάντα. Ωστόσο, επιπλέον δράσεις που με εμπνέουν είναι το περπάτημα, το πλύσιμο των πιάτων και η φίλοι μου, οι κουβέντες μας, η συντροφιά τους, τα ποτά μας και τα γλέντια μας με κρατάνε ενεργό!

Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε 1 τραγούδι που αγαπάτε ποιο θα ήταν αυτό;

Μ. Από τα Ρεμπώτικα ξεχωρίζω το Λόγια ανταλλάξαμε βαριά μιας και ολοκληρώνει με τρομερή ενέργεια την ιστορία των ποιητών μας. Διότι αυτοί οι δυο άντρες στο τέλος κράτησαν την αγάπη τους παρόλο που δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά από τότε.

Π: Το me and bobby McGee γιατί λέει μέσα freedom is just another word for nothing left to lose, στίχος που κουβαλάω σαν χτύπα ξύλο μέσα μου, πάνω από δέκα χρόνια.

Related stories