HomeΘέματαΈνας χάρτης της Θεσσαλονίκης για νέους από...

Ένας χάρτης της Θεσσαλονίκης για νέους από το ΝΝ!Το Δίκτυο Ναυαρίνο – Navarino Network ανακοινώνει με ενθουσιασμό τη λειτουργία της ιστοσελίδας (www.use-it-thessaloniki.gr) του χάρτη USE – IT για την πόλη της Θεσσαλονίκης! Μετά από πολύμηνη προετοιμασία και τη συμμετοχή πολλών νέων, εθελοντών, κατοίκων της πόλης, η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που αποκτά το δικό της νεανικό, μη κερδοσκοπικό χάρτη. Ο χάρτης USE – IT που ήδη υπάρχει για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, είναι ένας χάρτης – φίλος. Όμως τι είναι αυτό που κάνει ένα χάρτη μέλος της παρέας ενός νέου ταξιδιώτη;

 

Όταν επισκεπτόμαστε μια πόλη, πέρα από τα αξιοθέατα και τα μουσεία θέλουμε λιγάκι να αναμειχτούμε με τους ντόπιους και να τους ακολουθήσουμε στα μέρη που τρώνε και διασκεδάζουν, να πάρουμε μια γεύση από τη δημιουργικότητά της και τέλως πάντων να τη γνωρίσουμε εκ των έσω. Όμως κανένας τουριστικός οδηγός δεν μπορεί να σε μυήσει τόσο καλά στα μυστικά της πόλης όσο ένας ντόπιος. Αυτό το ρόλο του «ντόπιου» έχουν οι χάρτες USE – IT.

 

Τί είναι οι χάρτες USE-IT;

Οι χάρτες USE-IT, είναι χάρτες για νέους ταξιδιώτες που φτιάχνονται από κατοίκους που ζουν και δημιουργούν στην πόλη και παρέχουν πρακτικές πληροφορίες, προτείνουν μέρη που αξίζει να επισκεφτεί ένας ταξιδιώτης και αποκαλύπτουν διάφορα μυστικά της. Ένας εύχρηστος οδηγός, γραμμένος σε απλά αγγλικά που διανέμεται δωρεάν σε διάφορα σημεία. Δεν περιέχει διαφημίσεις και κανένας δεν πληρώνει για να μπει σε αυτόν. To όνομα εκφράζει αυτή την απλή φιλοσοφία: Get it and USE IT!” Οι χάρτες USE-IT έχουν κυκλοφορήσει σε 19 πόλεις της Ευρώπης όπως οι Βρυξέλλες, το Τορίνο, η Δρέσδη, το Πόρτο κλπ, και ανανεώνονται κάθε χρόνο για να ακολουθούν τις εξελίξεις. Η 20 ηπόλη που μόλις απέκτησε χάρτη USE-IT δεν είναι άλλη από τη Θεσσαλονίκη.

 

Γιατί στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να μη διαθέτει εντυπωσιακά μνημεία, από αυτά που αγαπούν τα ρεύματα των τουριστών, αλλά είναι μια πόλη πληθωρική, με έντονη ζωή, εξόχως δημιουργική και με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Έχοντας αυτά στο μυαλό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα χάρτη, μακρυά από τα κλισέ που την καταδιώκουν και να παρουσιάσουμε την πόλη μας όπως ακριβώς τη ζούμε και θέλουμε να τη γνωρίσει ένας νέος επισκέπτης.

 

Πώς το φτιάξαμε;

Τον Απρίλιο του 2011 το «Δίκτυο Ναυαρίνο», που αποτελεί την οργάνωση που ανέλαβε να φτιάξει το χάρτη USE-IT, έκανε ανοιχτή πρόσκληση στον τύπο και τα social media, και μετά από ορισμένες διερευνητικές συναντήσεις, συγκεντρωθήκαμε δέκα άτομα και πιάσαμε δουλειά. Γυρίσαμε όλη την πόλη, ρωτήσαμε τουρίστες, συμβουλευτήκαμε φίλους και γνωστούς, καταγράψαμε μυστικά, αξιολογήσαμε, κάναμε σχέδια και τελικά, μετά από πολλούς μήνες δουλειά, το Μάρτιο του 2012 είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους επισκέπτες της πόλης το χάρτη USE-IT.

 

Πού θα το βρω;

Ο χάρτης υπάρχει διαθέσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα www.use-it-thessaloniki.gr ενώ αναμένεται να εκτυπωθεί σύντομα και να διατεθεί σε διάφορα σημεία εντός της πόλης αλλά και στις άλλες πόλεις του δικτύου USE-IΤ ώστε να προ(σ)καλέσει καινούργιους ταξιδιώτες. Ακολουθήστε λοιπόν τη σελίδα στο facebook για να ενημερώνεστε και την επόμενη φορά που σας επισκεφτεί κάποιος φίλος από το εξωτερικό, πάρτε ένα χάρτη USE-IT, συμπληρώστε τον με τις δικές σας σημειώσεις και αφήστε το φίλο σας να γνωρίσει τη Θεσσαλονίκη!

 

Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Το ΝΝ είναι μία ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.

 

Τον σχεδιασμό του χάρτη USE – IT για την Θεσσαλονίκη ανέλαβε το “arqlab”, η ομάδα του οποίου δούλεψε εθελοντικά.

Related stories

Ο πρώτος ηλεκτρικός ανεμιστήρας που εμφανίστηκε στην Eλλάδα

Αργύρης Τσιάπος Όταν η πολλή ζέστη καθιστά το σπίτι δύσκολα...

Τέσσερις ιστορίες Ελλήνων ηθοποιών που κλέφτηκαν για να ζήσουν τον έρωτά τους

Αργύρης Τσιάπος Τα παλιά κακά χρόνια, τότε που οι γονείς...

Τα παιδικά μου καλοκαίρια στην Καλλικράτεια: Στα κεραμίδια της κυρίας Κωνσταντίας

Θυμάται και γράφει ο Χρήστος Σατανίδης Τα παιδικά μου καλοκαίρια,...

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν “Νόμπερ”

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν "Νόμπερ" (μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου) , Eκδόσεις:...