HomeCinemaΕξώστης ΘΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Μια μικρή ματιά στον Νίκο...

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Μια μικρή ματιά στον Νίκο Καζαντζάκη

33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντάκη, του Μένιου Καραγιάννη

ΕΠΑΝΑΠΡΟΒΟΛΗ:ΟΧΙ

3.5/5

Η Οδύσσεια πλέον έχει αποκτήσει μια έννοια υπερβατική. Συμβολίζει το ταξίδι ενός ανθρώπου, την πάλη του ενάντια στους Θεούς, την φύση και τον ίδιο του τον εαυτό και την αιώνια αναζήτηση. Μια πορεία προς την ολοκλήρωση και όλοι έχουμε νιώσει σαν Οδυσσέας. Πως θα μπορούσε λοιπόν ο Καζαντζάκης, ο άνθρωπος – φαινόμενο της ελληνικής τέχνης του λόγου να ξεφύγει από την γοητεία του;

Το έργο του Καζαντζάκη Οδύσεια (με ένα σ) είναι ένα σύγχρονο έπος, το μοναδικό σύγχρονο έπος. Με επιρροές από τον Δάντη έχει γραφτεί σε ποιητική μορφή, σε 33.333 στοίχους και είναι το απόσταγμα των σκέψεων και των έργων του μεγάλου ποιητή. Η ίδια η γλώσσα του έργου είναι ένα βήμα παραπέρα από την Δημοτική, είναι η λεγόμενη καζαντζακική. Το έργο αυτό το δούλευε πάνω από 15 χρόνια, το έγραφε και το ξαναέγραφε και όπως δήλωσε ο ίδιος: Αν όλα τα έργα μου καταστρέφονταν και έμενε μόνο η Οδύσεια, θα ήταν αρκετή. Ό,τι θέλησα ποτέ να πω βρίσκεται εκεί. Αυτό το μεγαλειώδες έργο, αναλαμβάνει να μεταφράσει στα σουηδικά ένας καθηγητής 102 χρονών που μετά από μια ακαδημαϊκή καριέρα, εγγράφεται ο ίδιος φοιτητής για να μάθει ελληνικά και να μπορέσει μεταφράσει αυτό το κείμενο στα Σουηδικά. Όπως δηλώνει ένας καθηγητής της Νέας Υόρκης, είναι περίπου 50 οι άνθρωποι παγκοσμίως που έχουν διαβάσει το έργο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το ντοκιμαντέρ συνομιλεί με διάφορους ανθρώπους από ακαδημαϊκούς μέχρι καλλιτέχνες αλλά και απλούς αναγνώστες προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει αυτόν τον άνθρωπο που αφιέρωσε όλη του την ζωή στα ταξίδια και την συγγραφή. Ο Καζαντζάκης βρίσκεται ανάμεσα στην λογοτεχνία και την φιλοσοφία, παντρεύει τα βαθιά υπαρξιακά ζητήματα με έναν τρόπο ζωής κοντά στα πηγαία συναισθήματά μας και την σάρκα με οδηγό πάντα την ανάταση και την σωτηρία της ανθρωπότητας. Αυτό που καταλαβαίνουμε κατά την διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι οι τόσο διαφορετικές οπτικές πάνω στο έργο του που δίνουν σήμερα. Ο καθένας βλέπει μια προσωπική κατάσταση στον λόγο του, μια δική του ερμηνεία για την ζωή. Και αυτό αυτόματα σημαίνει πως ο Καζαντζάκης πέτυχε.

Η Ασκητική, ο Ζορμπάς, η Οδύσεια είναι λίγα μόνο από τα έργα του που οφείλουμε να ξέρουμε ως κομμάτι της λογοτεχνίας μας. Στα κείμενα του Καζαντζάκη μπορούμε να βρούμε πολλές απαντήσεις για τα βασικά υπαρξιακά προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο καθώς και μια τεράστια ελπίδα και έμπνευση για το μέλλον. Ίσως στο τέλος του ντοκιμαντέρ να νιώσουμε την παρόρμηση να εξερευνήσουμε αυτήν την άβυσσο που ετοίμασε για εμάς ο Καζαντζάκης να αναμετρηθούμε μαζί του σαν ίσος προς ίσο και αναζητήσουμε την ζωική πνοή, την πηγαία δύναμη για να χαράξουμε το δικό μας ματωμένο χνάρι στον δρόμο προς τα εμπρός μέχρι την τελική ελευθερία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ


12.00 Eπόμενος Σταθμός: Ουτοπία, JOHN CASSAVETES

15.30 Η γη των φαντασμάτων, STAVROS TORNES

17.30 Το παιδί του Γκουαντάμο – Η ιστορία του Ομάρ Καντρ ,TONIA MAΡΚΕΤΑΚΙ

21.00 Μετεπιβίβαση, TONIA MAΡΚΕΤΑΚΙ

21.00 Τριάμιση λεπτά δεκα σφαίρες , JOHN CASSAVETES

Related stories

Οι Ανοιξιάτικες θεατρικές παραστάσεις μας περιμένουν!

  RADIO CITY THEAΤRE (Βασ.όλγας 11 Παρασκευοπούλου 9, Τηλ. 2313 254...

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...