HomeΘέματαΜετρώντας κεφάλια φοιτητών

Μετρώντας κεφάλια φοιτητών

Μετρώντας κεφάλια φοιτητών

Αν βγειτε σήμερα το μεσημέρι με το αυτοκίνητο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να είστε σίγουροι πως θα συναντήσετε τους φοιτητές και καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα της Τσιμισκή.

Αιτία αυτής της διαμαρτυρίας το ουσιαστικό λουκέτο που μπαίνει στο ΤΕΙ αφου 13 απο τα 25 τμήματα του καταργούνται ή συγχωνεύονται και μεταφέρονται στις Σέρρες και στην Φλώρινα ενώ 15.000 φοιτητές υποχρεούνται σε μετακόμιση στις δύο αυτές πόλεις αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με επιτυχία.

Κι όλα αυτά ενώ στη Σϊνδο το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διαθέτει ήδη μια έκταση 5.000 τμ, με πλήρη εκπαιδευτικό και επιστημονικό εξοπλισμό και καθηγητές.

Μια αλλαγή κρύβει πάντα μια νέα κατάσταση για όλους. Το θέμα όμως με το σχέδιο Αθηνά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν ακούγεται ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών να αναφέρεται στην σημασία της παρουσίας του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Καραμανλή τζούνιορ, ο οποίος φέρεται να επηρέασε το Υπουργείο σε σχέση με τη μετακόμιση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες. Βέβαια ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Κι όμως αυτό το βίντεο παραμένει αδιάψευτος μάρτυρας.

Οι τοπικοί εκπαιδευτικοί φορείς των Σερρών ονειρεύονται λοιπόν ανάπτυξη και μπίζνες στις Σέρρες μετρώντας κεφάλια φοιτητών!

Το ίδιο και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ , ο οποίος αναρωτιέται Θα λυπηθούμε τη Θεσσαλονίκη? και ορέγεται ήδη τη νέα καταναλωτική ανάπτυξη των Σερρών χάρη στους φοιτητές που θα μετακομίσουν!

Κι όμως οι μαξιμαλισμοί του προέδρου του ΤΕΙ Σερρρών έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Ο Δήμαρχος Σερρών ήδη έχει δηλώσει δημόσια την αντίθεση του στο σχέδιο Αθηνά θεωρώντας πως η πόλη φιλοξενεί ήδη αρκετά τμήματα ΤΕΙ. Το αυτό λένε και οι ίδιοι οι καθηγητές του, όπως η δρ. Μ.Ε. Θεοδωρίδου, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών δηλώνει πως το campus του ΤΕΙ έχει όσους φοιτητές αντέχει!

Μετά απο όλα αυτά είναι να σε πιάνει κατάθλιψη με τα κριτήρια με τα οποία χάνεται άλλη μια ευκαιρία για μια σωστή και υγιή μεταρρύθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης. Περισσότεροι φοιτητές σε μια πόλη σημαινει περισσότερες καφετέριες! Τέτοια ανάπτυξη ονειρευόμαστε! Και οι όποιες αλλαγές γίνονται πάντα με παρασκηνιακές παρεμβάσεις θεσμικών φορέων και όχι με δημόσια διαβούλευση και μελέτη των δεδομένων της πραγματικότητας.

Ας μην μας κάνει εντύπωση λοιπόν που η Ελλάδα χάνει μια – μια τις ευκαιρίες της για να εξορθολογιστεί. Μόνο απο τύχη θα σωθούμε… 

 

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...