HomeMind the artΜουσικήΚωστής Μαραβέγιας

Κωστής Μαραβέγιας

(Maraveyas Ilegal)

“Η Εθνική μας περηφάνεια εξαντλήθηκε στο κεφάλι του Χαριστέα”

Εισαγωγή βαρετή. Ο καλλιτέχνης γνωστός. Ή σου αρέσει ή δεν σου αρέσει. Μάλλον σου αρέσει γιατί όπου παίζει γίνεται το αδιαχώρητο. Εμένα πάντως σίγουρα μου αρέσει. Τον πέτυχα μαζί με το συγκρότημα του το καλοκαίρι 2-3 φορές. Κάθε φορά και καλύτεροι. Κάθε φορά και πιο φωτεινοί. Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στο Block 33, παρέα με την Λόλα του. Και μάλλον θα είμαι εκεί να πέφτω χαμηλά μαζί της. Γιατί τελικά πιο ανθρώπινο είναι να πέφτεις από το να σηκώνεσαι.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στο Block 33. Τι θα παρουσιάσετε, τι περιμένετε να συναντήσετε και τι θα θέλατε να συναντήσετε.
Θα παίξουμε μουσική. Εγώ και άλλοι πέντε εξαιρετικοί ευγενείς μουσικοί. Θα τραγουδήσω αυτά που έχω γράψει και ότι άλλο με εμπνέει και σιγοτραγουδώ όταν ταξιδεύω. Δεν θα παρουσιάσω κάτι συγκεκριμένο. Νομίζω πως τώρα πια έχουμε γνωριστεί και αυτό που συμβαίνει στα live μου είναι οικείο και γνώριμο στο κοινό που έρχεται. Γεμίζω με αγάπη και αισιοδοξία για τη συνέχεια. Αυτό περιμένω και θα ήθελα να συναντήσω. Είναι πολύ ευχάριστες οι συναυλίες στη Θεσσαλονίκη. Είναι και η πόλη και το ταξίδι και οι άνθρωποι. Χαίρομαι που θα δω παλιούς φίλους.

Η Λόλα σαν φιγούρα φαντάζει στην εξέλιξη της οριακά τρομακτική. Αυτή είναι τελικά η φυσική εξέλιξη του συντρόφου που θα έχουμε δίπλα μας οριστικά και μόνιμα; 
Καθόλου τρομακτική. Εμείς γινόμαστε τρομακτικοί όταν δεν εξελισσόμαστε. Όταν μένουμε στάσιμοι και νωχελικοί. Η Λόλα αλλάζει και τρομάζει. Οι αλλαγές αν και πολλές φορές είναι σκληρές και αποδομούν, δεν θα έπρεπε να τρομάζουν αλλά να εμπνέουν δημιουργικότητα και αγάπη για τη ζωή. Είναι καλό να αλλάζουμε και όχι να μεταλλασόμαστε. 

Γιατί βιβλίο. Και γιατί τώρα που το χαρτί κατά τους ειδήμονες πνέει τα λοίσθια; 
Τα βιβλία, η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η φιλοσοφία, η ποίηση, είναι τα μόνα όπλα που έχουμε ενάντια στο φασισμό και τη μισαλλοδοξία. Νομίζω ήταν καλή η περίοδος για να εκδώσω μια μεγάλη ιστορία που δεν χωρούσε σε τραγούδια. Χώρεσε σε ένα μικρό βιβλίο που συνοδεύει το cd και έτσι γεννήθηκε η “Λόλα”. Όσο για το χαρτί έχει ωραία μυρωδιά και είναι σέξι.

Το Welcome to Greece αν και γράφτηκε Π.Π.Ο.Κ. (Προ Πλήρους Οικονομικής Κατάρευσης) εντούτοις αποδείχτηκε προφητικό. Τι είχατε δει να έρχεται;
Έβλεπα κάτι ανορθόδοξο. Λίγο πολιτισμό και πολλά λεφτά. Δανεικά. Λίγη ηθική και περίσσεια πονηριά. Για να μην μιλήσω για το χρηματιστήριο ή τους πολυδάπανους Ολυμπιακούς. Η Εθνική μας περηφάνεια εξαντλήθηκε στο κεφάλι του Χαριστέα και το δικό μας κεφάλι παρέμεινε ελαφρύ έως άδειο. Και ύστερα μια πολιτική-σόουμπιζ που διαχειρίστηκε τα πάντα σαν νεόπλουτος καταπιεσμένος τζογαδόρος τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ σήμερα είναι να πληρώνουν τη νύφη οι αδύναμοι.

Σε παλαιότερη συνέντευξη σας δηλώσατε: “Μου αρέσει το μπαστάρδεμα στην τέχνη και την ζωή”. Υπάρχει καλώς εννοούμενο “Μπαστάρδεμα”;
Δεν πιστεύω στην καθαρότητα φυλών,μουσικών ειδών, ομάδων και παρατάξεων. Τα πάντα είναι μπασταρδεμένα. Και αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά. Οπότε ναι. Το μπαστάρδεμα είναι πάντα ωραίο και καλό. Αρκεί “το νέο” που προκύπτει να μην ξεχνάει το παρελθόν του και τις πολλές καταβολές του.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Μου έρχονται πολλές ιδέες για μουσικές, για συναυλίες, για βιβλία, για παραστάσεις. Δεν ξέρω τι θα κάνω απ όλα. Πάσχω από δημιουργική ακράτεια. Οπότε ότι έρχεται τελευταίο χρονικά σαν ιδέα, αυτό υλοποιώ τελικά. 

Αν ο Κωστής Μαραβέγιας δεν είχε ασχοληθεί με την τέχνη, πως φαντάζεται τον εαυτό του;
Δεν ξέρω, πραγματικά. Δεν μπορώ να φανταστώ ακόμη και αν δεν γεννώ κάποια τέχνη να μην υπάρχει τέχνη στη ζωή μου. Δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς βιβλία μουσικές, κινηματογράφο. Δεν γίνεται αυτό. Μόνον έτσι νικάμε τη ζωώδη φύση μας και δεν γίνομαστε μισάνθρωποι. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Με πολιτισμό. Πολιτισμό και σκέψη. Αλλιώς θα καταντήσουμε ήρωες καταστροφής βγαλμένοι από μια playstation εποχή σκορπίζοντας βία και τρόμο σε ότι δεν θυμίζει τον εαυτό μας ή αυτό που φανταζόμαστε ότι είμαστε. Ας πάρουμε τον αντίθετο δρόμο. Αγάπη και αληλλεγύη. Αυτά μόνο.

Related stories

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου της Βιολέτας Λεμόνα Μήνας: Ιούλιος Μέρος:...

«Λάφυρο η ζωή» Ένα ντοκιμαντέρ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Μια ζεστή ματιά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μετά το...

Hit Man. Η ‘ανυπόκριτη’ γοητεία του Εκτελεστή.

Από το Γιώργο Καρακασίδη Ο Richard Linklater είναι ένας αυτοδημιούργητος...

Σήμερα η ανοιχτή εκδήλωση για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Δημαρχείο

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει απόψε στις 21:00 στο...

Η πολυβραβευμένη ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη “ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ” σε ελεύθερη προβολή

«ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ» μια ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη Μόνο αγάπη και...