HomeΘέματαInside View

Inside View

Inside View

Από την Γιώτα Κωνσταντινίδου

 

http://www.facebook.com/Thamyriades

 

Οι Θαμυριάδες, είναι ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο που αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. Έγιναν σε μια στιγμή έμπνευσης οι κόρες του μυθικού Θάμυρη και κατάφεραν να συμπεριλάβουν ένα ρεπερτόριο που απλώνεται από κλασικό και ροκ μέχρι ποπ και μιούζικαλ.

 

Γιατί επιλέξατε ένα όνομα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, τι συνδηλώσεις έχει για σας;

 

Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε το όνομα της ομάδας μας έχοντας ως δεδομένο ότι η ονοματοθεσία δίνει το στίγμα της κάθες ομάδας, καθορίζεται από αυτήν αλλά και την καθορίζει. Η αναζήτηση ονόματος μέσα από την αρχαία ελληνική μυθολογία λειτούργησε αρχετυπικά. Στο μύθο του Θάμυρη βρήκαμε στοιχεία που μας ταίριαζαν όσον αφορά την ενασχόλησή του με τη μουσική, την περιοχή όπου έδρασε και με μια μικρή επέμβαση το όνομά του έγινε δικό μας, γίναμε οι κόρες του.

 

Τοπική παράδοση και κλασικό ρεπερτόριο, συνδυάζονται;

 

Προσεγγίζουμε τη μουσική σαν ολότητα. Κάθε είδος είναι η έκφραση μιας έκφανσης της ζωής, της εποχής και του τόπου όπου τραγουδήθηκε. Η μουσική προσέγγιση που έχουμε ως φωνητικό σύνολο μέσα από την πολυφωνία βοηθά στο συνδυασμό των διαφορετικών ειδών.

 

Ξεκινήσατε ως παιδική χορωδία και καταλήξατε ενήλικο μουσικό συγκρότημα. Τελικά τα παιδικά όνειρα πραγματοποιούνται;

 

Στη δική μας περίπτωση, πιστεύουμε ότι τα όνειρα των ενηλίκων πραγματοποιούνται. Ως παιδιά δεν ονειρευόμαστε να κάνουμε ένα ενήλικο φωνητικό σύνολο. Το ονειρευτήκαμε ως ενήλικες και σε μια περίοδο γενικής δυστοκίας, το όνειρό μας φαίνεται να πραγματοποιείται.

 

Ένα συγκρότημα μόνο από γυναικείες φωνές που εξυπηρετούν διαφορετικές τονικότητες. Ποιες είστε; Που έγκειται η διαφορετικότητα;

 

Στον πυρήνα του φωνητικού μας συνόλου βρίσκεται η παρέα και η μεταξύ μας σχέση. Δε βρεθήκαμε μέσα από ακροάσεις αλλά μέσα από τη συναναστροφή και τις κοινές καταβολές στο χορωδιακό τραγούδι. Οι Θαμυριάδες προέκυψαν μέσα από τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας. Η καθεμία από εμάς έχει την επαγγελματική της δραστηριότητα και συνεισφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της.

 

Οι Θαμυριάδες επιβεβαιώνουν λίγο το moto της εποχής ισχύς εν τη ενώσει;

 

Το «ισχύς εν τη ενώσει» για εμάς είναι βίωμα. Κάθε μέλος είναι απαραίτητο και συνδράμει καθοριστικά στο αποτέλεσμα.

 

Κέντρο σας η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα ο Πολύγυρος Χαλκιδικής αυτό δυσκολεύει τη προσπάθειά σας να γίνετε ευρέως γνωστοί;

 

Καταρχήν το ότι βρισκόμαστε όλες στον Πολύγυρο μας έδωσε το χώρο και το χρόνο για να υπάρξουμε όλες μαζί και έχουμε τη δυνατότητα να βρισκόμαστε για τις πρόβες. Το να γίνουμε ευρέως γνωστές δεν είναι το ζητούμενό μας. Το προσπαθούμε στο βαθμό που λειτουργεί ως ανατροφοδότηση στην προσπάθειά μας. Άλλωστε στην εποχή μας οι γεωγραφικοί περιορισμοί έχουν αρθεί. Η σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το youtube είναι πολύ αποτελεσματικά μέσα προβολής.

Η μουσική έχει είδη, κατηγορίες, αναφέρεται σε ηλικίες; Ή «without music life would be a mistake» Nietzsche;

 

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Είναι γεγονός ότι η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι η αναπνοή μας, το περπάτημά μας, η φωνή μας. Ωστόσο ο καθένας αναζητά στη μουσική την έκφραση που καλύτερα του ταιριάζει και καμιά φορά όταν δε βρίσκει αυτό που έχει ανάγκη το δημιουργεί. Αυτή η ελευθερία αποτελεί μεγάλο κομμάτι της γοητείας της μουσικής.

 

Συναυλίες σε εξωτερικό και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας…Τι παίρνουν μαζί τους οι Θαμυριάδες στις αποσκευές και με τι επιστρέφουν;

 

Παίρνουμε μαζί μας την αγάπη μας για τη μουσική -που έχει αποτυπωθεί στο πρόγραμμα που κάθε φορά ετοιμάζουμε- και για τον τόπο μας που σε κάθε ευκαιρία χαιρόμαστε να προβάλουμε. Στις αποσκευές επιστρέφοντας φέρνουμε την εμπειρία της συναυλίας που είναι πάντα ξεχωριστή και πολλούς καινούργιους φίλους.

 

Πώς μπορεί να επιβιώσει ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο, όπως χαρακτηρίζεστε, σε ένα αδηφάγο εξελισσόμενο κοινό;

 

Εμείς θα καταθέτουμε τις μουσικές μας προτάσεις… Η αλήθεια είναι ότι από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας δεν είχαμε μια τόσο επιθετική αίσθηση για το κοινό… Απευθυνόμαστε σε ένα κοινό που εκτιμά την αισθητική μας και τη μουσική προσέγγιση που προτείνουμε. Αυτό που θα προσπαθούμε είναι να βελτιώνουμε την τεχνική μας και να εμπλουτίζουμε το ρεπερτόριό μας.

 

Οι Θαμυριάδες, τι σχεδιάζουν και τι προτείνουν για το μέλλον;

 

Έχουμε πολλά όνειρα για τη συνέχεια: Συμμετοχές σε μουσικές συμπράξεις και συνεργασίες με δημιουργούς είναι μερικά από τα πιο άμεσα σχέδιά μας.

Related stories

Φεστιβάλ Επταπυργίου: Πρεμιέρα με Ρεμπούτσικα, επί σκηνής 270 καλλιτέχνες

Επτά παραγωγές και 15 παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν συνολικά...

Τραπεζάκια έξω: 3 επιλογές για τα ανοιξιάτικα ποτά σου

Είμαστε έτοιμοι για την άνοιξη και όπως φαίνεται και...

Μια διαφορετική trattoria στα ανατολικά που δεν μοιάζει με τις άλλες

Το όνομά σημαίνει τηγάνι στα Ιταλικά – συνδυάζει την...

Το νεανικό ταβερνείο στην πόλη που έχει και δικό του κόμικ

Στην καρδιά των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται μια κρυμμένη...

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...