HomeΘέματαΗ ατζέντα του 2013

Η ατζέντα του 2013

Η ατζέντα του 2013

Είμαστε ήδη στην τρίτη ημέρα του 2013 και για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η φετινή χρονιά (εκτός απο νέους φόρους και απρόβλεπτα γεγονότα)…

Διεθνή έτη πολλά, Καβάφης όμως ένας!

Σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο το 2013 είναι η χρονιά του φιδιού. Αν και το φίδι ανήκει στον κύκλο της φωτιάς, ωστόσο η φετινή χρονιά θέλει το φίδι στο νερό άρα το γεγονός αυτό δεν θα προξενήσει μεγάλα προβλήματα στην ανθρωπινη μοίρα (καθησυχαστικό ακούγεται).

Για τον ΟΗΕ το 2013 είναι Διεθνές Έτος για την συνεργασία για το νερό. Με δεδομένη την χρησιμότητα του νερού στην καθηερινή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και το πόσο πολύτιμο είναι παντού το νερό αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Αντιθέτως για την ΕΕ το 2013 είναι ευρωπαϊκό έτος πολιτών, εορτάζοντας τα 20χρονα της θέσπισης της ιθαγένειας των πολιτών της ΕΕ στην συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πάλι ανακήρυξε το 2013 έτος πανανθρώπινης αλληλεγγύης.

Το 2013 όπως είναι φυσικό αποτελεί έτος επετειακό για πολλά σημαντικά γεγονότα. Έτσι για την Ελλάδα έχει ανακηρυχτεί ως έτος Καβάφη (για να τιμηθούν τα 80 χρόνια απο τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή). Για την Αυστρία πάλι είναι έτος Βάγκνερ μιας και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την γέννηση του. Για την Κύπρο είναι έτος Μακαρίου (100 χρόνια απο τη γέννηση του).


Ιστορικά – επετειακά

100 χρόνια απο την απελευθέρωση του Κιλκις και της μάχης του Λαχανά (Β Βαλκανικοί Πόλεμοι)

Επίσης άλλη μια επέτειος που θα συζητηθεί αρκετά είναι τα 90χρονα της ιστορικής συνθήκης της Λωζάνης. Υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 1923 και προσδιόρισε μια σειρά απο δεσμέυσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την μικρασιατική καταστροφή (ανταλλαγή πλυθυσμών, σύνορα, κ.α.)

Μιας που πιάσαμε τα ιστορικά να θυμίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη πέρυσι γιόρτασε τα 100χρονα απο την απελευθέρωση της αλλά η ιστορία δεν σταματάει εκεί. Έτσι για φέτος 4 σημαντικά γεγονότα με πολύ αίμα που έλαβαν χώρα στην Θεσσαλονίκη, 4 πολιτικές δολοφονίες που διαμόρφωσαν την ιστορία αξίζουν αναφοράς καθώς συμπληρώνονται: 100 χρόνια απο την δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α΄, 50 χρόνια απο την δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, 65 χρόνια απο την δολοφονία του Αμερικάνου δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Τα επετειακά δεν τελειώνουν ποτέ έτσι λέω να προχωρήσουμε σε πιο πρακτικά και μοντέρνα θέματα. Άντε τώρα να θυμάσαι ότι φέτος κλείνουν 200 χρόνια απο την έκδοση του Υπερηφάνια και Προκατάληψη της Τζειν Ώστιν ή 50 χρόνια απο την σπουδαία ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τίτλο “Έχω ένα όνειρο”. Ή ακόμα από την θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ Κένεντι, του περίφημου JFK.


Θα γίνουν φέτος…

Δύο χώρες αναλαμβάνουν την προεδρία της ΕΕ φέτος: Από σήμερα και μέχρι τις 30 Ιουνίου αναλαμβάνει η Ιρλανδία (δες το logo) ενώ στο 2ο εξάμηνο του 2013 την σκυτάλη παίρνει η Λιθουανία (η πρώτη χωρά της Βαλτικής που αναλαμβάνει την προεδρία).

Η Κροατία τον Ιούλιο του 2013 γίνεται και τυπικά μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΕΕ. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά εδώ και 32 χρόνια που μια χώρα εντάσσεται στην ευρωπαϊκή οικογένεια μόνη της. Η τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν η Ελλάδα το 1981.

Μια σειρά απο χώρες έχουν ήδη προγραμματίσει μέσα στο 2013 προώρες ή κανονικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Το Ισραήλ, η Ιταλία, ο Ισημερινός, η Ζιμπάμπουε και η Κένυα, το Ιράν, η Αυστρία, η Χιλή.

Ξεχωρίστή σημασία έχουν οι εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Γερμανία.

Στις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα στις 20/1 ανανεώνει τον όρκο του στο αμερικάνικο Σύνταγμα και αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ για την δεύτερη τετραετία του.

Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013 έχουν ανακηρυχτεί η Μασσαλία (Γαλλία) και το Κόζιτζε (Σλοβακία).

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας αναλαμβάνει το Μάριμπορ της Σλοβενίας. Το 2014 ο τίτλος θα ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη.

Αν ονειρεύεστε να πάτε στο Άμστερνταμ για να επισκεφτείτε τα περίφημα καφέ της κάναβης να ξέρετε πως τελικά ο Δήμαρχος άλλαξε άποψη και δεν θα απαγορεύσει τελικά την χρήση κάνναβης, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Μπρος στα τουριστικά συναλλάγματα τι είναι ο πόνος…

Η Κίνα σχεδιάζει φέτος την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Αντιθέτως η ΝΑΣΑ εγκαινιάζει το πρόγραμμα αποστολής (μη επανδρωμένης) στην Αφροδίτη και συνεχίζει το αντίστιχο πρόγραμμα στον Άρη.

Αν αγαπάτε τον αθλητισμό κλείστε θέση σε 5 μεγάλα ραντεβού :

α) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου (Βαρκελώνη Ιούλιος 2013)

β) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (Μόσχα Αύγουστος 2013)

γ) Ευρωμπάσκετ Ανδρών και Γυναικών (Γαλλία, Ιούλιος 2013 & Σλοβενία, Σεπτέμβριος 2013).

δ) Μεσογειακοί Αγώνες (Μερσίνη, Τουρκία, Ιούνιος 2013). Να σημειωθεί πως οι Μεοσγειακοί κανονικά θα γινόντουσαν σε Βόλο και Λάρισα αλλά η χώρα μας απέσυρε το ενδιαφέρον της για τη διοργάνωση λόγω κρίσης.

ε) Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Βραζιλία. Σάμπα, μπαλίτσα και ρυθμός για τις 8 πρωταθλήτριες εθνικές ομάδες του πλανήτη! Ουσιαστικά το μεγάλο test event για το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ του 2014 που θα γίνει στην Βραζιλία.

Μια σπουδαία έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 Μαρτίου 2013 στο V&A Museum, το σημαντικότερο μουσείο design και διακοσμητικής διεθνώς με θέμα την καλλιτεχνική διδαδρομή του Ντεϊβιντ Μπαουϊ

Τον Ιούλιο του 2013 η Μ. Βρετανία θα ζήσει την συγκίνηση να περιμένει το παιδί του πριγκηπικού ζεύγους Ουίλιαμ και Κεϊτ

Στις 7 Σεπτεμβρίου η ΔΟΕ στην σύνοδο που διοργανώνει στο Μπουένος Αίρες ανακοινώνει την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Τόκυο, Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη είναι οι τρείς υποψήφιες πόλεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Στήβεν Κινγκ θα παρουσιάσει στο κοινό το νέο του έργο με τίτλο Dr Sleep. Πρόκειται για την συνέχεια ενός προηγούμενου έργου του, της Λάμψης.

Related stories

Ο πρώτος ηλεκτρικός ανεμιστήρας που εμφανίστηκε στην Eλλάδα

Αργύρης Τσιάπος Όταν η πολλή ζέστη καθιστά το σπίτι δύσκολα...

Τέσσερις ιστορίες Ελλήνων ηθοποιών που κλέφτηκαν για να ζήσουν τον έρωτά τους

Αργύρης Τσιάπος Τα παλιά κακά χρόνια, τότε που οι γονείς...

Τα παιδικά μου καλοκαίρια στην Καλλικράτεια: Στα κεραμίδια της κυρίας Κωνσταντίας

Θυμάται και γράφει ο Χρήστος Σατανίδης Τα παιδικά μου καλοκαίρια,...

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν “Νόμπερ”

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν "Νόμπερ" (μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου) , Eκδόσεις:...