HomeΘέματαFuture Libraries

Future Libraries

Τι κάνει μια δημόσια βιβλιοθήκη μαγική; Θα το μάθουμε σε μερικές μέρες, στο τριήμερο 12-14 Νοεμβρίου (και μετά θα μπορούμε να το ζούμε καθημερινά!). Εκατοντάδες άτομα από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στο unconference και στις δεκάδες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 8 ανακαινισμένες βιβλιοθήκες. Ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, συντονιστής του Future Library, μας «βάζει» στο κλίμα λίγες μέρες πριν το συνέδριο του Future Library και μας αποκαλύπτει το μυστικό για μια επιτυχημένη σύγχρονη βιβλιοθήκη!

Ποια είναι η φιλοσοφία του Future Library μέσα σε λίγες λέξεις;
Δημιουργικότητα, καινοτομία, κοινωνικά δίκτυα. Το Future Library, του οποίου αποκλειστικός δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αυτό το καλοκαίρι διοργάνωσε σε συνεργασία με 72 Βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας και ανακαίνισε τα παιδικά τμήματα 8 Βιβλιοθηκών της Κεντρικής Μακεδονίας. Στις Βιβλιοθήκες αυτές διοργανώνουμε τώρα ένα μαραθώνιο δράσεων για παιδιά και πραγματοποιούμε ένα «διαφορετικό» συνέδριο Βιβλιοθηκών που απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους και την πολιτιστική κοινότητα του τόπου.

Αν μπορούσατε να σκεφτείτε μία ιδανική μέρα στη δημόσια Βιβλιοθήκη, πως θα την περιγράφατε;
Δε μας απασχολεί η μία ιδανική μέρα μέσα σε μια Βιβλιοθήκη, αλλά η ιδανική Βιβλιοθήκη κάθε μέρα. Αυτό το καλοκαίρι μπήκαν σε 72 Βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα πάνω από 26.000 παιδιά και το σημαντικότερο είναι, ότι επιστρέφουν εκεί
καθημερινά και δημιουργείται έτσι κουλτούρα Βιβλιοθήκης. Αυτή είναι η εικόνα μιας ιδανικής Βιβλιοθήκης.

Τι να περιμένoυμε από το συνέδριο του Future Library στις 14 Νοεμβρίου;
Ένα εναλλακτικό συνέδριο, μία ζωντανή και πάνω από όλα δημιουργική ατμόσφαιρα. Περιμένουμε 75 Βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα και πάνω από 350 δημιουργικούς ανθρώπους να γεμίσουν τους χώρους του Δημαρχείου. Θα μοιραστούν μαζί μας τα μυστικά τους κορυφαίοι επαγγελματίες του χώρου από το εξωτερικό, ενώ νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες που βρίσκουν εφαρμογή σε βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Είστε σε επικοινωνία με βιβλιοθηκονόμους από όλη την Ελλάδα. Ποιο είναι το feedback από όλους αυτούς;
Αυτό το διάστημα υπάρχει ένα τεράστιο δημιουργικό άγχος και θετική ενέργεια. Οι Βιβλιοθήκες απέδειξαν αυτό το χρόνο, ότι έχουν τις δυνατότητες να κάνουν με τα λίγα πολλά, έδωσαν διεξόδους σε προβλήματα και τώρα δείχνουν το δρόμο στα υπόλοιπα πολιτιστικά ιδρύματα πως μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Τα μελλοντικά σχέδια του Future Library;
Το πρόγραμμα του Future Library για το 2013 θα ανακοινωθεί επίσημα στο συνέδριο. Επιφυλάσσει πάρα πολλές συνεργασίες. Θα υποστηρίξουμε ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες για πρόσβαση στη μάθηση. Θα αναπτύξουμε media labs, τα οποία θα είναι μοντέρνοι και ελκυστικοί χώροι που θα παρέχουν τη δυνατότητα στον καθένα να πειραματιστεί με την τεχνολογία και κάθε μορφή τέχνης.

Τελικά τι χρειάζεται μια Βιβλιοθήκη για να θεωρηθεί επιτυχημένη;
Μία Βιβλιοθήκη θα πρέπει πρώτα να εμπιστευτεί τους ανθρώπους έξω από αυτήν, τη δημιουργικότητα, τις ιδέες και το φιλότιμό τους. Έτσι μόνο θα καταφέρει να εμπνεύσει την τοπική κοινωνία και να αποτελέσει τελικά σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης.

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...