HomeΘέματα"First we take Boston"

"First we take Boston"

First we take Boston

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2013 ο συνεργάτης μας Δημήτρης Μπούρας μετά από πρόσκληση που έλαβε από το Tufts University, The Institute for Global Leadership (Boston, USA) συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο 28th Annual EPIIC International Symposium on «Global Health and Security» και συγκεκριμένα στο πάνελ με θέμα Bystanders, Perpetrators and Survivors: A Global Health Perspective on Sexual Violence

 

 

Έτσι λοιπόν μέσα από τις φωτογραφίες του, μέσα από τις ιστορίες που μόνος του έζησε στην Αθηναϊκή Σαβάνα, μέσα από τα στοιχεία που συνέλεξε, μίλησε για την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Για την έκρηξη του HIV/AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, για την δομή και την οργάνωση της διακίνησης των ουσιών, για την πορνεία. Για τις γυναίκες χρήστριες που έκαναν πεζοδρόμιο για να εξασφαλίσουν την δόση τους και τις κοπέλες τρανσέξουαλ, οι οποίες με βάση μια καθαρά ψηφοθηρική υγειονομική διάταξη διασύρθηκαν και διώχθηκαν με τον χειρότερο τρόπο με κατηγορίες σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη, τις έκριναν προφυλακιστέες και αναρτούσαν τις φωτογραφίες τους στο ίντερνετ. Για την άρνηση των φαρμακείων του κέντρου να παρέχουν δωρεάν σύριγγες, όπως έκαναν παλιότερα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. 

Τέλος και πολύ απλά για το ότι η αύξηση των διαγνώσεων του HIV δεν έγινε αφορμή για εφαρμογή πολιτικής πρόνοιας και προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά το ακριβώς αντίθετο: έγινε αφορμή στιγματισμού και περιθωριοποίησης.

Μέρος της ομιλίας του Δημήτρη Μπούρα

 Τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί αλματώδης αύξηση διαγνώσεων θετικών στον ιό HIV μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών (ΧΕΝ*). Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά ο απόλυτος αριθμός των – θετικών στον HIV – ΧΕΝ ξεπέρασε την ομάδα που παραδοσιακά πλήττεται περισσότερο από την επιδημία στην Ελλάδα (τους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες – ΑΣΑ**).

 

Το επίκεντρο αυτής της αύξησης διαγνώσεων βρίσκεται η Αθήνα και συγκεκριμένα το κέντρο της πρωτεύουσας. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον τρόπο της χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.Η 'αγορά' των ναρκωτικών προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες με θαυμαστή ταχύτητα και όσο αποτελεσματικά, όσο κανένας άλλος κλάδος της οικονομίας.Στην πιάτσα έχουν έρθει φτηνά ναρκωτικά χαμηλής καθαρότητας και αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης που για να «φτιάξουν» τον κόσμο θα πρέπει να λαμβάνονται περισσότερες φορές την ημέρα. Σαν αποτέλεσμα το κέρδος του εμπόρου παραμένει υψηλό, ενώ δεν υπάρχουν (αποφεύγονται) οι ανεπιθύμητες τυχόν παρενέργειες, π.χ. 'overdose'
Αυτό σε συνδυασμό με την άρνηση των φαρμακείων του κέντρου να παρέχουν δωρεάν σύριγγες όπως έκαναν παλιότερα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, οδήγησαν τους χρήστες στο να μοιράζονται δόσεις και σύριγγες. Η εξάπλωση του HIV και της ηπατίτιδαςC ήταν απλά θέμα χρόνου.

 

 

Παράλληλα με αυτή την κατάσταση τον Μάιο του 2012 με βάση μια υγειονομική διάταξη που τέθηκε σε εφαρμογή από τον τότε Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, διώκονταν με τον χειρότερο τρόπο και οδηγούνταν στα αστυνομικά τμήματα οι γυναίκες χρήστριες που έκαναν πεζοδρόμιο για να εξασφαλίσουν τη δόση τους καθώς και οι τρανσέξουαλ που έκαναν πεζοδρόμιο. Τους γινόταν μαζικά ΤΕΣΤ για HIV, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γινόταν στον αξιωματικό υπηρεσίας και αν το αποτέλεσμα ήταν θετικό τους απήγγειλαν κατηγορίες για σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη, τις έκριναν προφυλακιστέες και αναρτούσαν τις φωτογραφίες τους στο ίντερνετ. Έτσι η αύξηση των διαγνώσεων του HIV δεν έγινε αφορμή για εφαρμογή πολιτικής πρόνοιας και προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά το ακριβώς αντίθετο: έγινε αφορμή στιγματισμού και περιθωριοποίησης.

 

Περίπου την ίδια περίοδο γνωρίζω τη θετική φωνή μέσα από τη δουλειά μου: μου ζητείται η συνεισφορά μου για την εξασφάλιση ειδών υγιεινής για την ανακαίνιση του ξενώνα άπορων οροθετικών στον Πειραιά.  Έτσι ξεκινά μια σχέση συνεργασίας με το σύλλογο των ανθρώπων που ζουν με HIV η οποία σε συνδυασμό με τη φωτογραφία ως μέσο καταγραφής της κοινωνικής κατάστασης και κοινωνικής καταγγελίας μας οδηγεί στην έκθεση των φωτογραφιών μου από το χώρο των ΧΕΝ και των τρανς της Αθήνας κατά τη διάρκεια τριήμερης εκδήλωσης υπό την αιγίδα του δήμου αθηναίων και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το AIDS.

 

 Σημείωμα από τον φωτογράφο

*Τα τελευταία +2 χρόνια, όποτε δεν λείπω, φορτώνομαι τον εξοπλισμό μου, καβαλάω το παπί μου και κατηφορίζω στην Αθηναϊκή Σαβάνα – το so called κακό κέντρο.

Ατελείωτες ώρες μοναξιάς και περιήγησης στους δρόμους. Ατελείωτες ώρες με τις σκέψεις σου να γίνονται ο μοναδικός και καλύτερος φίλος. Ατελείωτες ώρες και ατελείωτο και το υλικό – φωτογραφικό και όχι μόνον…

Related stories

The Bear. Στα άδυτα της κουζίνας.

γράφει ο Γιώργος Καρακασίδης Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5 ταινίες για τον Υγρό Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Υγρός στίβος περιλαμβάνει τα αθλήματα...

Ο Χάρης Βαρθακούρης στον Εξώστη

του Χρήστου Σατανίδη Ήθελα από καιρό τώρα να συνομιλήσω με...

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....