HomeΘέματαΦΕΣΤΙΒΑΛ INSPIRE 2012 THE WORLD IS NOT...

ΦΕΣΤΙΒΑΛ INSPIRE 2012 THE WORLD IS NOT ENOUGH

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ INSPIRE 2012 THE WORLD IS NOT ENOUGH

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΔΕΘ-HELEXPO

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «INSPIRE», ο νέος, ευέλικτος και εξωστρεφής θεσμός του Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εστιάζει στην παραγωγή και προβολή σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου μέσα από πρωτότυπες, συμμετοχικές και εκπαιδευτικές πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούνται ετησίως δύο διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να συνομιλήσουν με 100 (max) νέους δημιουργούς μέσα από ένα εργαστήριο μιας περίπου εβδομάδας.

Φέτος, οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες που θα διεξάγουν το εργαστήριο είναι ο Lionel Estève, γάλλος καλλιτέχνης που εδρεύει στο Βέλγιο, και ο Αλέξανδρος Τζάννης, Έλληνας με έδρα την Αθήνα. Ως γλώσσα επικοινωνίας ορίζονται τα αγγλικά, λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του εργαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε:

-διάλεξη των δύο κεντρικών καλλιτεχνών

-7ήμερο workshop με τους νέους καλλιτέχνες, οργανωμένους σε επιμέρους ομάδες, με επικεφαλής τους προσκεκλημένους δημιουργούς

-έκθεση του παραγόμενου στο workshop έργου στους χώρους του ΜΜΣΤ.

Η έκθεση έργων των δύο κεντρικών καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2012.

Οι συμμετέχοντες είναι σκόπιμο να είναι φοιτητές σχολών καλών τεχνών που διανύουν το τελευταίο έτος των σπουδών τους ή απόφοιτοι (έως 5 έτη από το έτος αποφοίτησής τους), και οι οποίοι πρωτίστως εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχικές, εργαστηριακές εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Oι δράσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό σε προκαθορισμένες ώρες και ημέρες, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου και ανταλλαγών ιδεών και πρακτικών.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

Ο κεντρικός κορμός των θεματικών που θα απασχολήσουν στο Inspire 2012 είναι:

Χρόνος και Μνήμη

Η λειτουργία, τα όρια, ο τρόπος ανάδυσης της μνήμης, αλλά και η σχέση της με την ιστορία θα είναι στο επίκεντρο του εργαστηρίου. Πιο ειδικά θα επιχειρηθεί μια εμβάθυνση στη σχέση του χρόνου, της μνήμης και της ιστορίας, καθώς και στην ενεργή σχέση των δημιουργών με την ιστορία και τις ιστορίες, όλα αυτά στη Θεσσαλονίκη ως πραγματικό και φανταστικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό προορισμό.

Σύμβολο και Μεταφορά

Για πολλούς φιλοσόφους, ο τρόπος που η συνείδηση ερμηνεύει τα σύμβολα είναι ο τρόπος που εκείνη υπάρχει. Μαζί με τη διερεύνηση για μια «ποιητική» της πράξης που θέτει τους όρους της ανανέωσης της θέλησης και της αναγέννησης της ελευθερίας, η κοσμική, η ονειρική και η ποιητική διάσταση του συμβόλου θα φωτίσουν το έργο των δύο καλλιτεχνών και θα πυροδοτήσουν εκ νέου τη σκέψη και την δημιουργικότητα των συμμετεχόντων στο εργαστήριο.

Αστερισμοί: Η Συλλογή

Σε συνέχεια της πραγμάτευσης των παραπάνω εννοιών και της προσωπικής αντιπαράθεσης των καλλιτεχνών με αυτές, ένα σώμα σημαντικών έργων προερχόμενων από τη μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ θα προστεθεί στο πλαίσιο εργασίας του φεστιβάλ. Επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής θα εμπλουτίσουν τον καλλιτεχνικό διάλογο και θα ενδυναμώσουν με καλλιτεχνικούς όρους το παραγόμενο έργο.

Σε γενικές γραμμές, το σύνολο της εμπειρίας μέσα στο μουσείο, στην πόλη, στο νοητό και πραγματικό πεδίο πώς μορφοποιείται μέσα στο παραγόμενο καλλιτεχνικό έργο; Οι ιδέες, τα κείμενα, οι εικόνες και οι έννοιες που θα τεθούν στο εργαστήριο, βρίσκονται στον πυρήνα μιας ποιητικής φιλοσοφίας που επιδιώκει να εμπνεύσει τους νέους δημιουργούς μέσα από μια δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία.

Προτείνοντας την επανεξέταση των ορίων της κατανόησης του εαυτού/ταυτότητας που μας κάνουν πιο ανθρώπινους, το εργαστήριο του Inspire 2012, με πυρήνα το έργο του Lionel Estève και του Αλέξανδρου Τζάννη, στοχεύει να διευρύνει τον ορίζοντα της καλλιτεχνικής πράξης και το νοητικό εύρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η διαδραστική διαδικασία και άμεση επαφή όλων των καλλιτεχνών μεταξύ τους μέσα στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ελπίζουμε να εντείνει ουσιαστικά το δημιουργικό κλίμα, σε πείσμα των καιρών.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο φεστιβάλ INSPIRE γίνονται δεκτές αιτήσεις καλλιτεχνών που φοιτούν στο τελευταίο έτος σε σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, ή είναι στο στάδιο των μεταπτυχιακών σπουδών, ή έχουν αποφοιτήσει τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αιτούντες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχικές, εργαστηριακές εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Η υποβολή φακέλου απαιτείται να περιλαμβάνει:

1. Φόρμα Συμμετοχής

Η φόρμα συμμετοχής διατίθεται μέσα από την ιστοσελίδα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: www.mmca.org.gr.

Σ’ αυτήν συμπληρώνονται τα προσωπικά στοιχεία του καλλιτέχνη, κείμενο του καλλιτέχνη σχετικά με το έργο του, καθώς και κείμενο εκδήλωσης ειδικού ενδιαφέροντος για το εργαστήριο. Γίνονται δεκτές και αιτήσεις καλλιτεχνικών ομάδων.

2. Οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς του καλλιτέχνη: έως δέκα (10) φωτογραφίες πρόσφατης δουλειάς σε ηλεκτρονική ή/και έντυπη μορφή μεγέθους Α4, με στοιχεία των έργων. Προαιρετικά, οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν και portfolio σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

-Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 13η Απριλίου 2012 (σφραγίδα ταχυδρομείου)

-Οι αιτήσεις παραδίδονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ή αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνσή του:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ)

54636 Θεσσαλονίκη

Με την ένδειξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛ INSPIRE»

-Ο φάκελος του καλλιτέχνη δεν επιστρέφεται, παρά μόνο αν ζητηθεί από τον ίδιο.

-Οι προτάσεις των καλλιτεχνών θα τεθούν υπόψη κριτικής επιτροπής που θα εξετάσει τη συμβατότητα των έργων προς το ύφος του Inspire 2012 και η οποία δεν υποχρεούται να αιτιολογήσει δημοσίως τις επιλογές της. Τα ονόματα των τελικών συμμετεχόντων θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του μουσείου, ενώ οι ίδιοι θα ειδοποιηθούν και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα έχουν δηλώσει.

Related stories

The Bear. Στα άδυτα της κουζίνας.

γράφει ο Γιώργος Καρακασίδης Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5 ταινίες για τον Υγρό Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Υγρός στίβος περιλαμβάνει τα αθλήματα...

Ο Χάρης Βαρθακούρης στον Εξώστη

του Χρήστου Σατανίδη Ήθελα από καιρό τώρα να συνομιλήσω με...

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....