HomeCinemaΕξώστης ΘΧόμπιτ : Ένα αναπάντεχο ταξίδι

Χόμπιτ : Ένα αναπάντεχο ταξίδι

Περιπέτεια φαντασίας, 2012, Η.Π.Α./ Νέα Ζηλανδία, 169 λεπτά

Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον

Παίζουν: Μάρτιν Φρίμαν, Ίαν Μακέλεν, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ

Ένα χόμπιτ, ο Μπίλμπο Μπάγκινς , ύστερα από τις πιέσεις του Γκάνταλφ και δεκατριών νάνων, αποδέχεται να συνεισφέρει στην απελευθέρωση του βασιλείου του Έρεμπορ από την κυριαρχία ενός τρομερού δράκου, του Νοσφιστή. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο θρυλικός πολεμιστής Θόριν Δρύασπις. Ξεκινούν, λοιπόν, ένα ταξίδι στη Μέση Γη διατρέχοντας τόπους επικίνδυνους που είναι γεμάτοι Τελώνια, Ορκ και φονικούς λύκους τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία, ώστε να φτάσουν στο Μοναχικό Βουνό και να ανακαταλάβουν το Βασίλειο.

Μία περίπου δεκαετία από τη μεγαλόπνοη τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ο Πίτερ Τζάκσον ξεκινά ένα νέο επικό –μανιχαϊστικό- παραμύθι σε τρία μέρη -βασισμένο και πάλι σε έργο του Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιν- με τίτλο Χόμπιτ που αποτελεί προοίμιο του Άρχοντα. Σε αυτό, κεντρικός ήρωας είναι ο Μπίλμπο Μπάγκινς, ένα μεσήλικο χόμπιτ με, κατά το ήμισυ, καταγωγή από το γένος των Τουκ.
Στην πρώτη ιδιότητά του οφείλεται η ηρεμία, η αγάπη για τη σπιτίσια ζωή, ο πρόσχαρος χαρακτήρας και η λογική αντιμετώπιση των καταστάσεων. Στη δεύτερη χρωστά την ονειροπόλα διάστασή του και μια υπολανθάνουσα περιπετειώδη ροπή. Έτσι, αν και εκ πρώτης όψεως δε διακρίνεται ο στέρεος ηρωισμός του, στην πορεία αποβαίνει καθοριστικότατη η συμβολή του. Στο χαρακτηρολογικό αντίποδα, στέκει ο Θόριν ο Δρύασπις. Ένας εκ γενετής πολεμιστής, κληρονόμος του Βασιλείου των Νάνων, τραχύς, ρωμαλέος, αλλά και δύσκαμπτος στη διαχείριση των ανθρώπων. Τις δύο ασυμβίβαστες προσωπικότητες θα κληθεί να φέρει εγγύτερα η Μοίρα, αλλά και ο συμβιβαστικός μάγος Γκάνταλφ με τη σοφία του.
Το πρώτο μέρος του «Αναπάντεχου Ταξιδιού» που αφιερώνεται στις απαραίτητες συστάσεις μυθολογίας, χαρακτήρων και γεγονότων διαδέχεται ένα φαντασμαγορικό δεύτερο που βρίθει από εντυπωσιακές σκηνές μάχης, όπως αυτή των δύο πέτρινων γιγάντων, τις οποίες ο Τζάκσον φέρνει σε πέρας με θαυμαστή ακρίβεια κινήσεων. Το σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του είδους, βέβαια, αποτελεί η πρώτη συνάντηση του Μπίλμπο με το περίεργο πλάσμα που αποκαλείται Γκόλουμ και το περίφημο χρυσό δαχτυλίδι. Μια σκηνή μακρόσυρτη η οποία πέρα από instant classic αποτελεί το κομβικό σημείο συνειδητοποίησης της ψυχικής δύναμης που κρύβει ο Μπίλμπο και την κινητήριο δύναμη προώθησης της πλοκής.

Related stories

The Bear. Στα άδυτα της κουζίνας.

γράφει ο Γιώργος Καρακασίδης Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5 ταινίες για τον Υγρό Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Υγρός στίβος περιλαμβάνει τα αθλήματα...

Ο Χάρης Βαρθακούρης στον Εξώστη

του Χρήστου Σατανίδη Ήθελα από καιρό τώρα να συνομιλήσω με...

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....