HomeΘέματαΑπομιμήσεις μιας ζωής: Αποσπάσματα ερωτικού λόγου

Απομιμήσεις μιας ζωής: Αποσπάσματα ερωτικού λόγου

Ο γκουρού Ρολάν Μπαρτ γράφει στα πολυδιαβασμένα Αποσπάσματα Ερωτικού Λόγου του: «Τι είναι αυτό πάνω στο αγαπημένο σώμα που προορίζεται να αποτελέσει για μένα φετίχ; [..] Ποια αντικανονική του λεπτομέρεια; Η κοψιά ενός νυχιού; Ένα δόντι λίγο σπασμένο και στραβό; Μια τούφα μαλλιά; Ο τρόπος που ανοίγουν τα δάχτυλα τη στιγμή της κουβέντας ή του καπνίσματος; Για όλες αυτές τις πτυχές του σώματος έχω τη διάθεση να πω ότι είναι αξιολάτρευτες. [..] Αυτό είναι! Αυτό ακριβώς είναι (που αγαπώ)!»

31 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση αυτού του αριστουργήματος αναρωτιόμαστε για ποιον έρωτα και για ποιον πόθο κάνει λόγο ο Μπαρτ. Ποιος είναι αυτός ο έρωτας που θα σε κάνει να καίγεσαι με όλο σου το είναι για λεπτομέρειες που άλλοι στην καλύτερη αγνοούν, στην χειρότερη απεχθάνονται ή απορρίπτουν. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω πως μπορεί η ομορφιά να είναι κάτι καθολικό και κοινά αποδεκτό για όλους, ενώ ταυτόχρονα υπακούει σε διάφορα και διαφορετικά κριτήρια. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να σου κάνει κλικ τώρα που είναι ψηλός ή εύσωμος και να μην σου κάνει αν ήταν κοντός ή οστεώδης.

Πόσο ιλουστρασιόν επιθυμούμε να είναι οι άλλοι στη ζωή μας; Εμείς με τη σειρά μας, όμως, πώς περιμένουμε να αντιμετωπιστούμε από τους άλλους; Θέλουμε κάποιον να μας αγαπά και να μας φροντίζει, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα αυτός ο κάποιος να είναι μοντέλο ή να έχει χρήματα ή κοινωνικό status. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις πως τόσες χιλιάδες χρόνια συνεχίζουν οι άνθρωποι να κρατούν δυο μέτρα και δυο σταθμά στις σχέσεις τους. Άλλο εμείς κι άλλο οι άλλοι. Κι αν άλλο εμείς, κι άλλο οι άλλοι πώς θα επέλθει αυτή η περιβόητη ένωση των δύο; Πώς το ερωτικό υποκείμενο του Μπαρτ θα αποκτήσει την ισχύ του μοναδικού χαρακτήρα;

Ερωτεύομαι σημαίνει δημιουργώ ένα χάσμα, έναν κενό χώρο, μια άβυσσο για μένα και τον άλλον, για τις ρωγμές μου και για τις δικές του ρωγμές. Ένας τέλειος άνθρωπος είναι σαν ένα αψεγάδιαστο βάζο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το γυαλίζεις πότε πότε να μην χαλάσει. Όμως ένας ατελής άνθρωπος, είναι σαν ένα βάζο που κάποτε έσπασε και το ξανακόλλησαν και μπορεί να ξαναέσπασε και να ξανακόλλησε κ.ο.κ. Ένα τέτοιο βάζο, θα έχει πολλές ιστορίες να σου πει. Θα έχει πολλά κοινά σημεία με εσένα, που είσαι ένας άλλος ατελής άνθρωπος. Και ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα να βρεθούν δυο βάζα που τα κοψίματα και τα σπασίματά τους να ταιριάζουν.

Ο Μπαρτ το εκφράζει αυτό αλλιώτικα, και σίγουρα καλύτερα από εμένα: «Στη ζωή μου συναντώ εκατομμύρια σώματα. Απ' αυτά μπορεί να ποθήσω κάποιες εκατοντάδες. Μα από τις εκατοντάδες αυτές, δεν αγαπώ παρά μονάχα ένα. Ο άλλος με τον οποίο είμαι ερωτευμένος, μου ορίζει την ειδοποιό διαφορά του πόθου μου». Είναι ο εκάστοτε Άλλος που ορίζει το γούστο μου.

Αν δεν είναι ο Άλλος, τότε δεν είναι έρωτας.

Υγ. 1. Ο Μπαρτ συνομιλεί με μια σειρά από λογοτεχνικούς ήρωες. Γιατί να τους διαβάζουμε, όμως, στο χαρτί; Γιατί να μην πάρουμε λίγο από όχι την όρεξή τους, αλλά από την πείνα τους για ζωή; Όπως λέει κι ο Ρίτσος στον Σάρκινο Λόγο του «Τι όμορφη που είσαι. Με τρομάζει η ομορφιά σου. Σε πεινάω. Σε διψάω. Σου δέομαι: κρύψου• γίνε αόρατη για όλους• ορατή μόνο σ᾿ εμένα• καλυμένη απ᾿ τα μαλλιά ως τα νύχια των ποδιών με σκοτεινό διάφανο πέπλο διάστικτο απ᾿ τους ασημένιους στεναγμούς εαρινών φεγγαριών». Η πείνα είναι κινητήριος δύναμη, ο λιμός είναι απελπισία.

Υγ.2. Το α' πληθυντικό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος να μιλήσω προσωπικά αλλά να καλέσω κι άλλους μαζί μου σε επικοινωνία. Δεν επαναστατώ, όπως θα το ήθελε ο Μπαρτ, και δεν προτάσσομαι ως ταγός – ακόμη κι αν γίνει ένα τέτοιο κίνημα μπαρτικό/ερωτικό.

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...