HomeMind the artΜουσικήBuena Vista Social Club

Buena Vista Social Club

Το Buena Vista Social Club υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά member clubs της Αβάνα τη δεκαετία του ’40 και τόπος συνάντησης για μερικούς από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της εποχής. Όταν μετά από 50 χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το club έκλεισε οριστικά ο διάσημος αμερικανός κιθαρίστας Ry Cooder και ο κουβανός μουσικός Juan de Marcos Gonzales εμπνεύστηκαν την Buena Vista Social Club, μία μπάντα από παραδοσιακούς κουβανούς μουσικούς, μερικοί από τους οποίους υπήρξαν πρωτοστάτες στη σκηνή του θρυλικού club όταν αυτό βρισκόταν στο απόγειο της επιτυχίας του.Tώρα η ORQUESTA BUENA VISTA SOCIAL CLUB επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στο Ιβανώφειο. Αυτή την φορά με την προσθήκη της σπουδαίας Omara Portuondo στα φωνητικά και τα αυθεντικά μέλη Jesus Aguaje Ramos, Barbarito Torres καιGuajiro Mirabel να συνοδεύονται από την αφρόκρεμα των νέων Κουβανών Μουσικών.

Σε τι φάση βρίσκεστε ως συγκρότημα αυτό τον καιρό;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περιοδεία στην Ευρώπη.

Ποιό είναι αυτό το μυστικό συστατικό στη μουσική της Κούβας, που κάνει τους ανθρώπους να την αγαπάνε από την πρώτη στιγμή;
Ο κόσμος αγαπάει τα γρήγορα κομμάτια, που σε κάνουν να θέλεις να χορέψεις, τα boleros να ερωτευτείς ή να σκεφτείς τους αγαπημένους σου. Στην πραγματικότητα, η μουσική αυτή αγγίζει την ψυχή σου.

Πείτε μας κάποια λόγια σχετικά με τη δημιουργία της ταινίας; Πώς τα βλέπετε όλα αυτά, τόσα χρόνια μετά;
Ήταν κάτι ξεχωριστό. Το διασκεδάσαμε πραγματικά αφού ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή όταν το συνεργείο της ταινίας κινηματογράφησε τις συναυλίες στο Άμστερνταμ και στη Νέα Υόρκη.

Πώς επικοινωνείτε με το ακροατήριό σας; Θα περιγράφατε αυτού του είδους την επικοινωνία ως αμφίδρομη;
Η μουσική είναι το μέσο, και αυτή επικοινωνεί για εμάς, αυτή είναι και η ομορφιά της. Δεν χρειάζεται να καταλάβεις του στίχους, αφού υπάρχει το συναίσθημα.

Πώς θα περιγράφατε την Παγκόσμια Κρίση; Θεωρείτε ότι είναι μόνο οικονομική ή ότι έχει και πιο ανθρωπιστικές προεκτάσεις;
Φυσικά και έχει και άλλες προεκτάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει φαγητό για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη, αλλά δεν πηγαίνει σε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται. Τα αποτελέσματα της κρίσης, γίνονται αισθητά μέσα στην κοινωνία.
Ας υποθέσουμε ότι θα μπορούσατε να γίνετε Θεοί για μια ημέρα. Τι θα αλλάζατε στον κόσμο και γιατί
Χμμ, καλή ερώτηση! Θα ξεκινούσαμε με το να σταματήσουμε τους ανθρώπους από το να υποφέρουν, θα σταματούσαμε τους πολέμους, θα εξασφαλίζαμε αρκετό φαγητό για όλους, καθαρό νερό… Θα υπήρχε πολύ δουλειά να κάνουμε!

Τι αισθάνεστε όταν παίζετε μουσική; Είναι αυτή η πραγματική ελευθερία;
Όταν παίζουμε σκεφτόμαστε τη μουσική καθώς και τα συναισθήματα που θέλουμε να απεικονίσουμε και φυσικά βλέπουμε το κατά πόσο αυτό φτάνει στο κοινό.
Επιστρέφετε στην Ελλάδα! Τι να περιμένουμε στις προσεχείς συναυλίες από εσάς;

Πάντα περνάμε πολύ καλά όταν παίζουμε στην Ελλάδα, το κοινό είναι πάντα πολύ δεκτικό στην μουσική μας. Ελπίζουμε ότι όλοι σας θα τις ευχαριστηθείτε με το παραπάνω!

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...