HomeMind the artΜουσεία - ΓκαλερίΑφιέρωμα στην Coco Chanel

Αφιέρωμα στην Coco Chanel

30.05 – 22.06.2013

ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εγκαίνια Πέμπτη 30 Μαΐου 2013, 19.00 – 23.00

Συμμετέχουν οι Εικαστικοί: Μανώλης Aναστασάκος, Βάσω Βούλγαρη, Γιάννης Διαμάντης, Μάριος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Ζουρούδης, Κalos&Klio, Μαρία Καραχρήστου, Χάρης Κοντοσφύρης, Φώτιος Μπάλας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Νίκος Τριανταφύλλου, Έλλη Χρυσίδου

Και οι Σχεδιαστές Μόδας: Δάφνη Βαλέντε, Μάκης Τσέλιος, Κωνσταντίνος Τσιγαρός

COCO ΣΑΝ ΕΚΕINH

Style is the difference,

a way of doing,

a way of being done.

Bukowski

Σ` αυτές τις μέρες κρίσης, πολιτικής, κοινωνικής και κυρίως προσωπικής, όπου οι αξίες και οι παγιωμένες αντιλήψεις καταρρέουν, ευκαιρία είναι να αναθεωρηθούν τα μέχρι πρότινος συγκεκριμένα μοντέλα στάσεως ζωής και να δοθεί βαρύτητα στα σημαντικά.

Η ποιότητα, η κομψότητα, το στυλ, δεν είναι ζητήματα που απαιτούν ιδιαίτερη οικονομική άνεση. Απαιτούν όμως κοινωνική και πολιτιστική καλλιέργεια, απαιτούν ευγένεια ψυχής και μέτρο. Απαιτούν δουλειά, κόπο, βιβλία, πολλά βιβλία. Απαιτούν ανοιχτά μάτια, αυτιά και ορθάνοιχτες καρδιές. Απαιτούν μύτη. Να οσφρανθούμε καινούριες, πρωτότυπες λύσεις, οράματα-αρώματα.

Στην παρούσα έκθεση επιχειρείται να μελετηθεί ένα σύμβολο της μόδας, η Coco Chanel. Το τόλμημα έγκειται στο να αποδoθεί μια αρχειακή συλλογή αισθήσεων. Οι καλλιτέχνες καλούνται να αποδώσουν την αίσθηση που έχουν για τα συνώνυμα αυτού του προσώπου, της Coco.

Ποια είναι τα συνώνυμα;

Πώς μπορεί κάποιος να απο-δώσει την αίσθηση της ΚΟΜΨΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ,ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ που δεν συνδέεται με το χρήμα αλλά με τη γενικότερη φιλοσοφία ζωής;

Η καμέλια, μια σειρά πέρλες, ένα λευκό πουκάμισο, προσοχή στη ραφή. Προσοχή όχι στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα των υλικών. Εμμονή με την τελειότητα. Συνέπεια. Δουλειά, πολλή δουλειά. Πέντε σταγόνες άρωμα.

Η Coco αποτελεί σύμβολο κομψότητας και εξαιρετικής ευφυΐας. Απεγκλώβισε τις γυναίκες από στερεότυπα επανεφευρίσκοντας τη θηλυκότητα, την πολυτέλεια, την κομψότητα μέσα από προοδευτικές σχεδιαστικές προτάσεις, τολμηρές για την εποχή, αλλά πάντα με τρομερή αισθητική. Έδωσε έμφαση στο απλό, το ουσιαστικό και το επεξεργάστηκε με υπομονή ώρες. Το ρούχο αντιμετωπίστηκε από εκείνη σαν προέκταση όχι μόνο του σώματος αλλά και του γυναικείου μυαλού. Η γυναίκα χειραφετήθηκε και η Coco έκλεψε από την αντρική γκαρνταρόμπα το κουστούμι, αλλά στόλισε τα ρούχα της με καμέλιες. Έκοψε τα μαλλιά της κοντά, φόρεσε όμως μπαλαρίνες. Επανεφηύρε την κομψότητα μέσα από την άνεση και την απλότητα. Έδωσε στη γυναίκα ένα κέλυφος δύναμης συγκερασμένο πάντα με θηλυκότητα και υπόγειο, εσωτερικό ερωτισμό.

Το παντελόνι, το σακάκι, αντρικά αξεσουάρ, το μικρό μαύρο φόρεμα, η καμέλια, οι πέρλες, τα τρία βασικά της χρώματα το μαύρο, το λευκό, το σομόν. Πολλές αλυσίδες, πλεγμένες συχνά με δέρμα. Ένας ερωτισμός ευφυής κι ανάλαφρος.

Ιδέα-επιμέλεια

Mαρία Καραχρήστου Εικαστικός – Kαλών Τεχνών Φλωρεντίας,

Msc στον Aρχιτεκτονικό Σχεδιασμό ΠΘ

Χωροθετική επιμέλεια 

Αθανάσιος Οικονόμου Αρχιτέκτων Μηχανικός -Πτυχιούχος Α.Π.Θ.-Diploma of Higher Education in Architecture, University of Portsmouth, UK.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

T. +30 2310 240416

Related stories

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου

Χαλαρό απόγευμα καλοκαιριού στην Πλατεία Ναυαρίνου της Βιολέτας Λεμόνα Μήνας: Ιούλιος Μέρος:...

«Λάφυρο η ζωή» Ένα ντοκιμαντέρ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Μια ζεστή ματιά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μετά το...

Hit Man. Η ‘ανυπόκριτη’ γοητεία του Εκτελεστή.

Από το Γιώργο Καρακασίδη Ο Richard Linklater είναι ένας αυτοδημιούργητος...

Σήμερα η ανοιχτή εκδήλωση για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Δημαρχείο

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει απόψε στις 21:00 στο...

Η πολυβραβευμένη ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη “ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ” σε ελεύθερη προβολή

«ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ» μια ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη Μόνο αγάπη και...