HomeCinema5+1 Ταινίες που έρχονται στις αίθουσες το...

5+1 Ταινίες που έρχονται στις αίθουσες το καλοκαίρι του 2023

από τον Λάζαρο Γεροφώτη

Το καλοκαίρι έφτασε, φεύγουν επιτέλους οι βροχές και τα θερινά σινεμά επιτέλους άνοιξαν τις οθόνες τους και μας περιμένουν για όμορφες νύχτες με φεγγάρια. Και τι να πρωτοδείς; Κλασικές ταινίες και επανεκδόσεις; Νέο ελληνικό κινηματογράφο; Γαλλικές και ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς που πέρασε ή μήπως blockbuster που τα περιμένει μία μεγάλη μερίδα του κοινού και οι αιθουσάρχες για να κόψουν εισιτήρια; Επιλέξαμε και σας προτείνουμε 5+1 ταινίες που έρχονται σε πρώτη προβολή στις αίθουσες το καλοκαίρι του 2023.

 

  1. Asteroid City

Το Asteroid City (από 22 Ιουνίου στους κινηματογράφους στην Ελλάδα), διαδραματίζεται σε μια φανταστική αμερικανική πόλη της ερήμου περίπου το 1955.  Ο πολυβραβευμένος και μοναδικός Wes Anderson (Grand Budapest Hotel, Fantastic Mr. Fox, Moonrise Kingdom) επιστρέφει 2 χρόνια μετά το “The French Dispatch” (2021) με μία ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών και άφησε διχασμένους τους κριτικούς. Από την άλλη οι θεατές στις Κάννες έδωσαν ένα δυνατό stading ovation (πάνω από 6 λεπτά).

Σύνοψη: Το δρομολόγιο ενός συνεδρίου νεαρών παρατηρητών ουράνιων σωμάτων (που διοργανώθηκε για να συγκεντρώσει μαθητές και γονείς από όλη τη χώρα για υποτροφίες σε έναν επιστημονικό διαγωνισμό) αναστατώνεται θεαματικά από γεγονότα που αλλάζουν τον κόσμο.

Σκηνοθεσία: Wes Anderson

Σενάριο: Wes Anderson, Roman Coppola

Μουσική σύνθεση: Alexandre Desplat

Διέυθυνση Φωτογραφίας: Robert D. Yeoman

Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Σουόρτσμαν, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Τομ Χανκς, Τζέφρι Ράιτ, Τίλντα Σουίντον, Μπράιαν Κράνστον, Έντουαρντ Νόρτον, Έιντριεν Μπρόντι, Λιβ Σράιμπερ, Χόουπ Ντέιβις, Στίβεν Παρκ, Ρούπερτ Φρεντ, Μάγια Χοκ, Στιβ Καρέλ, Ματ Ντίλον, Χονγκ Τσάου, Γουίλεμ Νταφόε, Μάργκοτ Ρόμπι, Τόνι Ρεβολόρι, Τζέικ Ράιαν, Τζεφ Γκόλντμπλουμ

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ/ΒΡΑΒΕΙΑ:
Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 2023

 

 

  1. Elemental

Σε παραγωγή Walt Disney Pictures και Pixar Animation Studios το Elemental έρχεται ως το δυνατό χαρτί για τις animation ταινίες του καλοκαιριού. Η επιλογή της, ως ταινίας λήξης του φετινού Φεστιβάλ των Καννών (4η φορά μετά το Up, το Inside Out και το Soul, που συμμετέχει μία ταινία της Disney/Pixar στις Κάννες) δείχνει πως πρόκειται για ακόμη μία ταινία/animation της Pixar που δεν μένει μόνο στην διασκέδαση μικρών και μεγάλων, αλλά έχει και έναν “εκπαιδευτικό” χαρακτήρα. Στην Ελληνική μεταγλώττιση συμμετέχουν η Κλέλια Ανδριολάτου και ο Ορέστης Χαλκιάς (Maestro in Blue). Πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 16 Ιουνίου.

Σύνοψη: Μια νέα πρωτότυπη ταινία που μεταφέρει τους θεατές σε ένα ξεχωριστό μέρος που ονομάζεται Πόλη των Στοιχείων, όπου σε αυτή ζουν και εργάζονται πολλά στοιχεία.  Ο αέρας, η γη, το νερό και η φωτιά. Η Πόλη των Στοιχείων εμπνέεται από μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και αγκαλιάζει τη συνεισφορά που έχει η κάθε κοινότητα των διαφορετικών στοιχείων σε αυτή, από γιγάντια κτίρια σαν πεύκα και ουρανοξύστες με καταρράκτες έως ένα γήπεδο σε σχήμα ανεμοστρόβιλου με το όνομα Το Στάδιο του Κυκλώνα.

Σκηνοθεσία: Peter Sohn

Σενάριο: John Hoberg, Kat Likkel, Brenda Hsueh

Με τις φωνες (στην αγγλική έκδοση): Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie Del Carmen

ΦΕΣΤΙΒΑΛ/ΒΡΑΒΕΙΑ:

Ταινία λήξης του Φεστιβάλ Καννών 2023

 

  1. Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου

Κάνοντας την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ των Καννών το τελευταίο κεφάλαιο του αγαπημένου σε όλο τον κόσμο Indiana Jones, έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 29 Ιουνίου. Στην προβολή της ταινίας στις Κάννες ο Harrison Ford συγκινημένος δέχτηκε το χειροκρότημα του κοινού για πάνω από 5 λεπτά και έλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα – έκπληξη από το Φεστιβάλ για το σύνολο της καριέρας του.

Σύνοψη: Στην 5η κατά σειρά ταινία ο Χάρισον Φορντ επιστρέφει στον ρόλο του θρυλικού ήρωα αρχαιολόγου, ενώ η Φοίβη Γουόλερ-Μπριτζ υποδύεται την εγγονή του που τον εμπνέει και τον πείθει να αναλάβει την μυστηριώδη υπόθεση ενός τρένου από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η πολυαναμενόμενη τελευταία ταινία του εμβληματικού franchise – μία μεγάλη κινηματογραφική περιπέτεια γυρισμένη σε όλο τον κόσμο.

Σκηνοθεσία: James Mangold

Σενάριο: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, David Koepp

Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Karen Allen, Mads Mikkelsen, Thomas Kretschmann, Antonio Banderas

ΦΕΣΤΙΒΑΛ/ΒΡΑΒΕΙΑ:

Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών 2023

 

  1. Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση (Μέρος Πρώτο)

Το 1ο μέρος του τελευταίου κεφαλαίου των Επικίνδυνων αποστολών. Η έβδομη κατά σειρά ταινία του franchise που ξεκίνησε στο μακρινό 1996, υπόσχεται πολύ δράση και φυσικά επικίνδυνες και εντυπωσιακές σκηνές με τον Τομ Κρουζ στον ρόλο του πράκτορα της IMF, Ήθαν Χαντ, να κάνει για ακόμα μία φορά τον stuntman σε όλες τις σκηνές του. Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες στις 13 Ιουλίου.

Σύνοψη: Ο Ethan Hunt (Tom Cruise) και η ομάδα του ΔΝΤ ξεκινούν την πιο επικίνδυνη αποστολή μέχρι τώρα: να βρουν ένα νέο, τρομακτικό όπλο που απειλεί όλη την ανθρωπότητα, προτού πέσει σε λάθος χέρια. Η μοίρα του κόσμου και ο έλεγχος του μέλλοντος διακυβεύονται, σκοτεινές δυνάμεις από το παρελθόν του Ίθαν πλησιάζουν και μια θανατηφόρα κούρσα σε όλο τον κόσμο ξεκινά. Αντιμέτωπος με έναν μυστηριώδη, παντοδύναμο εχθρό, ο Ίθαν αναγκάζεται να συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικό από την αποστολή του, ούτε καν οι ζωές όσων ενδιαφέρεται περισσότερο.

Σκηνοθεσία: Christopher McQuarrie

Σενάριο: Bruce Geller, Erik Jendresen, Christopher McQuarrie

Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Simon Pegg

 

  1. Barbie

H Greta Gerwig μετά τα Οσκαρικά Little Women και Lady Bird ανέλαβε να σκηνοθετήσει την πρώτη live-action ταινία Barbie (μετά από αμέτρητες animation ταινίες με την πιο διάσημη κούκλα του πλάνητη), όπου μαζί με τον επίσης Οσκαρικό σύζυγο της, Noah Baumbach (Marriage Story, The Squid and the Whale) συνυπογράφουν το σενάριο και με πρωταγωνιστές την υποψήφια για Όσκαρ Margot Robbie (Bombshell, I, Tonya) και τον υποψήφιο για Όσκαρ Ryan Gosling (La La Land, Half Nelson) ως Barbie και Ken αντίστοιχα, έρχονται στις αίθουσες στις 20 Ιουλίου για να τα κάνουν όλα ροζ. Ένα δυνατό κάστ με πολλές Barbie και πολλούς Ken.

Σύνοψη: Το να ζεις στη Barbie Land σημαίνει να είσαι τέλειο ον σε ένα τέλειο μέρος. Εκτός κι αν έχετε μια πλήρη υπαρξιακή κρίση. Ή είσαι Κεν.

Σκηνοθεσία: Greta Gerwig

Σενάριο: Greta Gerwig, Noah Baumbach

Πρωταγωνιστούν: Margot Robbie, Ryan Gosling, Dua Lipa, Helen Mirren, John Cena, Will Ferrell, Emma Mackey, Michael Cera, America Ferrera, Ncuti Gatwa, Emerald Fennell

 

  1. Oppenheimer

Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης Christopher Nolan, όπου σχεδόν πάντα φέρνει κάτι νέο, πρωτότυπο και με τη δική ταυτότητα στο “εμπορικό” σινεμά (Dunkirk, Interstellar, Inception, The Prestige, Memento, Batman Begins, The Dark Knight), 3 χρόνια μετά το “Tenet”, επιστρέφει με μία βιογραφία αυτή τη φορά, του ανθρώπου που εφηύρε την ατομική βόμβα, του Αμερικάνου επιστήμονα J. Robert Oppenheimer. Στον ρόλο του Oppenheimer ο χαμαιλέοντας σε μικρούς και μεγάλους ρόλους Cillian Murphy, γνωστός στο ευρύ κοινό από την ταινία του Danny Boyle “28 μέρες μετά” (2002) και την σειρά “Peaky Blinders” και συχνός συνεργάτης του Nolan σε Β’ και Γ’ ρόλους στις προηγούμενες ταινίες του. Το τρέιλερ δείχνει εντυπωσιακό, οι λάτρεις των ταινιών του Nolan την περιμένουν με αγωνία, με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο να δηλώνει πριν λίγες μέρες: “Στην πραγματικότητα έγραψα το Oppenheimer σε πρώτο πρόσωπο, κάτι που δεν έχω ξανακάνει… Αυτή είναι μια ιστορία που βιώνεις μαζί του – δεν τον κρίνεις. Είστε αντιμέτωποι με αυτά τα ασυμβίβαστα ηθικά διλήμματα μαζί του”. Η ταινία θα είναι η πρώτη ακατάλληλη (άνω των 18 ετών) του σκηνοθέτη μετά το “Insomnia” (2002). Η ταινία είναι γυρισμένη σε IMAX φιλμ 65mm. Στις 24 Αυγούστου στους κινηματογράφους στην Ελλάδα.

Σύνοψη: Αυτή είναι η ιστορία του θεωρητικού φυσικού J. Robert Oppenheimer, ο οποίος θεωρείται ως ο “πατέρας” της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σκηνοθεσία: Christopher Nolan

Σενάριο: Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin

Πρωταγωνιστούν: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Gary Oldman, Josh Hartnett, Kenneth Branagh, Rami Malek

 

 

 

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....