HomeCinema46ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας -...

46ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας – Τα βραβεία

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

 Το 46ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης το βράδυ της Κυριακής 10/9/2023 και την ανακοίνωση των νικητών.

Το Χρυσό Διόνυσο καλύτερης ταινίας στο Εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, απέσπασε η ταινία Αρκουδότρυπα των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου (από τις ταινίες που ξεχώρισε ο Εξώστης). Επίσης, απέσπασε το βραβείο Γυναικείας ερμηνείας η Χαρά Κυριαζή.

Το σκεπτικό της επιτροπής του Εθνικού διαγωνιστικού (Λευτέρης Χαρίτος, Alexia Roider, Μένιος Δελιοτζάκης, Αλεξάνδρα Ματθαίου, Ασημίνα Προέδρου) για την βράβευση της Αρκουδότρυπας είναι:

“Μια ανεξάρτητη ταινία που μας έκλεψε την καρδιά καταφέρνοντας με τα μέσα που είχε να θίξει σημαντικά ζητήματα παραμένοντας διεισδυτική, αυθεντική και γενναία. Ξεφεύγοντας από τις στερεότυπες καταγραφές της ελληνικής επαρχίας με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στο ελληνικό σινεμά, οι δημιουργοί κέρδισαν ένα μεγάλο στοίχημα.  Μια ταινία με τολμηρές υφολογικές αντιθέσεις, φυσικότητα και πολυπλοκότητα χαρακτήρων, και δύο κεντρικές ηρωίδες που μας κρατάνε σε εγρήγορση παρά τη μεγάλη διάρκεια της ταινίας. Μέχρι τους τίτλους τέλους, το συναίσθημα αναβλύζει συνεχώς μέσα από μια υπενθύμιση: το σινεμά είχε και θα έχει πάντοτε ανάγκη από αληθινές και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες”.

Μαζί με το Χρυσό Διόνυσο η ταινία απέσπασε από τη Φίνος Φιλμ χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, από την ΕΡΤ χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και  από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ.

Τον Αργυρό Διόνυσο – Βραβείο Σκηνοθεσίας “Τώνια Μαρκετάκη”, απέσπασε η ταινία Αέρολιν του Αλέξη Κουκιά-Παντελή (Από τις ταινίες που ξεχώρισε ο Εξώστης).

Σκεπτικό επιτροπής: “Για την εξαιρετική καθοδήγηση της ηθοποιού, τον σφικτό ρυθμό και όλα τα στοιχεία που τόσο αβίαστα την συνθέτουν, ξεχωρίσαμε την ταινία που κατάφερε να μας μεταδώσει επιτυχημένα και με χιούμορ, την καθημερινή αγωνία της ηρωίδας για επιβίωση στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, καταλήγοντας τελικά να εκπροσωπεί μια ολόκληρη γενιά”.

Το Αέρολιν απέσπασε επίσης το βραβείο σεναρίου (σενάριο των Μιχάλη Μαθιουδάκη και  Αλέξη Κουκιά-Παντελή) και το βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Βραβείο Ντοκιμαντέρ στην ταινία Φως εκ φωτός σε σκηνοθεσία Νεριτάν Ζιντζιρία.

Η ταινία Buffer Zone σε σκηνοθεσία Σάββα Σταύρου (που ήταν και στις προτάσεις του Εξώστη) απέσπασε 2 βραβεία: Βραβειο Drama Queer και βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Ανδρέα Μάρκου.

Σκεπτικό επιτροπής: “Στην ταινία που μας υπενθύμισε ότι πέρα από κάθε τεχνητό ή άλλο σύνορο, η αγάπη πάντα θα αναδύεται ως η απόλυτη κατάφαση ζωής και ελπίδας”.

“Αποφασίσαμε να απονείμουμε το βραβείο ερμηνείας, σ’ ένα νέο που κατάφερε να αποδώσει την αγωνία του ήρωα με ευαισθησία, φυσικότητα και μια αθωότητα, κόντρα στην τοξική αρρενωπότητα που τον περιβάλλει”.

Το Midnight Skin σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρή (επίσης, μία από τις αγαπημένες προτάσεις του Εξώστη), απέσπασε 4 βραβεία: Βραβείο Φωτογραφίας (Manu Tilinski), βραβείο Σχεδιασμού Ήχου (Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος και Στέλιος Κουπετώρης), βραβείο Ειδικών Εφέ (Kameleon studio, Prosthetics – Morgan Hildebrand / Aurelia) και EFA CANDIDACY DRAMA – Βραβείο Υποψηφιότητας για το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου – EFA.

3 βραβεία και για την ταινία Διάβαση σε σκηνοθεσία των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη. Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής (Πέτρος Σωτηρόπουλος & The Aqua Barons), Βραβείο Σκηνογραφίας (Άρτεμις Φλέσσα) και βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου( Π.Ε.Κ.Κ).

Η ταινία Το καλοκαίρι που παρατήρησα για πρώτη φορά́ τον ήλιο να δύει σε σκηνοθεσία του Αστέρη Τζιώλα απέσπασε τον Έπαινο GCS 2023 στον Σωτήρη Τζατζάκη, από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (G.S.C) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Βραβείο Μοντάζ στον Μάριο Κλεφτάκη για την ταινία Αριζόνες  σε σκηνοθεσία Γιώργου Ηλιόπουλου.

Βραβείο Ήχου στον Νίκο Κωνσταντίνου για την ταινία  Ανορθόδοξος σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.

Βραβείο Ενδυματολογίας «Ιουλία Σταυρίδου» στην Rectifier + Tzo για την ταινία Good Girls Club: A Virginity Odyssey σε σκηνοθεσία των Λήδας Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα. Επίσης, η ταινία απέσπασε και το βραβείο σχεδιασμού Μακιγιάζ και κομμώσεων (Ελίνα Τράντου).

Βραβείο “Τεχνικής Αρτιότητας” της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ-Ο.Τ) στην Μαίρη Κολώνια για την ταινία “Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο”.

Βραβείο Ανάπτυξης (Onassis Film Development Grant) στην ταινία “Super” του Νικόλα Κούλογλου (από τις αγαπημένες προτάσεις του Εξώστη).

“To Onassis Award απονέμεται σε μια ταινία που μιλάει με αυθόρμητο, τολμηρό και ειλικρινή τρόπο για τη χημεία, τον έρωτα και τη φθορά των ανθρωπίνων σχέσεων, σε έναν σύγχρονο κόσμο που όλα είναι αναλώσιμα”.

Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ για την ανάπτυξη της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη.

Βραβείο Κοινού στην ταινία A Piece of Liberty σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Καπάκα.

 Βραβεία Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος

Η ταινία Παρέλαση σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γαλανόπουλου (ταινία που ήταν στις επιλογές του Εξώστη) απέσπασε 3 βραβεία: Βραβείο «Φρίντα Λιάππα» – Καλύτερης Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας. “Μια ταινία ενηλικίωσης στη σύγχρονη Αθήνα που προβάλει τα κοινωνικά προβλήματα του ρατσισμού και τις αντιθετικές εκφάνσεις της νεανικής κουλτούρας με μια άρτια γραφή, που δημιουργεί ατόφια συγκίνηση” (το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000). Βραβείο Μοντάζ (Antoine Flahaut) και Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου (Massimo Del Gaudio).

Η ταινία Το Χάος που Άφησε Πίσω της (ίσως η Νο1 επιλογή του Εξώστη από το Εθνικό Σπουδαστικό) απέσπασε (δίκαια) το βραβείο Σκηνοθεσίας ο Νίκος Κολιούκος, “Για το στιβαρό  χειρισμό της σχέσης πατέρας – κόρης, την έξοχη διεύθυνση ηθοποιών, την υπέροχη κλειστοφοβική κίνηση της κάμερας, την αποφυγή στερεότυπων και την προβολή μια ουμανιστικής διάθεσης στη απεικόνιση των ηρώων” και το Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας στην Μαρίνα Σιώτου “Για την Εσωτερικότητα  που μετασχηματίζει το θυμό σε τρυφερότητα και τον πλήρη έλεγχο τον εκφραστικών της μέσων”.

Βραβείο Σεναρίου στην  Νίνα Αλεξανδράκη για την ταινία Ημερολόγιο μιας Σεξουαλικής Μοναξιάς σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Βραβείο Φωτογραφίας “Ντίνος Κατσουρίδης” στον Γιώργο Καραβούλια για την ταινία Πώς να Ανάψεις Τσιγάρο Χωρίς να Καείς σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Σπανουδάκη.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον  Φαμπρίτσιο Μούτσο για την ταινία Θερμοκήπιο σε σκηνοθεσία του Γιώργο Γεωργακόπουλου (από τις ταινίες που ξεχώρισε ο Εξώστης).

Βραβείο Ντοκιμαντέρ στον Δημήτρη Κεχρή για την ταινία Athens, My love

Βραβείο Σκηνογραφίας (Αναστασία Μαστρακούλι) στην ταινία The Little Doggie σε σκηνοθεσία Γιώργου Ντούνη (μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του Σκηνοθέτη για την ταινία Little Doggie στον Εξώστη Γιώργος Ντούνης: Ο πρωτοεμφανιζόμενος κινηματογραφιστής του γκανγκστερικού – φιλμ νουαρ ‘Little Doggie’ στον Ε – exostis).

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος

GRAND PRIX 2023 στην ταινία AQUERONTE σε σκηνοθεσία Manuel Munoz Rivas από την Ισπανία.

BEST DIRECTION AWARD στην ταινία THE OPEN HOUSE σε σκηνοθεσία Julieta Lasarte από την Ισπανία.

BEST SOUTHEASTER EUROPEAN FILM AWARD – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην ταινία UNORTHODOX σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου από την Ελλάδα.

BEST PRODUCTION AWARD “TV5 MONDE” – Ειδικό Βραβείο TV5 MONDE Καλύτερης Παραγωγής στην κολεκτίβα Ajabu Ajabu για την ταινία APOSTLES OF CINEMA από την Τανζανία.

SPECIAL MENTION – Ειδική Μνεία στον Ian Capille για την ταινία THE RIVER AND THE LABYRINTH από την Πορτογαλία και τη Βραζιλία.

SPECIAL MENTION – Ειδική Μνεία στην ταινία THE AGE OF INNOCENCE του Maximilian Bungarten από την Γερμανία.

Βραβείο Διεθνής Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο ντοκιμαντέρ The Silence of the Banana Trees του Eneos Çarka – Παραγωγή: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Αλβανία, Βέλγιο.

Βραβεία Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος

GRAND PRIX STUDENT: Almost Famous στην ταινία Klette του Michael Abay από το Βέλγιο.

Queer Student Award: Loud & Proud στην ταινία Kokuryo: The Untold Story of bb. Undas 2019 του  Diokko Manuel Dionisio από τις Φιλιππίνες.

Special Jury Award: Rising Star – Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Rising Star
στην ταινία PHALÈNE του Sarah–Anaïs Desbenoit από τη Γαλλία.

Βραβείο Διανομής στην ταινία Αχινός του Alex Scholz από την Ελλάδα.

Βραβεία Διεθνούς Προγράμματoς Animation

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων – BΡABEΙΟ ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ στους Alec Green και Finbar Watson για την ταινία TEACUPS.

SPECIAL JURY AWARD – Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην ταινία The Tornado Outside σε σκηνοθεσία Μαρίας Τομάζου από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα με όλους του νικητές στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας Βραβεία 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (dramafilmfestival.gr)

Related stories

O πολυαγαπημένος Αλεξάντερ Πέιν με τη νέα του ταινία στο Φεστιβάλ

Ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά,...

Οι Θεσσαλονικείς: Καλλιόπη Πασιά, Νομικός, Συγγραφέας

  Περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη με μία φράση Πόλη πληγή, γεννά ενοχές...

Οι Θεσσαλονικείς: Διονύσης Κατρανίτσας, Ιδιοκτήτης του Ζύθου – Ντορέ

  Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η ομορφότερη γειτονιά...

Στο κομμωτήριο του Ροσσόλυμου, τίποτα δεν είναι συνηθισμένο: Ένα σαλόνι με θέα την Αχειροποίητο

της Άννας Παπαστύλου Ο Σπύρος Ροσσόλυμος, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου...