HomeΘέματα29/10/1997 Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος.

29/10/1997 Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος.

Γράφει ο Τάσος Γέροντας

Ο Ανδρέας Γ. Μιχαλιτσιάνος ήταν Ελληνοαμερικανός αστρονόμος, ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσεως Goddard (Goddard Space Flight Center) της NASA, κέντρο στο οποίο είχε προαχθεί σε επικεφαλής του εκεί Εργαστηρίου Αστρονομίας και Ηλιακής Φυσικής.

Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1947 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά όταν ήταν μόλις δύο ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του Γεράσιμος ήταν πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού στο πλοίο «Foundation Star» όταν αυτό βυθίστηκε κατά τη διάρκεια τυφώνα στις 24 Σεπτεμβρίου 1952 στα ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια. Ο Γεράσιμος διασώθηκε με μέλη του πληρώματός του, αλλά πέθανε λίγο αργότερα από πνευμονία.
Ο Ανδρέας έδειξε από μικρός ενδιαφέρον για την αστρονομία και τι φυσική. Σε ηλικία 16 ετών κέρδισε έναν επιστημονικό διαγωνισμό και στα 21 του πήρε το πτυχίο της φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, εργαζόμενος ταυτόχρονα στο κοντινό Αστεροσκοπείο Κιτ Πηκ για να πληρώσει τα δίδακτρά του.
Στη συνέχεια κέρδισε πλήρη υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές και πήρε το διδακτορικό του (Ph.D.) στην αστροφυσική από το Churchill College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ το 1976. Ασχολήθηκε ως ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσεως Goddard (Goddard Space Flight Center) της NASA από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τον θάνατό του.
Ο Μιχαλιτσιάνος συμμετείχε σε προγράμματα όπως το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ και ο δορυφόρος υπεριώδους International Ultraviolet Explorer (IUE), και τιμήθηκε επανειλημμένα για τις συνεισφορές του σε αυτά. Προήχθη σε επικεφαλής του Εργαστηρίου Αστρονομίας και Ηλιακής Φυσικής (Solar Physics Division) στο Goddard στις αρχές του 1997.
Ο Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά, δύο κόρες και έναν γιο. Πέθανε στη Βαλτιμόρη στις 29 Οκτωβρίου 1997, μετά από μακρά ασθένεια (όγκο στον εγκέφαλο).

Το όνομα «Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος» δόθηκε προς τιμήν του σε ένα από τα ρομποτικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου της Εκπαίδευσης «Εύδοξος». Για εκπαιδευτική χρήση, το νεοϊδρυθέν σύμπλεγμα τηλεσκοπίων «Εύδοξος» είναι χωρίς αμφιβολία αυτό που υπόσχεται πάρα πολλά στη διάδοση των αστρονομικών γνώσεων στη χώρα μας. Οι νέες αυτές εγκαταστάσεις στο όρος Αίνος της Κεφαλονιάς (σε υψόμετρο 1.070 μέτρων) διαθέτουν, μεταξύ άλλων, το ρομποτικό τηλεσκόπιο «Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος» με διάμετρο 60 εκατοστών. Το τηλεχειριζόμενο αυτό τηλεσκόπιο είναι ανοιχτό για χρήση των σχολείων της χώρας, με κύριο σκοπό την αναβάθμιση της διδασκαλίας της φυσικής και γενικότερα των φυσικών επιστημών στα Γυμνάσια-Λύκεια. Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Ερευνητικού αυτού Κέντρου Αστροφυσικῆς, «απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η εισαγωγή στα Λύκεια της ερευνητικής μεθοδολογίας, η ρεαλιστική επίδειξη των εννοιών και αρχών της Φυσικής μέσω της Αστροφυσικής και η πρόκληση γόνιμου ενθουσιασμού για τη συνεχιζόμενη μελέτη των φυσικών επιστημών, αρχής γενομένης από τα Γυμνάσια».

Related stories

Δεκεμβριανά 1944 – Η αποτύπωση στον Θίασο του Θ. Αγγελόπουλου

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σαν σήμερα πριν 79 χρόνια ξεκίνησε...

Έκθεση | Με τίτλο «Σύμβολα Εξουσίας στην Υφαντική Τέχνη»

Η Galerie Dora Penga, βγαίνει από τον γνώριμο χώρο...

Κριτική Βιβλίου | Μπενχαμίν Λαμπατούτ «MANIAC».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Μπενχαμίν Λαμπατούτ «MANIAC». Μετάφραση Αγγελική Βασιλάκου....

Δυο YouTubers τρώνε σε παλιά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης: Έγινε #2 στις τάσεις

Viral έγινε video με δύο Youtubers που δοκιμάζουν φαγητά...